Muhabbit

Borsalar Hacim Yükseltmek İçin Wash Trading Yapıyor!

Ortaya çıkan veriler ay başında ortaya çıkarılan bir “sim takası” saldırısı sonucu “çalınan kişisel veriler” ışığında ortaya dökülmüş durumda.

Önde gelen Kanada merkezli kripto para borsası Coinsquare’in üst düzey yöneticisi borsadaki hacimleri yükseltmek amacıyla “wash trading” yapıldığı gerekçesiyle suçlanmakta.

Bu durum ise ülkedeki menkul kıymetler yasasını direk olarak ihlale giriyor.

Wash Trading Nedir

Wash Trading bir borsadaki hacimlerin bilerek ve isteyerek herhangi gerçek bir alıcı ve satıcı bulunmadan alınıp satılması olarak tanımlanabilir. Bazı borsaların hacimlerini yükseltmek amacıyla yapay olarak alım satım yaptığı daha önce de kripto para dünyasında büyü yankı uyandırmıştı. Bu sayede borsalar kullanıcılarına “büyük hacim var” imajı yaratmayı amaçlıyor. Tabi bu durum ülkemiz de dahil olmak üzere neredeyse bütün ülkelerde büyük bir suç. Bir ileri aşamada ise bu durum fiyatı manüpüle etmeye kadar gidebiliyor.

Mesajlaşmalar Sızdırıldı

Coinsquare ise 13 Haziran’da konu ile ilgili olarak Vice tarafından suçlandı. Vice tarafından hazırlanan raporda üst düzey yöneticiler arasında geçen konuşmalar yayınladı ve borsanın CEO’su Cole Diamond’ın ise wash trading şemasını çizdiğinin üzerinde duruluyor.

Ortaya çıkan veriler ise ay başında ortaya çıkarılan bir “sim takası” saldırısı sonucu “çalınan kişisel veriler” ışığında ortaya dökülmüş durumda.

2018’den Beri İddialar Mevcuttu

2018 yılından beri benzer iddialar birçok Reddit kullanıcısı tarafından ortaya atılsa da hack ile ortaya çıkan veriler kadar sağlam bir dayanak bulunmuyordu.

Birçok Borsa İçin Benzer İddialar

2014 yılında MT Gox’ta wash trading için kullanılan “Willybot”un ortaya çıkarılmasının ardından iddialar birçok borsa için ortaya atılmaya ve forumlarda konuşulmaya devam etmişti.

2019’da yayınlanan bir rapor ise CoinMarketCap’e bildirilen hacimlerin neredeyse yüzde 95’inin sahte olduğunu iddia etmişti. Bu sebeple hacim rakamlarını “reported” ve “adjusted” olarak ayıran CoinMarketCap, geçtiğimiz dönemde Binance tarafından satın alınmıştı. Satın almanın ardından ise birçok farklı ölçüm yönteminin platforma eklendiği belirtilmiş, sıralamalarda ise birçok oynama yaşanmıştı.

BitMEX gibi borsaların sıralamada oldukça geriye düşmesinin ardında eleştirilere maruz kalan CoinMarketCap’in gerçek verileri sağlamadığı birçok borsa tarafında iddia etmişti.

Bu durumun sonucu olarak Huobi, OKEx ve Upbit gibi birçok borsa CoinMarketCap benzeri veriler ve farklı metrikler sunan Messari’ye arka çıkmıştı.

 

Son Yazılar

Exit mobile version