Celestia, 25 Mayıs 2022 tarihinde blog ve Twitter sayfalarından yeni testnet duyurusunu yaptı. Yeni testnet; “Mamaki” olarak adlandırıldı.
Bu haber ile birlikte Celestia mainnet’ine bir adım daha yaklaşılmış olunuyor. Celestia mainnet; modüler bir blok zinciri ağı olarak herkesin konsensüs oluşturmadan kendi blok zincirini açabilmesine yardımcı olacak. Mamaki testnet’i; bir önceki yapı olan devnet’in güncellenmiş hali olarak karşımıza çıkıyor. Güncellemelerde birçok bug düzeltmesi ve geliştirme gerçekleşti.
Şunu bilmekte fayda var: Mamaki testnet; Celestia mainnet’inden önceki son testnet değil. Son testnet’in planlaması daha sonrası için yapıldı.
İlginizi çekebilir: Blok Zinciri Yani Blockchain Nedir? Nasıl Çalışır?
Celestia’nın Data Availability (Veri Kullanılabilirlik) API’si
Mamaki ile birlikte yeni bir Data Availability API’si geliyor. Basit ve verimli bu API ile blok zincirlerinin geliştirilmesi kolaylaşacak. API’nin ana fonksiyonu; geliştiricilerin namespace (ad alanı) ile veri gönderimi ve Celestia’dan namespace ile veri elde edebilmelerini sağlamak.
Mamaki testnet ile API’nin alfa versiyonu çıkarılıyor. Teknoloji geliştirmeleri devam ettikçe API’nin de güncellemeleri yapılacak. Celestia ekibi; geliştiricilerden testnet özellikleri ve API ile ilgili geri bildirimler talep ediyor. Bu yöntemle geliştirmeler daha verimli şekilde yapılacak.
Eklenen Özellikler
Şimdi hep birlikte Mamaki testnet’te hangi yeni özellikler var, onlara bakalım:
- Node RPC ve alfa versiyon Veri Kullanılabilirlik API’si: RPC ve API ile geliştiriciler namespace ID ile veri gönderebilir ve alabilirler.
- İlk peer-to-peer (eşler arası) blok yapılandırma uygulaması: Bu özellik bir kilometre taşı olarak karşımıza çıkıyor. Geliştirmeye açık olan bu özellik ile birlikte full node’lar; light node’lar tarafından oluşturulan parçalarla blokları yeniden yapılandırabilecekler.
- Hatalı kodlama kanıtları (beklemede): Full node’lar, hatalı kodlama kanıtlarını diğer node’lar için paylaşabilecek ve onları uyarabilecekler.
- Geçmiş veri kullanımı örneklemeleri: Node’lar yeni bloklara ek olarak geçmiş bloklar üzerindeki veriler için de kullanım örneklemeleri yapabilecek.
- Optimint: Bu özellik; Cosmos SDK kullanılarak rollup geliştirmeleri yapabilen ABCI müşterileri için entegrasyonları içeriyor. Müşteriler Celestia DA katmanında veri okuyabilecek ve yazabilecekler.
- Fee (işlem ücreti) marketi: İşlem ücretleri, PayForData’ya sunulan ve elde edilecek verinin boyutuna göre belirlenecek.
Geliştiriciler için Mamaki
Testnet’e eklenen yeni özellikler ile birlikte geliştiriciler; daha güncel bir ortamda çalışacaklar. Geliştiricilerin yeni testnet ile birlikte nelerle karşılaşacaklarına bir göz gezdirelim:
- Node RPC ve alfa Veri Kullanılabilirlik API’si
- Cosmos SDK rollup’larının Geliştirilebilmesi
Celestia zinciri ile paralel olarak geliştirilen diğer projeler de Mamaki’ye yeni özellikler kazandırıyor. Bu yeni özelliklerle geliştiriciler daha geniş kullanım alanlarına erişecekler. Bu özellikler ise sırasıyla şöyle:
- EVM yerleşim katmanı: Geliştiriciler Celestia yerel EVM yerleşim katmanını kullanabilmek için rollup’lar oluşturabilecekler.
- Quantum Gravity Bridge (Quantum Yer Çekimi Köprüsü): Geliştiriciler Ethereum ağında çalışırken, Celestia’yı yan zincirlerini garanti altına almak için güvenli bir zincir-dışı kaynak olarak kullanabilecekler.
Ekip, geri bildirimlerin Discord ve GitHub sayfaları üzerinden yapılmasını talep ediyor.
Topluluk Üyeleri için Mamaki
Topluluk üyeleri de Mamaki testnet’ine aşağıdaki yollar ile katılabilirler:
- Node yönetimi: Tüm katılımcılar light node oluşturabilecekler. Light node’lar veri kullanılabilirlik örneklemelerini yapabilirler. Katılımcılar dilerlerse full storage node da olabilirler. Eğer deneyimli bir PoS (Proof of Stake) validatörü iseniz; validatör de olabilirsiniz. Not: Aktif validatör sayısı 150 adet ile sınırlıdır.
- Testnet token kazanımı: Discord üzerinden ağın özelliklerini deneyenlere testnet tokenları dağıtılacak.
- Cüzdanlar arası işlem yapılması: Katılımcılar Keplr cüzdanlarına Celestia ağını ekleyebilir ve Celestia adresleri arasında token transferi yapabilirler. Testnet tokenları bu süreçte transferler için kullanılıyor olacak.
Mamaki testnet; Celestia mainnet’inden önceki son testnet değildir.
Celestia Nedir?
“Mödüller ile geliştirin, özgür olun” mottosu ile kendisini tanıtan proje; geleceğin dünyasının egemen topluluklardan oluşacağını ve toplulukların daha kolay organize olabilmesi için sosyal koordinasyonu artırıcı blok zincirlere ihtiyaç duyulduğunu söylüyor. Bu amaçla Celestia, herkes tarafından modüler blok zincirlerinin geliştirilebilmesi için çalışmalarına devam ediyor.
Daha fazla Blockchain Haberleri için: Blockchain Haberleri
Gelişmelerden ve son dakikalardan haberdar olmak, kripto para dünyasında aktif bir yer edinmek istiyorsanız Telegram kanalımıza bekliyoruz.