Muhabbit

Dünya Ekonomisi 2020’den Sonra Gerçekleşen En Büyük Ekonomik Krizle Karşı Karşıya

Araştırmalar Rusya-Ukrayna Savaşı’ndan kötü etkilenen dünya ekonomisinin sıkıntılı durumunun önümüzdeki iki sene devam etmesini bekliyor.

Dünya Ekonomik Krizin Eşiğinde

Dünya Ekonomik Krizin Eşiğinde

Araştırmacılar, halihazırda Rusya-Ukrayna Savaşı’ndan oldukça kötü etkilenen ve 2020’den beri ilk kez bu denli büyük bir krizle karşı karşıya kalan dünya ekonomisinin sıkıntılı durumunun önümüzdeki iki sene devam etmesini bekliyor.

Hisse senedi yatırımcıları için 7 Mart 2022 Pazartesi günü son zamanların en büyük değer kayıplarının yaşandığı günlerden biri olarak tarihe geçti. S&P 500, Nasdaq, NYSE, ve Dow dahil olmak üzere pek çok hisse senedinin değer kaybettiği günün sorumlusu olarak ise geçtiğimiz birkaç seneyi kasıp kavuran pandemi değil, Rusya-Ukrayna Savaşı gösterildi.

İlginizi Çekebilir: Blockchain Nedir?

Avrupa’nın kalbinde yer alan Rusya-Ukrayna Savaşı yalnızca kanlı çatışmalara değil, aynı zamanda oldukça sert ekonomik yaptırımlara da sahne oluyor. Yaptırımların yalnızca Rusya ekonomisine değil, dünya genelinde pek çok ekonomiye etkileri şimdiden hissedilmeye başlandı. Öyle ki, Uluslararası Para Fonu (IMF) konuya dair “yaptırımlar çoktan ciddi ekonomik sonuçlara sebebiyet veriyor” açıklamasına bulundu.

IMF’ye göre savaş ve yaptırımlar pandemi sonrasında hala hassas bir durumda olan dünya ekonomisine “sıra dışı bir belirsizlik” kattı. IMF aynı zamanda bu durumun enflasyon baskısına, tedarik zincirinde kesintilere ve fiyat şoklarına sebebiyet verebileceğini de dile getirdi.

IMF

Dünya Ekonomisini Zorlu Bir 2 Sene Bekliyor

Dünya en son benzer şartlarda bir ekonomik krize “Kara Perşembe” olarak da bilinen 11 Mart 2020 tarihinde sahne olmuştu. DZ Bank strateji uzmanı Rene Albrecht’e göre eğer enflasyon artarsa ve ülkelerin merkez bankaları da görevlerini ciddiye alırlarsa önümüzdeki süreçte finansal şartların çok daha katılaştığına şahit olacağız.

Geçtiğimiz birkaç haftada hisse senedi piyasası değerlerde ciddi bir istikrarsızlıkla karşı karşıya kaldı. Öyle ki, 2 Mart 2022 tarihinde konuya dair açıklamalarda bulunan Ikigai Asset Management’ın Baş Yatırım Uzmanı Travix Kling “tahvil piyasasında istikrarsızlık en son bu kadar yükseldiğinde FED, faizleri 100 baz puan indirmiş ve altı haftada 3 trilyon QE yakmıştı” diyerek tepkisini gösterdi.

7 Mart 2022 Pazartesi tarihinde bir araya gelen Barron’dan Alexandra Scaggs, Matthew Luzzetti ve Deutsche Bank’tan bir grup ekonomist uzun süre kalıcı bir enflasyon endişesinden ve böylesi bir senaryonun Amerikan Merkez Bankası’na (Fed) olası negatif etkilerinden bahsetti.

Ukrayna’da gelişen olaylar ışığında şekillenen enerji fiyatları bize uzun dönem enflasyon ihtimalinin Fed yetkilileri için rahatsız edici boyutlara ulaşabileceğini gösteriyor. Üstelik Ukrayna’daki savaş sürekli yüksek enflasyon ihtimaline işaret eden tek faktör de değil.

Daha fazla Borsa Haberleri için: Borsa Haberleri

Gelişmelerden ve son dakikalardan haberdar olmak, kripto para dünyasında aktif bir yer edinmek istiyorsanız Telegram kanalımıza bekliyoruz.

Son Yazılar

Exit mobile version