Muhabbit

Blok Zincirlerini Birbirine Bağlayan En İyi 8 Çapraz Zincir (Cross Chain) Köprüsü Listelendi!

En popüler 8 platform karşınızda

Blok zinciri ekosistemi sürekli olarak büyümeye devam ediyor. Yeni blok zincirleri gelmeye devam ettikçe yatırımcıların fonları farklı ekosistemlere dağılmaya başladı. Fonları tek bir alanda toplamak zorlaştıkça da yatırımcılar fonlarını aynı blok zincirine taşımanın yollarını aramaya başladı.

Bu alanda bazı çapraz zincir köprüleri çeşitli blok zincirindeki fonları birbirine bağlamayı başarıyor. Bu köprüler sayesinde yatırımcılar birçok platform üzerinden fonları geçirerek, istedikleri blok zincirine ulaşmaya çalışmak ve büyük işlem ücretleri ödemek zorunda kalmıyor. Şu anda 125’ten fazla blok zinciri bulunuyor ve birçoğu birbirleriyle bağlantı kuramıyor. Her bir blok zinciri ayrı bir gezegen gibi ve bir gezegenden diğerine fonlar geçirilemiyor. Bu fonları farklı gezegenlere geçirmenin tek yolu ise çapraz blok zinciri köprüleridir.

Çapraz zincir köprüleri herhangi bir fonu, akıllı sözleşmeyi, merkeziyetsiz kimlikleri ve daha fazlasını istenilen zincire gönderebiliyor. Bu köprüler sayesinde farklı blok zincirlerindeki merkeziyetsiz uygulamalar (dApp) daha rahat kullanılabiliyor. Şu anda birçok çapraz zincir köprüsü bulunuyor. Ancak en iyi güvenlik, en iyi destek gibi özelliklere dikkat edildiğinde 8 tanesi diğerlerinin önüne geçiyor.

İlginizi çekebilir: Cross-Chain ve Multi-Chain Nedir? Vitalik Buterin Geleceği Nasıl Görüyor?

Multichain Bridge

Multichain Bridge, aynı zamanda Fantom Anyswap olarak da biliniyor. Çapraz zincir köprüleri arasında en fazla tokenı Multichain Bridge destekliyor.

Multichain Bridge şu anda Arbitrum, Astar Network, Avalanche, BNB Chain, Bitcoin, Blocknet, Boba Network, Celo, Clover, ColossusXT, Optimism, Polygon, REI, Shiden Network, Syscoin NEVM, Telos, Terra, Velas vb. birçok blok zincirini destekliyor. Kullanıcılar desteklenen herhangi iki blok zincirinden birbirine varlık transferi yapabiliyor.

Multichain Bridge’te en az 12 dolar en fazla ise 20.000.000 dolarlık transfer işlemi yapılabiliyor. İşlem süresi ise 10 ila 30 dakika arasında sürüyor. Platform yapılan işlemlerden ise %0,01’lik bir işlem ücreti alıyor.

Arbitrum Bridge

Arbitrum Bridge, 2021 yılında Off-Chain Labs tarafından Ethereum ağ sıkışıklığı için yapılmış bir Layer 2 çözümüdür. Ethereum’un Layer 1 blok zincirindeki işlemlerini kolaylaştırmak için de kullanılan uygulama, DeFi’nin büyük uygulamaları Uniswap, Curve ve SushiSwap gibi platformlar tarafından da kullanıldı.

Arbitrum, düşük işlem ücretleri için “optimistic rollups” adlı bir konsept kullanıyor. Bu konsept, akıllı sözleşmeler aracılığıyla işlemleri paket halinde topluyor. Toplu paket halinde yapılan işlemler daha düşük işlem ücretine sebep oluyor. Aynı zamanda toplu işlem yapmak ağın sıkışmasını da engelliyor.

İlginizi çekebilir: Rollup Nedir? Optimistic ve ZK Rollup’lar Nasıl Çalışıyor?

Arbitrum Bridge şu anda, YFI, USDT, ETH, WETH, Ethereum varlıkları, UNI, SUSHI, CRV, USDC, COMP, Dai ve WBTC’yi destekliyor. Ancak köprüleme işlemini yapmak için öncelikle ETH varlıklarını bir kripto para cüzdanı ile Arbitrum Bridge’e bağlamak gerekiyor.

Polygon Bridge

Polygon Bridge, kullanıcılara ERC tokenlarını ve NFT’lerini hızlıca Polygon’un yan zincirlerine transfer etmesine olanak sağlıyor. Polygon üzerinde Proof of Stake (PoS) Bridge ve Plasma Bridge adlı 2 farklı köprü bulunuyor. 2 köprüleme sistemi de Ethereum’dan Polygon’a ve tersine varlık gönderimine izin veriyor. Ancak ikisinin de güvenlik metotları farklıdır.

Pos Bridge, PoS algoritmasını kullanarak varlıkların güvenliğini sağlarken ETH ve çoğu ERC tokenın gönderimini destekliyor. Öte yandan Plasma Bridge, daha fazla güvenlik isteyen geliştiriciler içindir. Ethereum’un Plasma ölçeklendirme çözümü kullanan köprü MATIC, ETH, ERC-20 ve ERC-721 tokenları destekliyor.

Polygon Bridge’in en önemli özelliği çok düşük işlem ücreti kullanmasıdır. Ayrıca diğer köprüleme sistemlerine göre daha hızlıdır.

Synapse Bridge

Synapse Bridge, belirli blok zincirleri arasında birlikte çalışabilirliği kolaylaştırmak için kurulan merkezi olmayan bir protokoldür. Bu protokol Synapse Bridge ve Synapse AMM olmak üzere iki temel bileşenden oluşuyor.

Synapse; varlıkları, akıllı sözleşme çağrılarını ve daha fazlasını destekleyen genişletilebilir bir zincirler arası mesajlaşma protokolü sunarak blok zincirlerini birbirine bağlıyor. Synapse çapraz zincir köprüsü Arbitrum, Avalanche, Boba, Binance Smart Chain, Ethereum, Fantom, Harmony ve Polygon ağları arasında rahat bir transfere olanak sağlıyor. Synapse ayrıca stablecoinlerin de sorunsuz şekilde çapraz zincir sistemini kullanmasına izin veriyor.

Tezos Wrap Protocol Bridge

DeFi geliştirme şirketi Bender Labs tarafından geliştirilen Wrap Protocol, Ethereum ve Tezos ağları arasında izinsiz ve merkezi olmayan iki yönlü bir köprüdür. Protokol, kullanıcılara ERC-20 tokenlarını wraplayıp FA2 tokenı olarak Tezos ekosisteminde kullanmasına olanak sağlıyor. Kullanıcılar, wrap protokolünü kullanarak Tezos’un yüksek hızlı ağının ve uygun ağ ücretlerinin faydalarından yararlanabiliyor.

Bu protokol aynı zamanda ERC-721 tokenlarının da wraplanmasına olanak sağlıyor. Bu da kullanıcının istediği zaman NFT’lerini ağlar arasında transfer etmesi anlamına geliyor. Protokol ayrıca wToken/XTZ çiftlerinde gelir farmı ve likidite sağlanmasında kullanılabiliyor.

Ayrıca wrap işleminde % 0,15 gibi küçük bir işlem ücreti alınıyor.

Portal Token Bridge (Wormhole)

Portal Token Bridge, sektördeki en popüler çapraz zincir köprülerinden biridir. Merkeziyetsiz köprü aslında Solana ağı ile Ethereum arasında kripto para transferi için kurulmuştu. Ancak daha sonra çoklu zincir olarak büyüyerek DeFi’ın 7 büyük blok zincirini desteklemeye başladı. Sistem şu anda, DeFi’ın %88’ine sahip olan Solana, Ethereum, BSC, Polygon, Terra, Avalanche ve Oasis ağlarını destekliyor.

Portal, kullanıcılarına en iyi çapraz zincir deneyimini sunmak için “Guardians” adı verilen özel validatör nodeları kullanıyor. Guardians köprü üzerindeki işlemleri takip ederek kullanıcıların isteklerini onaylıyor.

Portal Token Bridge’in bir başka eşsiz özelliği ise işlem başına 0,00001 dolar işlem ücreti almasıdır.

Avalanche Bridge

Avalanche Bridge, Avalanche ve Ethereum ağları arasında iki yönlü bir çapraz zincir köprüsüdür ve iki ağ arasındaki tokenların rahat bir şekilde aktarılmasını sağlar. Köprü, ChainSafe’s ChainBridge’i kullanıyor, kripto paraların ve NFT’lerin iki taraflı aktarımına olanak sağlıyor.

Merkeziyetsiz uygulamalar üzerinde ERC-20 token kullanmak isteyen kullanıcılar Avalanche üzerinde ChainBridge akıllı sözleşmeler aracılığıyla varlıklarını kilitlemesi gerekiyor. Avalanche çapraz zincir işlemleri sadece birkaç saniye sürüyor ancak Ethereum üzerinde de işlem yapılmasıyla 15 dakikaya kadar işlemler uzuyor.

Binance Bridge

Listenin sonunda ise Binance’in çapraz zincir köprüsü bulunuyor. Ethereum ile Binance Smart Chain (BSC) arasındaki köprü herhangi birinin kripto parasını BSC ve Ethereum ağları arasında geçirmesine izin veriyor.

Şu anda Binance Bridge, ERC-20 tokenların Ethereum dışında XRP, LINK, ATOM, DOT, XTZ ve ONT ağlarında da kullanılmasını destekliyor. Ağlar arasındaki değişim süresi sadece birkaç dakika sürüyor. Ayrıca köprüleme ücreti de alınmıyor. Kullanıcıların sadece belirtilen ağdaki gaz ücretini ödemesi gerekiyor.

Binance Bridge kullanmak için Binance hesabı olmasına da gerek yok. Bundan dolayı en popüler çapraz zincir köprüsü olarak tercih ediliyor.

Twitter’dan anlık ve hızlı haber akışı için hesabımızı takip edebilirsiniz: https://twitter.com/Muhabbitcom

Daha fazla Metaverse haberleri için: Metaverse Haberleri

Daha fazla NFT Haberleri için: NFT haberleri

Gelişmelerden ve son dakikalardan haberdar olmak, kripto para dünyasında aktif bir yer edinmek istiyorsanız Telegram kanalımıza bekliyoruz.

Son Yazılar

Exit mobile version