Muhabbit
merkez bankası dijital para birimi muhabbit

Ethereum Tabanlı Merkez Bankası Dijital Parası Geliyor!

Davos’taki Dünya Ekonomi Forumu’nda ConsenSys kurucu ortağı Joseph Lubin, Ethereum tabanlı Merkez Bankası Dijital Parası (CDBC)’yi müjdeledi.

Davos’taki Dünya Ekonomi Forumu’nda ConsenSys kurucu ortağı Joseph Lubin, Ethereum tabanlı Merkez Bankası Dijital Parası (CDBC)‘yi müjdeledi.

ConsenSys Davos’ta, CDBC’na nasıl bir yaklaşım izlenebileceği ile ilgili “Merkez Bankaları ve Paranın Geleceği” adında bir rapor sundu. Raporda Merkez Bankalarının para üzerindeki kontrollerini sürdürebilmeleri için dijital para devrine geçtikleri düşünülürken Ethereum’un, onları ulaşmak istedikleri noktaya ulaştırabilecek izin verilen bir Blockchain olduğu vurgusu yapılmıştı.

Merkez Bankası Dijital Para Birimleri, dağıtılmış olsun olmasın tek bir kaynak olarak hareket eden bir defter kullanılarak açıklanan dijital varlıklardır. Son olarak, CBDC’nın arzı merkez bankası tarafından kontrol edilir. Bir CBDC, düzenlemenin bir banka tarafından değil, bir grup birey tarafından kontrol edildiği geleneksel bir kripto para birimi olan stablecoin’den farklıdır.

Ethereum Blockchain’i CBDC’ler için ideal!

ConsenSys, özellikle merkez bankaları aracıların node olarak hareket ettiği özel ve izin verilen bir Ethereum ağının kurulduğu bir model önermektedir. Bu da merkez bankalarının gerekli altyapıyı sağlama zorunluluğu olmadan para kontrolünü yapmalarını mümkün kılacaktır.

Merkez bankalarının, kendi aracılarının node olarak hareket ettiği büyük ölçekli, özel ve izin verilen Ethereum tabanlı bir ağ üzerinde CBDC işine girişmelerini öneriyoruz.

Şu anda kamudaki izinsiz Ethereum’un aksine, izin verilmiş Ethereum kurumsal düzeyde güvenlik ve performans sunabilecektir. Özel ve izin verilen Ethereum’un CBDC’nin gereksinimleri için mümkün olan en iyi Blockchain olacağını düşünüyoruz.

Ayrıca Yetki Belgesi konsensüsü (PoA) kullanan özel bir Ethereum Blockchain’i az bir maliyetle gerçek zamanlı varlık işlemleri yapabilir.

Bunun yanı sıra sistem ağdaki kritik iş verilerinin gizliliğini de sağlayabilir. Merkez bankası işlemlere kabaca bakabilse dahi bireysel ağ katılımcılarını veyahut bireysel işlemleri göremeyecektir. Bu da yetkili mercilere izlenebilirlik ve izleme şansı sağlayarak KYC/AML gibi ilgili yönetmeliklerin uygulanmasını destekleyecektir.

Şu anda hiçbir Blockchain bir işin yapılması için gereken işlem hacmi seviyesini destekleyecek teknolojiye sahip değildir ancak Ethereum Blockchain’i yakın zamanda bunu gerçekleştirebilecek gibi durmaktadır.

Dünya üzerinde birçok merkez bankası geçtiğimiz günlerde dijital paraları incelemek ve bulgularını paylaşmak amacıyla bir grup kurmuştu. Sonrasında birçok ülke (Çin, Japonya vb) kendi dijital parasını basacağını lanse etmişti. Bunun üzerine ConsenSys’ten Ethereum tabanlı merkez bankası dijital para hakkında açıklama gelmesiyle, sizce bundan sonraki ülke hangisi olacaktır?

Son Yazılar

Exit mobile version