Muhabbit

LUNA ve UST Krizinin Arkasındaki İsim Do Kwon Kimdir?

Do Kwon kimdir? Kaç yaşında? UST ve LUNA ne oldu? Do Kwon hakkında tüm detaylar yazımızda…

LUNA ve UST’nin yaratıcısı, aynı zamanda TerraForm Labs kurucu ve CEO’su olarak tanıdığımız Do Kwon, son günlerde yine LUNA ve UST’nin sonunu getiren, kripto para piyasasındaki krizi hızlandıran isim olarak karşımıza çıkıyor. Do Kwon kimdir? Hep birlikte tanıyalım…

Do Kwon olarak bilinen fakat tam adı Kwon Do-Hyung olan genç kripto para girişimcisi 6 Eylül 1991 Güney Kore doğumludur. Do Kwon, örgü ağ teknolojisini kullanan eşler arası (peer-to-peer) bir iletişim çözümü olan telekomünikasyon şirketi Anyfi‘yi 2016’da kurdu ve 2017 yılına kadar şirketin CEO’su olarak çalıştı. 2018’de kurulan TerraUSD’nin (UST) geliştirildiği lisanssız şirket olan Singapur merkezli TerraForm Labs‘ın şu an hala kurucu ortağı ve CEO’sudur.

TerraForm Hakkında

TerraForm Labs, Cosmos SDK üzerine yapılandı ve halka açık bir blok zinciri olan Terra, proof-of-stake’i (PoS) geliştirdi. Şirket ayrıca Terra blok zincirinde yerel yönetişim tokenı olarak kullanılan ve enflasyonist olmayan LUNA’yı da basıyor. TerraForm, Terra stablecoin kullanan e-ticaret platformu CHAI’nin gelişimi ile igilendi. Aynı zamanda Do Kwon liderliğinde; TFL, Anchor, Prism, Astroport ve Mirror gibi yeni blok zincir teknolojileri, protokoller, ürünler ve platformlar geliştirmeye devam etti.

TerraForm Labs Lisanslama ve Regülasyon Sorunları

TerraForm Labs’in, Singapur’da kurulduğundan bahsetmiştik ancak The Straits Times’a göre ‘Ödeme Hizmetleri Yasası” kapsamında bir lisans başvurusu yapılmadı. Ayrıca, onaylanmış bir kuruluş değil. Do Kwon, 30 Nisan 2022’de şirketin Güney Kore varlığını feshetmek için Güney Kore Tescil Dairesi Yüksek Mahkemesine başvurdu. 4 Mayıs 2022’de yani UST ve LUNA olayından birkaç gün önce onay aldı.

Do Kwon’un Eğitimi

Eğitimine gelirsek; liseyi Daewon Yabancı Dil Lisesi’nde tamamlayan Do Kwon, Stanford Üniversitesi’nde Bilgisayar Bilimi okudu ve Haziran 2015’te mezun oldu. Eskiden Apple ve Microsoft‘ta mühendis olarak 3’er ay çalıştığı biliniyor. Daha sonra Eylül 2015’te şirket kurmak için Güney Kore’ye gitti. Blockchain piyasasına girişi ise Anchor Protocol ve Mirror Protocol gibi kripto para projelerine dayanıyor. 2019 yılında finans ve risk sermayesi kategorisinde Forbes 30 yaş altı 30 kişi listesinde yer aldı. Aynı zamanda bazı kripto varlık merkezli firmalara birkaç milyon dolarlık kişisel yatırımlar yaptığı söyleniyor.

Do Kwon ve Başarısız Olan ‘Basis Cash’ Stablecoin Projesi

Eski Terra çalışanlarının iddialarına göre Do Kwon, aynı zamanda Basis Cash adlı başka bir başarısız stablecoin projesini takma isimle geliştirmeye çalışmıştı. Proje girişim kapitalistlerinden büyük miktarda para topladı ve Nader Al-Naji tarafından oluşturuldu. Al-Naji en sonunda ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu’nun (SEC) endişeleri üzerine Basis Cash’i kapatmak zorunda kaldı ancak yatırımcıların parasını iade etti.

Algoritmik Stablecoin UST ve LUNA Arasındaki Denge

Do Kwon, ödemeler için bir blok zinciri olan Terra’nın da yaratıcılarından biridir. Terra’nın en temel özelliklerinden biri; ABD doları ile 1:1 sabit tutulması amaçlanan, algoritmik bir stablecoin olan UST idi. UST stablecoini ABD doları tarafından desteklenmediği için bunun yerine, “yakım ve mint dengesi” adı verilen karmaşık bir model tercih edildi. Bu sistem sayesinde 1:1 dengesinin korunması hedeflendi.

Bu yöntem iki tokenlı bir sistem kullanır. Terra blok zincirindeki algoritmik ilişki UST ve LUNA arasında kurulmuştu. Algoritmaya göre LUNA; Terra UST’sinin sabit fiyatta kalabilmesini destekliyordu.

İlginizi çekebilir: Algoritmik Stablecoin Nedir? UST ve LUNA’da Tam Olarak Neler Oldu

Merkeziyetsiz Stablecoinlerin Başarısı

13 Aralık 2021 tarihli Coindesk haberindeki bir alıntıya göre Do Kwon, pazar lideri Tether’e atıfta bulunarak, “Merkeziyetsiz stablecoinlerin Tether’in yerini alması gerektiğini düşünüyoruz. Merkezileştirilmiş varlıklar bir noktada başarısız olmaya mahkumdur”” demişti.

İlginizi Çekebilir: Terra’nın 3.5 Milyar Dolarlık BTC Rezervine Ne Oldu?

Yine aynı haberde, Do Kwon’un stratejisinin riskler barındırdığı ve algoritmik bir stablecoin olan Terra evrenindeki paranın yörüngeden çıkma olasılığının olduğu yazılmıştı. Merkezi bir kontrol mekanizması olmadığında istikrarı korumak zorlaşabilir. Bu daha önce birçok para biriminin başına geldiği gibi nihayet UST’nin de başına geldi. Büyük çöküşe kadar UST dengesi, yakılan ve basılan LUNA ile sağlandığı halde modelin hızlı volatilite, panik satışlar ve bunları besleyen diğer tetikleyicilere bağlı olarak işe yaramadığı görüldü.

Do Kwon, birkaç gün önce kriz esnasında hiç UST ve LUNA satmadığını ve yaşananlardan dolayı kalbinin kırık olduğunu söyledi.

Daha fazla Kimdir Haberleri için: Kimdir Haberleri

Daha fazla Kripto Para Haberleri için: Kripto Para Haberleri

Gelişmelerden ve son dakikalardan haberdar olmak, kripto para dünyasında aktif bir yer edinmek istiyorsanız Telegram kanalımıza bekliyoruz.

Son Yazılar

Exit mobile version