Muhabbit

Çin Merkez Bankası: Tamamen Anonim Bir CBDC’ye Karşıyız!

Merkez bankası tamamen anonim bir CBDC’nin iyi bir seçenek olmadığını söylüyor.

dijital yuan

Çin Merkez Bankası (PBoC) Ulusal Kripto Para Birimi Araştırma Enstitüsü Başkanı Changchun Mu yaptığı bir açıklamada, uluslararası fikir birliğine dayalı olarak tamamen anonim bir merkez bankası dijital para biriminin (CBDC) iyi bir seçenek olmadığını söyledi.

Yakın tarihli bir konferansta konuşma yapan Mu Changchun, kontrol edilebilir anonimliğin, Çin’in dijital yuan tasarımının özünde var olacağını dile getirerek şu açıklamayı yaptı:

“CBDC’nin anonimliğinin ön koşulu, risk kontrollü ve sınırlı olmasıdır. Tamamen anonim bir CBDC pratik değildir.”

Mu ayrıca kontrol edilebilir anonimliğin de uluslararası fikir birliğine dayandığını sözlerine ekledi. Kara para aklama, terörle mücadele finansmanı ve vergi kaçakçılığını önleme amaçlarını karşılamayan herhangi bir tasarımın kabul edilmeyeceğini de belirtti. 

Bunun yanında PBoC, dijital yuan’ın yalnızca bir ödeme yöntemi olarak değil, aynı zamanda üst düzey bir finansal gözetim aracı olarak kullanımını ilk kez açık bir şekilde onayladı ve detaylandırdı.

Mu’ya göre, dijital yuan’ın kontrol edilebilir anonimlik özelliği, mahremiyetin yalnızca son kullanıcılar için kendi aralarında işlem yaptıklarında geçerli olduğu ve bu işlemlerin ayrıntılarının merkez bankası ve düzenleyiciler tarafından görülebilir kalacağı anlamına geliyor.

Merkez bankası yetkilisi ayrıca, Çin’in dijital yuan tasarımının, kullanıcıların mahremiyetine aşırı vurgu yapması ve suç faaliyetlerini mali gözetleme kabiliyetini görmezden gelmesi durumunda ciddi sonuçlar olacağını belirtti. Buna örnek olarak ise Tether‘in USDT’sinin ve Bitcoin’in suçlular tarafından uyuşturucu ticareti ve çevrim içi kumar gibi yasa dışı ekonomik faaliyetlerden toplanan gelirleri aklamada yaygın olarak kullanılmasını gösterdi.

Dijital yuanın gelişimini takip etmek için; Dijital Yuan Haberleri
Daha fazla CBDC için; CBDC Haberleri

Gelişmelerden ve son dakikalardan haberdar olmak, kripto para dünyasında aktif bir yer edinmek istiyorsanız Telegram kanalımıza bekliyoruz.

Son Yazılar

Exit mobile version