ETF Nedir? Bitcoin (BTC) ETF Süreci Nasıl İşler?
Kripto paraların popüleritesi arttıkça, halkın gözünde güvenlik endişeleri de yavaş yavaş azalmakta. Bu noktada kurumlar dijital varlıkları yani dijital finansı, geleneksel finansal dünyaya getirmekte kararlılar.
Geçtiğimiz dönem içerisinde birçok kuruluş ABD’de Bitcoin (BTC) için ETF (Exchange Traded Fund) tasarıları sundu. Fakat şimdiye kadar SEC, bu tasarıların hiçbirini onaylamadı.
ETF Nedir Ve Bitcoin Neden Onay Alamıyor
Kripto paraların popüleritesi arttıkça, halkın gözünde güvenlik endişeleri de yavaş yavaş azalmakta. Bu noktada kurumlar dijital varlıkları yani dijital finansı, geleneksel finansal dünyaya getirmekte kararlılar. Tabi bunu yapabilmeleri için resmi ve düzenlemelere uygun bir yaklaşım gerekiyor. Konu ile alakalı ilk büyük adını CBOE (Chicago Board Options Exchange) ve CME (Chicago Mercantile Exchange) atmıştı. Ve 2017 yılında nakit destekli Bitcoin vadelileri hayata geçmişti.
Kripto paralar ile ilgili farklı ürünler sunma çabası içerisinde olan şirketler ETF onayına ihtiyaç duymakta. ETF’ler, bir varlık veya varlık sepetinin borsada işlem göre ürünü olarak tanımlanabilir. Bazı ETF’ler nakit olarak desteklenirken, bazıları ise fiziksel varlıklar ile desteklenmektedir. Bu sayede ETF onayı alınabilirse insanlar geleneksel borsalarda kripto ürünleri ticareti yapmaya başlayabilecek.
Bununla birlikte, fiziksel olarak desteklenen ETF’lerin arkasında bulunan bu varlıklar güvenli bir şekilde depolanmak zorunda. Bu noktada ise düzenleyici kurumlarla problemler yaşanmakta. Düzenleyici kurumlar ise varlığın geçerliliği, manipulasyona uğrama olasılığı, fiyatının nasıl kontrol edildiği ile alakalı soru işeretlerini gidermeden bu onayı vermemektedirler. Bu denklem sebebiyle aslında süreç uzamakta.
Kryptoin CEO’su Donnie Kim’in açıklamasına göre, ETF’nin ABD merkezli bir borsada işlem görmesi için bir çok yön ve faktör mevcut. Bir varlık yönetimi şirketi olan Kryptoin geçtiğimiz Ekim 2019’da Bitcoin ETF Teklifi’ni SEC ile paylaşmıştı.
Açıklamaya göre komisyon bu yeni varlık sınıfını dinliyor, öğrenmeye çalışıyor ve olası sonuçlarını ve tehlikelerini öğrenmeye çalışıyor.
Birçok Kurum SEC Onayı İçin Yarıştı
2018’den beri SEC, kripto paralar ile ilgili bir çok tasarı önerisi olmış durumda. En az 9 farklı kuruluş örneğin, Bitwise ve VanEck/SolidX de dahil olmak üzere bir çok kurum tasarı önerisi oluşturmuştu. VaneEck ise başvurusunu ilettikten sadece bir kaç gün sonra başvurusunu geri çekip yeniden oluşturmak istediğini belitmişti. Benzer bir durum 2019 Eylül ayında da gerçekleşti. Böylece VanEck’in beklediği onay sürece bir kez daha uzamıştı.
Diğer şirketler de Ekim 2019’da reddedilen Bitwise başvurusu gibi, kendi başvurularının reddedilmesiyle baş başa kaldılar.
ETF Başvuruları Hala Çok Önemli
Geçtiğimiz dönemde ETF başvuruları ve onay süreci Bitcoin fiyatlamasında büyük önem oluşturuyordu. Onaylandı veya onaylanmadı dedikoduları sert hareketlere sebep olabiliyordu. Şimdilerde ise bu durum etkisini kaybetmiş gibi gözüküyor. Aslında ETF başvuruları halen çok önemli. Onaylanması sektörde güçlü bir katalizör etkisi yaratacaktır.
Teklifimiz, komisyonun bir ortak nokta bulma talebine kadar, inceleme sürecinde kalacak. Biz de o zamana kadar sadece bekleyeceğiz.
KİM From KRYTOin
Crescent Crypto, Bitcoin ve Ethereum ETF başvuruları için halen beklemede. Wilshire Phoenix de aynı zamanda ETF sonucunun başvurusunu bekliyor.
Olası onaydan sonra da önümüzde önemli bir çok aşama olacak.
Kim
Kim’in açıklamalarına göre SEC içerisinde bir bölüm düzenlemelerle kesinlikle ilgilenmiyor. Bir bölüm ise ortak nokta bulunup düzenlemelerin çıkmasını istiyor. Bu noktada Kim’e göre tasarıda bir değişiklik yerine önce önce kurum içerisindeki durumun açıklığa kavuşması gerek. Dolayısıyla kurum içi bu durum değişmeden tasarıda herhangi bir değişiklik yapmaya gerek yok diye ekliyor, Kim.
SEC tüm kafalarının işbirliğine ihtiyaç duyan 3 başlı bir ejderha gibidir.
Komisyon Halen Bitcoin’de Oluşabilecek Fiyat Manipülasyonundan Endişeli
SEC’e göre bu durum halen büyük bir sorun. Crescent Crypto Asset Management kurucu ortağı Christopher Matta’ya göre de SEC’in gözündeki en büyük problem fiyat manipülasyonu.
Düzenlenmemiş kripto para borsalarının da düzenlenmemiş olanların da problemleri var.
Matta
Kripto para sektörü büyümeye ve olgunlaşmaya devam ettikçe, SEC’in onay sürecini uzatması çok da mümkün bir seçenek gibi görünmüyor. Her ne kadar güvenlik endişeleri barındırsa da SEC, aynı zamanda insanlara istediğini bir noktada vermek zorunda. Bu noktada sürecin ne zaman tamamlacağını söylemek güç, fakat olası bir ETF kabulü durumunda her ne kadar insanlar önemini unutmuş olsa da, kripto paralar için gerçekten çok ciddi bir katalizör görevi görecektir.