FBI, Sahte Kripto Para Uygulamalarına Dair Uyarıda Bulundu!
FBI, ABD’li yatırımcıları şu ana kadar tahmini 42.7 milyon dolardan dolandıran kripto para uygulamaları hakkında bir uyarı yayımladı.
Federal Soruşturma Bürosu (FBI), ABD’li yatırımcıları şu ana kadar tahmini 42,7 milyon dolar dolandıran dolandırıcı kripto para uygulamaları hakkında halka açık bir uyarı yayımladı.
Menkul Kıymetler ve İstihbarat Teşkilatı tarafından 18 Temmuz 2022’de yayımlanan uyarıya göre, siber suçlular, yatırımcıları dolandırmak için meşru kripto para şirketleriyle aynı logoları ve bu şirketleri tanımlayan bilgileri kendi bilgileriymiş gibi kullanan uygulamalar oluşturuyor. FBI’a göre şimdiye dek 244 kişi bu sahte uygulamaların kurbanı oldu.
Bir vakada siber suçluların, kurbanları gerçek bir ABD finans kurumuyla aynı logoyu kullanan bir uygulamayı indirmeye teşvik ettiği ve onları hesaplarıyla ilgili olduğu iddia edilen cüzdanlara kripto para yatırmaya teşvik ettiği gözlemlendi.
Mağdurlar uygulamadan çıkmaya çalıştığında ise, para çekme işlemleri için vergi ödemeleri isteniyor. Bu da kurbanlardan daha fazla sermaye toplamak için kullanılan bir başka hile olarak dikkat çekiyor. Nitekim, kullanıcılar ödemeleri yapsalar bile para çekme işlemlerini gerçekleştiremiyor.
FBI, Aralık 2021 ile Mayıs 2022 arasında 28 kurbandan yaklaşık 3,7 milyon dolar dolandırıldığını söyledi.
Benzer bir başka operasyonda, siber suçluların “YiBit” şirket adı altında faaliyet gösterdiği ve benzer bir aldatma yöntemi kullanarak Ekim 2021 ile Mayıs 2022 arasında yaklaşık 5,5 milyon dolarlık en az dört kurbanı dolandırdığı gözlemlendi.
Üçüncü bir vakada ise, Kasım 2021’de “Supay” adı altında faaliyet gösteren suçlular iki kurbanı, uygulamadaki cüzdanlarına kripto para yatırmaya teşvik ederek dolandırdılar ve daha fazla para yatırmazlarsa cüzdanlarının dondurulacağı argümanıyla tehdit ettilet.
FBI, Kripto Para Meraklılarının Dikkatini Dolandırıcılıklara Çekti, Twitter’da Gündem Oldu
Söz konusu sahte kripto para uygulamaları Twitter’daki kripto para kullanıcılarının gündemine de bomba gibi düştü. Bir kullanıcı, yakın zamanda bir arkadaşının WhatsApp’ta başlayan ve kurbanı sahte bir kripto uygulaması indirmeye ve uygulamanın cüzdanına para yüklemeye teşvik eden bir dolandırıcılığa kurban gittiğini söyledi. Bu paylaşımdan bir hafta sonra bahsi geçen kripto para uygulaması ortadan kayboldu.
Başka bir kullanıcı ise, Microsoft uygulama mağazasında “Ledger Live Plus” olarak adlandırılan sahte bir Ledger Live kripto para cüzdan uygulamasının kurbanı olduğunu dile getirdi. Kullanıcı, sahte uygulamanın kendisinden 20.000 dolar çaldığını iddia etti.
Bu yılın başlarında, siber güvenlik firması ESET, popüler kripto para cüzdanları kılığına girerek Truva atı uygulamalarını yaymayı planlayan “sofistike bir dolandırıcılık planını” açığa çıkardı. Bu uygulamalar daha sonra kurbanlarından kripto varlıklarını çalmaya çalışacaktı.
2021 senesinde, Apple’ın App Store’unda bulunan mobil Trezor uygulaması gibi görünen dolandırıcı bir kripto para uygulamasının, bir kullanıcının Bitcoin’de 600.000 dolar kaybetmesine neden olduğu bildirilmişti.
İlginizi çekebilir: FBI Operasyonu Sonrası, 34 Milyon Dolarlık Kripto Para Ele Geçirildi!
Amerika Birleşik Devletleri Federal Ticaret Komisyonu’nun (FTC) Haziran 2022’de yayımladığı bir raporda, 2021’den bu yana dolandırıcıların 1 milyar dolar kadar kripto para kaybettiği ve kripto paralarla ilgili tüm dolandırıcılıkların neredeyse yarısının sosyal medya platformları üzerinden gerçekleştirildiği ortaya koyuldu.
FBI, kripto para yatırımcılarının yatırım uygulamalarını indirmeden evvel bir uygulamanın (ve şirketin) meşru olduğunu doğrulamaları ve sınırlı ve/veya bozuk işlevselliğe sahip uygulamalara “şüpheyle” yaklaşmaları gerektiğinin altını çizdi. İstenmeyen taleplere karşı dikkatli olmalarını da şiddetle tavsiye etti.
Daha fazla Bitcoin Haberleri için: Bitcoin Haberleri
Daha fazla Blockchain Haberleri için: Blockchain Haberleri
Gelişmelerden ve son dakikalardan haberdar olmak, kripto para dünyasında aktif bir yer edinmek istiyorsanız Telegram kanalımıza bekliyoruz.