Dünyaca ünlü Cambridge Üniversitesi’nin bir araştırma merkezi Bitcoin madenciliği aktivitelerini tespit etmeye yarayan bir araç (tool) geliştirdiğini açıkladı.
Cambridge Üniversitesi’ne bağlı bir akademik araştırma merkezi olan Cambridge Alternatif Finans Merkezi (CCAF), yeni aletini tanıttı. Bitcoin Madencilik Haritası adını verdikleri araç, Bitcoin hash rate konsantrasyonunu bölge bazında gösterebiliyor.
Çalışma mekanizması ise gayet basit. Üç büyük kripto para madencilik havuzuna yani BTC.com, ViaBTC ve Poolin’e bağlı olan API’lardan alınan veriler, 2019 Eylül ayından itibaren hash rate yoğunluklarına göre haritalandırılmış. Kripto para madencilerinin bir kısmının VPN kullandığı da gözden kaçmamış. Özellikle Çin’in Xinjiang bölgesinde yüksek bir hash rate’i olduğunu ve VPN dolayısıyla olduğunu düşündükleri için konsantrasyonun diğer yüksek bölgelere oranlı olarak dağıtıldığı iletildi.
Peki Dağılım Nasıl?
İlk alınan verilere göre Çin, tüm dünyanın hash rate’inin %65’ine sahip olarak görülüyor. Çin’in en büyük kripto para madenciliği şirketlerinin merkezi olduğu düşünüldüğünde çok da şaşırtıcı bir veri değil. Öte yandan Amerika ve Rusya’nın ortalama %7’lik bir yüzde ile dünya hash rate oranını taşıdıkları gözlenmektedir.
Ocak ayında Corona virüsü nedeniyle Çin’deki kripto para madenciliği tesislerinin bir süre için kapatıldığını sizlerle paylaşmıştık. İşte tam bu noktada Çin’de ne ölçüde ve hangi noktalarda kapatıldığı bariz bir şekilde gözler önüne seriliyor.
Ocak ayındaki azalma oranını veyahut yoğunluğunu anlamanız için Nisan ayında açılan tesislerle beraber Bitcoin madenciliği aktivitesine bir bakalım.
Görüldüğü üzere Ocak ayından Nisan ayına Çin’deki aktivite yoğunluğundaki fark, bir kısım tesislerin bu karara uyduğunu lakin birçok madencinin ise bu karara uymadığını göstermektedir. Bununla birlikte araçta az önce bahsettiğimiz yüzdeler de sıralandırılmıştır.
Dünya genelinde aylık hash rate paylaşımının yüzdesel sıralanmasında Çin’in liderliğini Amerika ve Rusya takip etmektedir. Geçtiğimiz günlerde İran’daki kripto para madenciliği aktivitelerinden ve Türkiye merkezli iMiner’ın İran’da resmî olarak çalışmak için izinlerini aldığından bahsetmiştik. Türkiye’de gayet geniş bir topluluğu olan kripto para dünyasının, Bitcoin madenciliğine yansıması nasıl diye düşünürseniz, cevabı sizler için paylaştık.
Dünya genelindeki hash rate paylaşımının Türkiye yüzdesi 0,03 olmakta. Türkiye’deki elektrik ücretleri ve işin maliyeti düşünüldüğünde mantıklı bir sonuçla karşı karşıyayız. Türkiye’deki birçok kripto para madencisi, özellikle küçük ölçekteki madenciler, yüksek maliyeti düşündüğünde madenciliği bırakmaya kadar giden yollar seçmiştir.