Muhabbit

Dev Şirketler Çin’in Dijital Yuan Testlerine Katılacak!

Tencent ve Ant Group iştirakleri dijital yuan testlerine katılacak.

dijital yuan

Fintech devleri Tencent ve Ant Group tarafından desteklenen iki ticari bankanın daha Çin’in dijital yuanı için pilot çalışma yapacağı bildirildi.

22 Şubat tarihinde Bloomberg tarafından yayımlanan bir habere göre, Tencent destekli WeBank ve Ant destekli MYbank’ın, Çin Merkez Bankası’nın, merkez bankası dijital para birimi olan dijital yuan’ın devam eden pilot çalışmalarına yardımcı olacak.

MYbank ve WeBank e-cüzdanlarının, deneme çalışmalarında devlete ait olan banka ile tam olarak aynı işlevlere sahip olacağı bildiriliyor. Hatırlanacağı üzere, Çin, PBoC projesi üzerinde Bank of China, China Construction Bank, the Industrial and Commercial Bank of China ve Agricultural Bank of China  gibi devlete ait bankalarla işbirliği yapıyor.

WeBank, Mayıs 2020 itibarıyla 200 milyondan fazla müşteriye hizmet veren Çin’in en büyük dijital bankasıdır. Banka, son yıllarda blockchain teknolojisini aktif olarak deneyerek 2019’da dünyanın en büyük blockchain patent dosyalarından biri haline geldi. Bunun yanında Çinli internet devi Tencent’in, WeBank’ın %30 hissesine sahip en büyük ortağı olduğu da bildiriliyor.

Alibaba ve bağlı firması Ant Financial tarafından 2015 yılında başlatılan çevrim içi özel ticari banka MYbank’ın, küçük ve orta ölçekli işletmelere kredi tahsis etmeye odaklandığı bildiriliyor. Alibaba kurucusu Jack Ma’nın, %30 oran ile MYbank’ın en büyük hissedarı olduğu biliniyor.

Çin’in bu alanda yapmış olduğu artan denemeleri, ülkenin dijital para biriminin gün geçtikçe hayata geçmeye hazır hale geldiğini  gösteriyor.

Bu kapsamda ülkede CBDC alanında her alanda çalışmalar sürmeye devam ediyor. Yakın zaman önce Çin’in ticari bankası olan Postal Savings Bank of China, CBDC’ye erişimi kolaylaştırmak için biyometrik bir donanım cüzdanı çıkaracağını duyurmuştu.

Çin, dolaşımdaki kağıt paranın maliyetini azaltmak ve politika yapıcıların para arzı üzerindeki kontrolünü artırmak için ilk olarak altı yıldan uzun bir süre önce dijital para birimlerini araştırmaya başladı. O günden bu yana çok fazla yol alan Çin, merkez bankası dijital para birimi alanında diğer dünya ülkelerinin oldukça önünde yer alıyor. Test aşamaları da başarılı devam eden dijital yuan’ın tam olarak ne zaman uygulamaya başlayacağı ise merak konusu olmaya devam ediyor.

Dijital Yuan’ın Gelişimini Takip Etmek İçin: Dijital Yuan Haberleri

Daha Fazla CBDC Haberleri İçin: CBDC Haberleri

Son Yazılar

Exit mobile version