Colony Nedir – Colony Hakkında Tüm Bilgiler
Colony, topluluk odaklı anlayışıyla beraber Avalanche üzerinde geliştirilen projeleri destekler.
Colony, geleneksel finans yapısının bütünlüğünü DeFi’ye, özellikle de Avalanche ekosistemine getirmeyi amaçlar.
Colony, Avalanche platformunda oluşturulan yeni nesil uygulamalar için topluluğa uygun şekilde teşvik edilmiş bir temel oluşturur.
Colony, Avalanche üzerinde geliştirilmiş projeleri finanse etmeyi topluluk odaklı VC (girişim sermayesi) anlayışıyla gerçekleştirmeyi amaçlar.
Colony; açık yönetişim, topluluk desteği ve topluluk katılımı özellikleriyle beraber geleneksel VC’yi toplulukla birleştirir.
Üst düzeyde düzenlenmiş bir fon yapısı kullanan Colony, projelerin erken aşamasından ve sonrasından yararlanarak Avalanche ekosistemini destekler.
Colony, gelecek vadeden projelere öncülük etmenin yanı sıra, likiditeyi artırmak için fon sağlayarak ve ağları daha güvenli hale getirmek amacıyla “node”ları (düğümleri) çalıştırarak Avalanche protokollerine katkıda bulunur.
Bu özelliklerin yanı sıra Colony, Avalanche üzerinde geliştirilmiş projeler için indeks sağlar.
Layer-One blok zinciri protokolleri, merkezi olmayan blok zinciri tabanlı uygulamaların temelidir.
Şu anki kripto para piyasasında VC tarafından finanse edilen birkaç şirket, Solana veya Polkadot gibi Ethereum’un yerini almak isteyen Layer-One blok zinciri olmak için savaş halindedir.
Colony ise bunların aksine, Avalanche ekosisteminin kendi gelişimini finanse etmesine yardımcı olur.
Colony’inin misyonu, topluluğu tarafından yönetilen bir fon sayesinde Avalanche protokolünden yararlanan projelere yatırım yapmaktır.
Fon yönetimi, Colony’nin yerel “token”ı olan CLY ile desteklenir. Colony topluluğu, airdrop, staking ve buyback (geri satın alma) ile ödüllendirilir.
Layer-One Ekosisteminde Colony
Kripto paranın benimsenmesinin ilk aşamalarında olduğumuz için, şu anki piyasada yalnızca birkaç Layer-One protokolü ve ekosistemi piyasadaki varlığını devam ettirecektir.
Avalanche, rakiplerine göre belirgin bir teknolojik üstünlüğe sahiptir. Ancak, kendisini Layer-One standardı olarak kabul ettirebilmesi için fona ihtiyaç duyar.
Ethereum, eksikliklerine ve keskin sınırlarına rağmen, yaklaşık bir buçuk yıl önce başlayan ve sürekli olarak artan DeFi’daki TVL’in yaklaşık %80’ini oluşturur.
Avalanche ise Ethereum’dan daha hızlı ve daha ucuz bir çözüm sunar. Avalanche, EVM (Ethereum Virtual Machine) ile uyumlu olarak çalışır.
Avalanche’ın bu özelliği de Ethereum’daki mevcut projelerin Avalanche üzerinde çalışabilmesi, birçok Ethereum projesinin Avalanche’a sorunsuz geçişi ve önümüzdeki dönemlerde doğrudan Avalanche üzerinde geliştirilen yeni projelere izin verir.
Avalanche’ın projelerinin büyümesini desteklemek için, Avalanche’ın teknolojisinden daha zayıf ama daha iyi finanse edilen rakiplerine karşı rekabet edebilmek için fona ihtiyaç vardır.
Colony, diğer Layer-One blok zincirleriyle rekabet etmesine izin vermek için Avalanche ekosistemine fon sağlamayı amaçlar.
Ancak özel VC fonları tarafından desteklenen blok zincirlerinin aksine, Colony, projelerini finanse etmeyi Avalanche topluluğunun kendisiyle sağlar.
Geleneksel VC şirketleri oldukça merkezi bir hale gelmiştir. Yalnızca LP’lerine fayda sağlamaları ve fon ömrü ile ekosistem arasındaki uyumsuzluk nedeniyle ekosistemin uzun vadede büyümesi tam olarak mümkün değildir.
Colony, bu geleneksel yapıyı en başından beri topluluk odaklı olması ve teşviklerle birlikte ekosistemin uzun vadede büyümesiyle değiştirmeyi amaçlar.
Colony ve Topluluk
Geleneksel VC’lerden farklı olarak topluluk, Colony’de önemli bir role sahiptir ve bunun için ödüllendirilir.
Colony, CLY stake eden kullanıcılarını, Colony’nin yatırım yaptığı projelerden birden fazla airdrop ile ödüllendirir. Colony, yatırım yaptığı projelerden token alır. Aldığı “token”ların %80’ini de CLY stake eden kullanıcılarına dağıtır.
Ayrıca topluluğun aktif kullanıcıları, likidite sağlayıcılarının kârlarıyla beraber Colony tarafından geri satın alma mekanizmasıyla CLY “token”ı kazanır.
Colony, protokollere likidite sağlar ve likidite havuzundan elde edilen kâr CLY “token”ına dönüştürülür. Bu CLY “token”ları da topluluktaki aktif kullanıcılara dağıtılır.
Staking ödülleri ise doğrudan CLY sahiplerine dağıtılır.
Colony’nin Yol Haritası
2021’in son çeyreğinde Colony, seçilen Avalanche projelerini erken token yatırımlarıyla ve en iyi 10 Avalanche projesi için indeks oluşturarak desteklemeye başlayacak.
2022’nin üçüncü çeyreğinde kendi ağına sahip bir DAO modeline doğru gelişmek isteyen Colony, token sahipleri için de yeni teşvik modelleri oluşturacak.
Ayrıca, planları arasında Avalanche’ın DeFi entegrasyonu ve node oluşturma da yer alıyor.
2022’nin son çeyreğinde DAO, kendi alt ağını kullanarak Avalanche’ın uzun vadede büyümesini sürdürmeyi amaçlıyor.
Avalanch launchpad entegrasyonu, likidite büyümesi ve erken proje aşamalarının gelişimi de planlar arasında yer alıyor.
CLY Token Metrikleri ve Ekonomisi
CLY token satışı, verimli bir şekilde fon artırımını amaçlar. Avalanche’ın büyümesine en iyi şekilde yatırım yapmak ve gelişmesini desteklemek için birden fazla CLY token satışı gerçekleşecektir.
Token, fonlar farklı projelere dağıtılırken aynı anda piyasaya sürülür. Dağıtım için, “token”ların fon yatırımları tarafından etkinleştirilmesi gerekir.
“Token”ların etkinleştirilmesi, CLY’nin dolaşımdaki arzını Colony’nin fon dağıtımıyla birlikte fiyat etkisini en aza indirmeyi amaçlar.
CLY sahipleri, fon dağıtımlarıyla (“airdrop”lar, staking vb.) ödüllendirilmek için “token”lar etkinleştirildikten sonra “token”larını stake etmeye teşvik edilir.
Colony IDO’suna katılmak isteyen yatırımcılar, 1 Aralık 2021-5 Aralık 2021 tarihleri arasında kayıt olabilirler. 12 Aralık 2021 tarihinde ise, uygun olan tüm yatırımcılar satışa katılabilecek. Colony IDO’sunda toplamda 2.000.000 $’lık token satışa sunulacak.
Colony yatırımcıları arasında; The Avalanche Foundation, Avalaunch, Muhabbit Capital, MEXC ve Hashkey gibi büyük yatırım firmaları bulunuyor. Avalaunch’dan yapılacak IDO’da toplam 6.66 milyon adet CLY satışa çıkarılacak ve IDO fiyatı 0.30 $ olacak.
Daha fazla Nedir kategorisindeki içeriklerimiz için: Nedir?