Muhabbit

Çin, Bitcoin Madenciliğine Veda Mı Ediyor?

Grayscale Investments’in kurucusu Barry Silbert, Çin odaklı Bitcoin madenciliği operasyonlarının Kuzey Amerika’ya doğru kaydığını açıkladı.

Çin

Çin madencilik

Grayscale Investments’in kurucusu Barry Silbert, Çin odaklı Bitcoin madenciliği operasyonlarının Kuzey Amerika’ya doğru kaydığını açıkladı.

Çin uzun süredir bünyesinde bulundurduğu Bitmain ve Canaan Creative madencilik ekipman tedarikçileri sebebiyle tüm dünyanın Bitcoin madenciliği ekipman ihtiyacının yaklaşık %66’sını karşılıyordu.

Başlarda kripto para birimleri ve madencilik faaliyetleri ile karmaşık ilişkiler içerisinde olan Çin, Bitcoin’i ve Bitcoin madenciliğini yasal hâle getirdi. Sebebiyse gayet açıktı. İki büyük vergi şansını kaçırmamak. Bitmain ve Canaan Creative’in vergi potansiyelleri, Çin’in elde etmek istediği bir miktardaydı. Dolayısıyla başta “çevreye zararlı” olduğu gerekçesiyle yasaklanan Bitcoin madenciliği bir anda yasallaştırıldı. Tipik kapitalizm.

2020 başladığından beri özellikle Bitcoin madenciliğinin zorluğunun ve hash rate’in ne kadar yükseldiğinden bahsetmiştik. Çin’in Wuhan kentinde başlayan Corona virüsü salgınından sonra Bitcoin’in yükselişe geçtiğinden ve yarılanma tarihinin gerilediğinden de bahsetmiştik. En son geçtiğimiz günlerde Corona virüsü salgını yüzünden kripto para madenciliği cihazlarının bir kısmının zorunlu olarak kapatıldığını da sizlerle paylaşmıştık.

Peki Neden?

Yukarıda saydığımız sebeplerin her biri bugün Bitcoin madenciliğinin, dünyanın 1 numarası olan Çin’den Kuzey Amerika ve Kanada taraflarına kaymasına zemin oluşturdu.

  1. Corona Virüsü Salgını

    Corona virüsü salgını birçok Bitcoin madencisini tedirgin etti. Hem hâli hazırda yürüyen işlerinin hem de günlük hayatı etkileyen diğer iş gruplarının ilerleyen günlerde tıkırında gitmeyebileceği endişesi yaşıyorlar. Bu yüzden de işlerin tıkırında gideceğini düşündükleri bölgelere doğru bir geçiş gerçekleştiriyorlar.


    Bununla beraber hükümetin belirli bir alanda Bitcoin madenciliği makinelerini durdurduğu da biliniyor. Madencilik operasyonlarına bu bölgelerde devam edemeyen veya devam edemeyeceklerini öngörenlerin de başka bölgelere doğru geçiş gerçekleştirdiği düşünülebilir.
  2. Ucuz Elektirik Ücretleri

    Bilindiği üzere Bitcoin madenciliği oldukça fazla miktarda elektrik ihtiyacı doğurabiliyor. Bu yüzden de elektriğin kısmen daha ucuz olduğu bölgelerde madencilik operasyonlarının yürütülmesi daha az maliyetli olacaktır.

    Bitcoin madencilerinin, Kuzey Amerika’ya ve Kanada yakınlarına doğru bir yayılım göstermesinin sebebi de bu olabilir. Bilindiği üzere Kanada ve Teksas gibi bölgelerde elektrik fiyatları kısmen daha ucuzdur.

Yukarıda saydığımız nedenlerin her biri bu batıya doğru kayma hâlinin bir sebebi olabilir. Kripto para dünyasında sezgiler ve basit matematiğin önemi yadsınamaz. Bu yüzden de ilerleyen günlerde farklı bir senaryo ile karşılaşmamız gayet olasıdır.

Bu bölge değişiminin Bitcoin madenciliği için ne anlama geldiğini düşünürsek, Çin’deki makinelerin kapatılmasıyla gerilediği öngörülen tarih yine 2020 Mayıs ortalarına doğru ilerlemişti. Şimdi bu ilerlemenin gerilemeye dönüşeceği de düşünülebilir. Ayrıca odağın kaymasıyla beraber, rekabetin kızışacağı da aşikârdır.

Son Yazılar

Exit mobile version