Geliştirme stüdyosu Larva Labs tarafından oluşturulan CryptoPunks, Ethereum blok zincirinde NFT’ler olarak tokenize edilmiş 10.000 görüntüden oluşan bir koleksiyondur. NFT’ler, dijital bir öğenin fiilen sahiplik belgesidir ve bu durumda, bir CryptoPunks NFT’ye sahip olmak, türünün tek örneği bir piksel avatarının tek sahibi olduğunuz anlamına gelir.
Her CryptoPunk, düzinelerce özellik listesinden rastgele oluşturulur, bu da bir dizi tasarım olduğu anlamına gelir: insanlar, zombiler, maymunlar ve hatta uzaylılar. Uzaylılar ve zombiler, bugüne kadarki en yüksek satış fiyatlarından bazılarını yöneten en popüler avatarlar arasındadır.
İlginizi çekebilir: NFT Nedir?
CryptoPunks Doğuşu
2017 yılında ücretsiz olarak piyasaya sürülen CryptoPunks, Ethereum’un ERC-721 değiştirilemez token standardında Larva Labs’deki iki kişilik ekip ile deney olarak yayınladı. Ethereum cüzdan sahipleri, halka açıklanan 9.000 CryptoPunk’ı kaparken, Larva Labs gerisini elinde tuttu.
NFT hacmi bu gelişmenin ardından üç yıl içinde kademeli olarak arttı, ancak 2020’nin sonlarına ve özellikle 2021’in başlarına kadar, bu kanıtlanabilir kıt dijital koleksiyonlara yönelik talep çılgınlık haline geldi. Böylece CryptoPunk’ların ikincil piyasa değeri tavan yaptı ve milyonlarca dolarlık NFT satışlarına, Christie’s ve Sotheby’s’deki açık artırmalara ve Twitter profil resimleri olarak kullanılan çok sayıda CryptoPunks konuşulmasına yol açtı.
CryptoPunks’ın Farklı Yanları
CryptoPunks’a olan talebin en büyük itici güçlerinden biri, bunların etrafındaki en eski NFT projelerinden biri olmaları ve kripto para topluluğuyla gerçekten etkileşime giren ilk rastgele oluşturulmuş profil resimleri grubu olmalarıdır.
Belirli CryptoPunk’ları koleksiyoncular için daha arzu edilir ve değerli kılan belirgin farklılaştırıcı özellikleri bulunuyor. Uzaylı avatarları, rastgele görüntülerin en nadir görülenidir ve bu nedenle, uzaylı CryptoPunk’lar bugüne kadar satılan en pahalı NFT’ler arasındadır. Bunun yanında maymun ve zombi tasarımları da oldukça talep görüyor. CryptoPunk’ların çoğu, çeşitli özelliklere ve aksesuarlara sahip insanlara benziyor, ancak daha sade görünenler, NFT pazar yerlerinde fiyat sorma konusunda pazar tabanına yakın.
CryptoPunks Nasıl Satın Alınır?
Kripto para piyasasında NFT’ler için önde gelen ikincil pazar yeri olan OpenSea’de tüm CryptoPunk’ları görüntülemek mümkün olsa da, bunları yalnızca Larva Labs’ın web sitesinden satın alabiliyorsunuz.
CryptoPunks satın alabilmek için MetaMask gibi kripto para cüzdanı ile resmi siteye giriş yapıldıktan sonra ilgili NFT’ye satın almak için teklif verilebilir. Larva Labs sitesinden temin edilebilen NFT’ler, listelenen tüm Punk’ları düşükten yükseğe fiyat sırasına göre görmenizi sağlayan kullanışlı bir özelliğe de sahiptir.
CryptoPunks İçin Sırada Ne Var?
CryptoPunks muhtemelen ikincil piyasalarda el değiştirmeye devam edecek ve potansiyel olarak dalgalanmadan önce satın alan yatırımcılar için büyük getiriler sağlamaya devam edecek gibi duruyor.
Mevcut talep seviyesinin devam edip etmeyeceğini söylemenin bir yolu yok, ancak Punks için giriş seviyesi fiyatı yükselmeye devam ediyor. Fiyat tabanı 2021 yılının Ağustos ayının başlarında 100.000 dolara ulaştı ve birkaç gün sonra 150.000 doları aştı.
Finansal hizmetler devi Visa, Ağustos 2021’in sonlarında bir CryptoPunk’ın sahibi olduğunu duyurdu ve NFT’yi “tarihi bir ticaret eseri” olarak nitelendirdi. Şirket ayrıca, NFT’lerin perakende, sosyal medya, eğlence ve ticaretin geleceğinde önemli bir rol oynayacağını öne sürdü. Duyurudan hemen sonra, CryptoPunks pazarı, yalnızca o gün satılan koleksiyon NFT’lerinin 101 milyon dolardan fazla olmasına kadar gitti.
Larva Labs’ın daha fazla CryptoPunks piyasaya sürmesi pek olası görünmüyor, çünkü çekiciliklerinin büyük bir kısmı arzın sınırlı olması ve en eski NFT’ler arasında yer alıyor. Bunun yerine şirket, 2021’deki Meebits gibi diğer projelere geçmeye başladı.
Bununla birlikte, CryptoPunks çevresinde hala daha fazla gelişme olabilir. Örneğin, Ağustos 2021’de Larva Labs, mevcut CryptoPunks için tüm çizimleri Ethereum blok zincirine zincire koyduğunu duyurdu. Bu, NFT’lerin uzun ömürlü olmasını sağlamaya yardımcı olmak için koleksiyoncu tarafından talep edilen bir hareket olarak nitelendirilebilir. Böylece sahibi olunan bu NFT’ler bir gün web’den kaybolmazlar. Her şeyi zincire bağlamak pahalı olsa da, bu hareket CryptoPunks yatırımlarının “dayanıklılığına” katkıda bulunabilir.
Daha fazla Nedir?, Kimdir? ve Nasıl? haberine ulaşmak için tıklayabilirsiniz.
Telegram kanalımıza katılmak isterseniz buraya tıklayabilirsiniz.