Çinli en büyük kripto para madencilik şirketlerinden olan Canaan, yerel piyasada süren kripto para yasağına rağmen oldukça karlı bir 2022 geçirmeye devam ediyor.
2022’nin ikinci çeyreği için resmi finansal raporunu 18 Ağustos 2022 günü yayımlayan şirket, 2021’in aynı dönemine kıyasla %117’lik bir karda artış kaydetti. Şirkete göre, ikinci çeyreğin toplam karı 930 milyon Çin yuanı (RMB), yani yaklaşık 139 milyon dolar ediyor.
Çinli şirketin ikinci çeyrekte net geliri ise 608 milyon RMB, yani 91 milyon dolara denk geliyor. Bu da geçtiğimiz seneye kıyasla %149’luk bir artış sergilendiğini gösteriyor.
Her ne kadar karlı bir dönem geçirmiş olsa da, şirketin CEO’su Nangeng Zhang’a göre Canaan için ikinci çeyrek bir dizi zorluklarla doluydu. Özellikle, Bitcoin’in Haziran 2022’de 20.000 doların altına düşüşü Çinli şirketi gözle görünür oranda sarstı.
“Çin’deki bazı kilit şehirlere getirilen COVID-19 kısıtlamaları ve karantina da gündelik operasyonlarımızın aksamasına ve AI çipi taleplerimizin duraklamasına yol açtı.”
Canaan’ın globaldeki varlığını artırdığını belirten Çinli CEO, özellikle Singapur’da bir merkez ofis açmanın şirketin uluslararası alana açılmasına büyük katkı sağladığını dile getirdi. Şirket aynı zamanda madencilik işini de yeniden şekillendirmek üzerinde çalışıyor. Bu amaç doğrultusunda şirket, geliştirilmiş güç arzıyla daha fazla BTC üretiyor. Haziran 2022 itibarıyla Canaan’ın elinde toplamda 346,84 BTC vardı. Bu rakam 8,1 milyon dolara denk geliyor.
“Son dördüncü çeyrekten bu yana Bitcoin fiyatının aşağı yönlü trendinin farkındayız ve bu durumun önümüzdeki çeyreklerde şirketin performansını etkilemesini öngörüyoruz. Yine de, Bitcoin’in eşsiz değerine ve uzun vadede sunacaklarına inancımız tam.”
Çinli Şirketler Global Dünyaya Kucak Açıyor
CEO’nun sözlerine katılan Çinli şirketin Finansal Hizmetler Şefi James Jin Cheng de Canaan’ın daha zorlu piyasa şartlarına hazır olduğunu belirtti. Cheng, bu duruma sebep olarak Bitcoin’in düşen fiyatını, yükselen enerji fiyatlarını ve pandemi ve jeopolitik gelişmelere dayalı bir dizi belirsizliği gösterdi.
“Bitcoin fiyatı ikinci çeyrekte düşmeye devam ettikçe, biz de spot satışlarda ürün fiyatımızı düşürdük ki müşterilerimizin baskıyı omuzlamasına destek olalım. Brüt kar marjının bu yılın ikinci yarısında önemli ölçüde düşmesini bekliyoruz.”
Çinli kripto para şirketlerinin sektörün gidişatına dair tek endişesi kripto para piyasasında esen kış rüzgarları değil. Çin, Eylül 2021’de madencilik ve ticaret de dahil olmak üzere tüm kripto para operasyonlarına genel bir yasak getirdi. Bu durum pek çok firmayı global alana açılmaya ve hatta başka ülkelere kaçmaya itti. Yasaktan önce, Çin pek çok kripto para madencilik çiftliğini alaşağı etmiş, bu uygulamayla amacının enerji tüketimini azaltmak ve ülkedeki kripto para operasyonlarını kısıtlamak olduğunu söylemişti.
İlginizi çekebilir: Koreli Polisler Ödenmemiş Trafik Cezaları İçin Kripto Para Cüzdanlarına El Koyabilecek
Ancak, öyle gözüküyor ki “büyük Çin yasağı” yerel kripto para meraklılarına pek de etki etmedi. Nitekim, Bitcoin madenciliği söz konusu olduğunda Çin Ocak 2022’de hala dünya üzerindeki en büyük ikinci ülkeydi. Cambridge Bitcoin Elektrik Tüketim Endeksi’nden elde edilen verilere göre, Çin hala dünyadaki toplam Bitcoin hash oranının %21’ine sahip. Bu da Çin’i %36 ile liderliği koruyan Amerika Birleşik Devletleri’nin hemen altına yerleştiriyor.
Daha Fazla Kripto Para Haberleri İçin: Kripto Para Haberleri
Daha fazla Blockchain Haberleri için: Blockchain Haberleri
Gelişmelerden ve son dakikalardan haberdar olmak, kripto para dünyasında aktif bir yer edinmek istiyorsanız Telegram kanalımıza bekliyoruz.