Muhabbit
defi ethereum

Ethereum Yükseliyor DeFi Toparlanıyor

Ethereum’un yükselişi, DeFi’a da olumlu yansımış durumda.

Şüphesiz yaşanan düşüşten en çok etkilenenlerden biri de DeFi. Ethereum’un (ETH) 285 $ seviyelerine çıkması ile büyük bir yükseliş gösteren DeFi, 1.20 milyar $’lik bir değere ulaşmıştı. Tam bu noktada kripto paraların ve finansın geleceği, DeFi ile mi şekillenecek soruları da ortaya çıkmaya başlamıştı.

Fakat coronavirus tehdidi sebebi ile finansal piyasalarda yaşanan büyük kayıplar ilk başta kripto para piyasalarını etkilemiyor gibi görünse de, sessizliğin arkası kripto paralar için oldukça kötü oldu. Tarihinin en büyük kaybını yaşayan kripto para sektörü, büyük bir çöküş yaşadı. En büyük kaybı yaşayanlardan biri de süphesiz Ethereum oldu.

86 $ seviyelerine kadar düşüş yaşayan Ethereum, dolayısıyla DeFi ekosistemine de ağır bir darbe vurdu. DeFi’da teminat olarak tutulan Ether’lerin değerinde yaşanan düşüş MakerDao gibi DeFi organizasyonlarını büyük bir çıkmaza sürükledi. Bu noktada oluşan zararı kapatmak adına bir açık arttırma düzenleyen MakerDao, toplu Maker (MKR) satışları gerçekleştirdi.

Bunun yanında teminat olarak artık USD Coin’i (USDC) de kabul etmeye başlayan MakerDao, sürdürülebilirliğini sağlayabilmek adına bir dizi önlem almak durumunda kaldı.

Düşüş ile birlikte DeFi’da kilitli toplam değer toplamda 487 milyon $’a kadar gerilemişti.

Ethereum Yükseliyor DeFi Toparlanıyor

Ethereum tarafında gelen yükseliş ile birlikte DeFi tarafında da toparlanma gelmiş durumda. 487 milyon $ seviyelerine kadar düşen DeFi kilitli değeri, tekrarda 745 milyon $ seviyelerine ulaşmış durumda.

2020 Ocak ayı itibariyle başlayan ve büyük bir büyüme gösteren DeFi, düşüşün ardından tekrar güzel bir toparlanma eğilimine girmiş durumda.

Bildiğiniz üzere Ethereum DeFi’ı, geleneksel finans piyasalarının sunduğu faiz, kiralama, borç alma gibi çözümleri Ethereum ağına getirmekte. Bu şekilde merkezi bir kuruma güvenmek durumunda kalmadan yukarıda bahsettiğimiz enstrümanlardan faydalanabiliyorsunuz. Ek olarak Uniswap, Airswap ve 0x gibi platformlar sayesinde merkezi kripto para borsalarına ihtiyaç duymadan alım satım işlemlerinizi gerçekleştirebiliyorsunuz.

Tabi DeFi’da da sıkıntılar mevcut. Yeni bir teknoloji olması sebebiyle halen eksikleri bulunuyor. Geçtiğimiz dönemde “flash loan” açığı sayesinde 15 saniye içerisinde küçük bir servet sahibi olmayı başaran “kişi”yi sizlere anlatmıştık.

Siz DeFi’ın geleceği hakkında ne düşünüyorsunuz? Geleneksel finansın yerine geçme potansiyeli DeFi’da mevcut mu?

 

Son Yazılar

Exit mobile version