Muhabbit

Ethereum, Ropsten Test Ağı Birleştirmesi İçin Son Kontrolleri Yapıyor!

Ethereum Vakfı, geçişin sorunsuz ve kolay olması için son zamanlarda hata ödülü ödemelerini de artırdı.

Ethereum, bu yıl ağustos ayında proof of work (PoW) konsensüs mekanizmasından (PoW) proof of stake (PoS) konsensüs mekanizmasına geçiş yaparken Ropsten test ağını (testnet) kullanacak. Ayrıca Ropsten, ilk halka açık test ağı olacak.

Ethereum çekirdek geliştiricisi Tim Beiko, Twitter’da haberi paylaştı:

“Ethereum’un en uzun ömürlü PoW test ağı, Proof of Stake’e geçiyor! Bugün yeni bir Beacon Zinciri başlatıldı ve birleştirme işleminin 8 Haziran gibi olması bekleniyor.”

Tim Beiko, birleştirme işlemiyle ilgili madenciler için “ilk kostümlü prova” tanımını kullandı.

Tim Beiko daha sonra madenciler için birleştirme işleminin teknik ayrıntılarının yer aldığı bir Twitter flood’u paylaştı. Geliştiricilere, birleştirme sonrasında “temelde hiçbir şeyin değişmemesi gerektiği” konusunda da bilgi verdi.

Ropsten ağında başlatılan yeni Beacon Zinciri, birleşime uyumlu olması için 2 Haziran’da bir “Bellatrix” yükseltmesinden geçecek. Birkaç gün sonra ise, geçişi tetiklemek için madenciler tarafından Terminal Toplam Zorluk (TTD) olarak bilinen bir değer seçilecek. Madencilerin daha sonra node’larını bu değerle yapılandırmaları gerekecek.

Ethereum’un resmi blog gönderisine göre: “Ropsten ağına geçişten sonra, odak ana ağa (mainnet) geçmeden önce iki test ağı daha (Goerli ve Sepolia) proof of stake’e geçirilecek.”

Ayrıca Ethereum Vakfı, geçişin sorunsuz ve kolay olması için son zamanlarda hata ödülü ödemelerini de artırdı.

İlginizi çekebilir: Ethereum Madencileri, Bitcoin Madencilerinden Daha Fazla Kazanıyor!

Ethereum, Testnet’ler ve Birleştirme

2016 yılında piyasaya sürülen Ropsten ağı, Ethereum’un en uzun süredir devam eden PoW test ağıdır (testnet). Test ağları, “ana ağ” (mainnet) ile her açıdan aynıdır ve geliştiriciler tarafından akıllı sözleşmeleri ve merkeziyetsiz uygulamaları (dApp) test etmek için kullanılır.

Ropsten test ağı, işlemleri yürütmek ve kodlama ortamını test etmek için değeri olmayan Ethereum biçimi kullanır. Test ağında yapılan değişiklikler Ethereum’un ana ağını etkilemez. Bu sonuçsuz ortam, geliştiricilere kodlamalarından kaynaklanabilecek olası sorunlara ilişkin önemli bilgiler verir.

İlginizi çekebilir: Proof of Work (PoW) Nedir?

İlginizi çekebilir: Proof-of-Stake Nedir?

Ethereum’un mevcut konsensüs mekanizması proof-of-work’den poof-of-stake’e (PoS) geçişi aşama aşama ve testnetlerle uzun vadede yapılıyor. PoW ile madencilik süreci enerji sarfiyatı gerektirdiği için PoS ile yeni blok üretimi ve blokların doğrulanması, yatırımcıların sisteme kilitlediği ETH’lerle sağlanacak. Ayrıca ETH’lerin kilitlenmesi karşılığında ödüller verilerek teşvik mekanizması oluşturulacak. PoS konsensüs mekanizması enerji sarfiyatı istemediği için daha çevre dostu olduğu düşünülüyor. Ethereum, PoS mekanizmasının blok zincirindeki enerji tüketimini %99,5’e kadar azaltacağını iddia ediyor.

Bu “birleştirme işlemi”, Ethereum ana ağının PoS tabanlı Beacon Zinciri ile birleşeceği noktayı ifade ediyor. Daha sonra “Consensus Layer” olarak yeniden adlandırılan Ethereum 2.0 çalışır durumda olacak.

Daha fazla Blockchain Haberleri için: Blockchain Haberleri

Daha fazla Altcoin Haberleri için: Altcoin Haberleri

Gelişmelerden ve son dakikalardan haberdar olmak, kripto para dünyasında aktif bir yer edinmek istiyorsanız Telegram kanalımıza bekliyoruz.

Son Yazılar

Exit mobile version