Muhabbit

CoinGecko Raporu: DeFi Marketinde İkinci Çeyrekte Neler Yaşandı?

2022 yılının 2. çeyreğinde DeFi sektöründe neler olduğuna dair CoinGecko tarafından bir rapor yayımlandı. Detayları hep birlikte inceleyelim.

defi 2022 2. çeyrek

Kripto para piyasasındaki genel düşüş trendi merkeziyetsiz finans (DeFi) piyasasını da etkiledi. 2022 yılının 2. çeyreğinde DeFi piyasası yüzde 74,6’lık bir düşüş yaşadı. Bu düşüşe rağmen günlük kullanıcı aktiviteleri ise, nispeten yerinde kaldı.

CoinGecko’nun çarşamba günü (13.07.2022) yayımladığı rapora göre DeFi piyasasının toplam market değeri, yılın 2. çeyreğinde 142 milyon dolardan 36 milyon dolara düştü. Rapora göre bunun en büyük sebebi Mayıs 2022’de Terra’da; yani LUNA ve UST’de yaşanan büyük çöküş.

İlginizi çekebilir: Algoritmik Stablecoin Nedir? UST ve LUNA’da Tam Olarak Neler Oldu?

Raporda DeFi’daki gerilemeye 2 sebep daha gösterildi. Bunlardan ilki 1,2 milyon dolarlık kayıp ile Inverse Finance’in hacklenmesi. Bir diğeri ise 11 milyon dolarlık kayba sebep olan Rari saldırısı:

“Bu saldırılar ile yatırımcıların protokollere olan güveni azaldı ve token fiyatları bu durumdan olumsuz etkilendi.”

İlginizi çekebilir: Inverse Finance Tekrar Saldırıya Uğradı!

Merkezi Yapıların Çöküşü Aynı Zamanda DeFi’ı Güçlendirdi

Bu kötü gelişmeler zincir-üstü (on-chain) aktiviteyi yavaşlatırken; umut verici şekilde günlük kullanıcı sayısında aynı oranda azalma görülmedi. 2. çeyrekte günlük kullanıcı sayısı 50 binden 30 bine düştü ve bu rakam yüzde 34,5’lik bir azalmaya denk geliyor.

Günlük kullanıcı sayısındaki azalmanın piyasa değerindeki azalma kadar olmamasının ise bazı sebepleri var. Bunlardan biri Mayıs 2022’de yaşanan LUNA ve UST krizi. Bu kriz esnasında DeFi aktivitesinde artış yaşandı çünkü kullanıcılar Curve Finance üzerinden Uniswap’e yoğun şekilde geçiş yaptı. Bu geçişin sebebi kullanıcıların ellerindeki LUNA ve UST’leri elden çıkarma isteğiydi.

Ethereum üzerindeki günlük kullanıcı sayısı (Ocak 2022 – Haziran 2022)

Bir diğer aktivite yükselişi ise Haziran 2022’de yaşandı. Bir kripto para borç alma-verme platformu olan Celsius’ta yaşanan kriz bunun sebebiydi. Kullanıcılar bu krizde de ellerindeki varlıkları çekmek ve DeFi’a yönelmek için çaba sarf ettiler. Celsius, son yaşanan olaylar sonrası çarşamba günü (13.07.2022) resmi olarak iflas başvurusunda bulundu.

İlginizi çekebilir: Celsius İflas Bayrağını Çekti, Sektör Endişeli!

“Her iki olayda da merkezi yapıların çöküşüne tanık olduk. Kullanıcılar bu olaylar sonrasında DeFi’ın serbest doğasına yönelmeyi tercih ettiler.”

NFT İşlem Hacimleri de Azaldı

CoinGecko tarafından hazırlanan raporda NFT’lere de yer verildi. NFT piyasası Haziran 2021 tarihinde ulaştığı zirve noktasından, 2022’nin 2. çeyreğinde yüzde 26,2 düşerek 7,6 milyar dolarlık işlem hacmine geriledi.

Bu gerilemenin en önemli sebebi ise Ethereum ağı üzerindeki NFT’lerin işlem hacimlerindeki önemli azalma.

Blok zincirlerinin NFT işlem hacimleri (Ocak 2022 – Haziran 2022)

2. çeyreğin son ayı olan haziranda ise, piyasada son 12 ayın en düşük NFT işlem hacimlerine tanık olduk. Bu büyük düşüşün bir diğer sebebinin ise, NFT taban fiyatlarındaki (floor price) gerileme olduğunu söyleyebiliriz.

Daha Fazla DeFi Haberi için: DeFi Haberleri

Daha fazla NFT Haberleri için: NFT haberleri

Gelişmelerden ve son dakikalardan haberdar olmak, kripto para dünyasında aktif bir yer edinmek istiyorsanız Telegram kanalımıza bekliyoruz.

Son Yazılar

Exit mobile version