Muhabbit

Corona Virüsü Salgını Yarılanma Tarihini Etkileyecek Mi?

Çin hükümeti, Corona virüsü salgını nedeniyle yapılan karantina kontrollerinde kripto para madenciliği makinelerini birer birer kapattırmış.

bitcoin halving muhabbit

4 Şubat’ta BTC.TOP CEO’su Jiang Zhuoer’in Weibo paylaşımına göre Çin hükümeti, Corona virüsü salgını nedeniyle yapılan karantina kontrollerinde kripto para madenciliği makinelerini birer birer kapattırmış.

Corona virüsü Çin’de hayatı durma noktasına getirdi. Tüm ülke işi gücü bırakıp günlerini, virüse yakalanmışsa karantinalarda, yakalanmamışsa evlerinde geçirmeye çalışıyor. Çalışmaya hükümet tarafından izin verilmiyor. Özellikle de Wuhan şehrinde sokaklar bomboş, adeta bir hayalet kasaba…

Durum böyleyken ekonomi ve kripto para borsaları da etkilenmişti. Corona virüsünün yayılma aşamasıyla beraber Bitcoin üstündeki etkisinden daha önce bahsetmiştik. Bu sefer konumuz kripto para madenciliği.

Salgın nedeniyle kripto para madenciliği çiftliğini kapatmak zorunda kaldığını anlatan Zhuoer, daha önce bakım için olsa bile makinelerini hiç kapatmadığını dile getirdi.

Madencilik Ekipmanlarında Gecikme

Xinjiang, Inner Mongolia, Yunnan ve Sichuan kısımlarında elektrik fiyatlarının ucuz olması ve kaynaklarının ulaşılabilirliği açısından kripto para madenciliği için ideal bölgeler olmaktadır. İdeal bölgeleri nedeniyle Çin de özellikle Bitcoin madencileri için büyük bir market hâline gelmiştir.

Bitmain ve Canaan Creative, Çin’deki madencilik çipi üreticiliğinde lider isimlerdir ve sadece Bitmain dünyadaki madencilik donanımının %66’sını sağlamaktadır. Geçtiğimiz günlerde madencilik ekipmanlarındaki ve satış sonrası desteklerinin 10 Şubat’a kadar gecikeceğinden söz etmiştik.

Şu anda (07.02.2020/09:35) 10 Mayıs 2020 günü gerçekleşeceği öngörülen yarılanma ile aramızda 3 ay kadar bir süre kaldı. Yarılanma süresini etkileyen olayları daha önce sizinle paylaşmıştık. Bunlardan biri olarak da madencilerin daha çok blok algoritması çözdüğünü ve bunun da yarılanma tarihini erkene çekebileceğinden bahsetmiştik.

Çin’deki madencilik makinelerinin durmasının madencilik sektörü ve yarılanma (halving) açısından önemli olacağı düşünülebilir. Çünkü özellikle Bitcoin madenciliği açısından önemli bir yere sahip olan Çin’in makineleri kapattırması ve tüm madencilik faaliyetlerini durdurması, daha az madenci olacağı ve daha az blok algoritmasının çözüleceği anlamına gelir.

Bununla birlikte Çin’den teslimat almakta zorluklar olduğu da gözden kaçırılmaması gereken bir konu. Yeni madencilik ekipmanlarının teslimi yapılamadığı için Çin’de kaybedilen madencilerin yerine yeni madenciler türeyemiyor. Çünkü az önce de bahsettiğimiz gibi Bitmain dünyanın %66’sının madencilik donanımını sağlıyordu. Menşei Çin olan şirketin işlerinin sekteye uğraması kaçınılmaz.

Çin’in Bitcoin madenciliği için önemli bir market olması ve Çin madencilerinin market dışı kalması Bitcoin yarılanma süresini de ister istemez etkileyecektir. Beklendiği gibi Nisana çekilmeyip Mayıs’ta kalabilir veyahut daha da geç gelebilir. Belki de Bitcoin madenciliği hızını etkileyecek başka bir olay olacak ve yarılanmayı mart sonunda göreceğiz. Ancak şu anki verilere bakıldığında daha önce 3-6 Mayıs arasında gidip gelen tarihin 7 Şubat 09:45 itibarıyla 10 Mayıs olduğunu görebiliyoruz.

Yarılanma tarihinin takibini buradan yapabilirsiniz.

Son Yazılar

Exit mobile version