Muhabbit

Bitcoin Cash (BCH) Yine Bir Fork Geçiriyor! Nasıl Olacak?

Geçtiğimiz günlerde finansman oluşturması adına madencilere vergilendirme getirileceği açıklanan Bitcoin Cash, yeniden bir bölünme ile karşı karşıya.

İddialara göre Bitcoin Cash (BCH) yine bölünüyor. Geçtiğimiz günlerde finansman oluşturması adına madencilere vergilendirme getirileceği açıklanan Bitcoin Cash, yeniden bir bölünme ile karşı karşıya. Madencilerin bir kısmı bu durumu kabul etmemiş gibi görünüyor.

Bitcoin Cash madencilerinden Bitcoin ABC, yeni öneriye yeşil ışık yakmış durumda. Bitcoin ABC, Bitcoin Cash ağının neredeyse yüzde 50’sini kullanmakta. Bu durumda neredeyse ağın yarısının bu yeni vergilendirme sistemini desteklediği söylenebilir.

Vergilendirme sistemine muhalif olan gruplar için yeni bir düzenleme gelmiş durumda. Bu iyi bir haber olarak görülebilir. İlk düzenlemede blok başına ödüllerin yüzde 12.5’inin vergi olarak ödenmesi kararlaştırılmıştı. Oluşan muhalefet üzerine bu vergi blok başına yüzde 5’e kadar düşürülmüş durumda. Ancak burada madencilerin muhalefetinin temel sebebi aslında verginin oranı değil, direk olarak arkasındaki ideoloji.

Bitcoin ABC’nin yeni vergilendirme sistemine desteğinin arkasında, en büyük faydayı sağlayacak grup olacağı sebebiyle açıklanabilir. Çünkü oluşacak fon geliştirme ve gruplara destek için kullanılacak. Bu noktada ağdaki en büyük “node” olan Bitcoin ABC, en büyük desteği alacak. Fakat muhalif olan bir madenci grubu olan Bitcoin Unlimited için durum böyle değil. Bu nedenle yeni vergilendirme sistemine siddetle karşı çıkmış durumdalar.

Blok başına düşen vergi oranını düşürmek yeterli değil. Oluşan fikir tamamiyle yanlış.

Muhalifler arasındaki yaygın olan görüş şu şekilde. Eğer bir madenci grubu yada geliştirici vergi sisteminden en çok payı alarak desteklenirse, bu ağ içerisinde bir eşitsizliğe sebep olacak. Ve bu kişiler işleri istediği gibi yönetme gücüne sahip olacak.

Muhalif grup, destekleyen grubun yanında azınlık olarak gözükse de bu bakış açısıyla bakıldığında çoğunluğun doğru yolda olmadığı söylenebilir. Eğer ödemeler ve destek arasında adalet sağlanamazsa ağ birden tam merkezi bir hale bürünebilir.

Bu noktada Bitcoin Cash denildiğinde akla gelen ilk isimlerden olan Roger Ver’de madenci vergisini eleştirmiş durumda. Ver’e göre eğer madenciler gelişimi fonlama konusunda endişelilerse ödemeleri ağ dışında bağış olarak sağlayabilirler.

Bütün madencileri bağışa zorlamak kesinlikle mantıksız.

Güncellemeye bir grubun destek vermemesi sonucu Bitcoin Cash ağı tekrar bir fork yaşayabilir. Önümüzdeki dönemde bir anlaşma olacak mı yoksa yeni bir Bitcoin Cash forku görecek miyiz zaman gösterecek.

Son Yazılar

Exit mobile version