Muhabbit

Filipinler Merkez Bankası, CBDC Araştırmalarını Hızlandırıyor!

Ülke, CBDC’ye odaklanan bir araştırma projesi başlatarak bu alanda ilerlemeyi planlıyor.

Filipinler Merkez Bankası (BSP), merkez bankası dijital para birimlerine (CBDC) odaklanan bir araştırma projesi başlatarak bu alanda ilerlemeyi planlıyor.

Yakın zaman önce yayımlanan bir raporda, Merkez Bankası Başkanı Benjamin Diokno, bankanın dijital girişimleri üzerine açıklamalar yaparak, “CBDC Projesi“ne vurgu yaptı. 

Dionko yeni girişimi, BSP’nin CBDC tasarımı, mimarisi, teknolojisi ve politika uygulamaları hakkında kurumsal kapasite ve uygulamalı bilgi oluşturmaya yönelik pilot projesi olarak nitelendirildi. 

Hatırlanacağı üzere BSP, merkez bankası dijital para birimlerine ilişkin ilk açıklamasını 2020 tarihli bir raporda, bu alanda daha derin araştırmalar yapacağını belirterek yapmıştı. 

Ülkenin bundan sonra kendi dijital para birimiyle ilerleyip ilerlemeyeceği şu anda netlik kazanmamış durumda. Çünkü ülke yoğun olarak nakit kullanımını benimsiyor.

Bunun yanında gerekli düzenlemeler yapılmadan da adım atılmak istenmiyor. Hatta kısa süre önceki açıklamasında BSP Başkanı Benjamin Diokno, kripto para alanındaki gelişmelerin hızına ayak uydurmak için genişletilmiş düzenleyici rejimin gerekli olduğunu belirtmişti.

Ülke, dijital para birimleri konusunda sağlam adım atarak ilerlemek istediğini belirtse de atılan adımlar, ülkenin bu alanda geri kalmak istemediğinin bir göstergesi olarak kabul ediliyor.

BSP’nin duyurusu, ABD Merkez Bankası da dahil olmak üzere diğer merkez bankalarının bu alanda devam eden araştırma ve geliştirme çalışmaları ile benzerlik göstereceğini de ortaya koyuyor. Bilindiği üzere bu alanda önde gelen ülkelerin başında Çin geliyor.

Çin, CBDC alanında geliştirilen projeleri pilot çalışma yaparak gerçek hayatta da uygulamaya başlamış durumda.

Hatta ülkedeki bazı faaliyetlerde CBDC kullanımı denenmeye dahi başladı. Buna en son örnek olarak, yakın zaman önce gerçekleşen Kış Olimpiyatları sırasında dijital yuan kullanımının denenmesi gösterilebilir.

Kripto Para Sektörü Asya’da Popüler

Güneydoğu Asya, gelişmekte olan teknolojilere olumlu bir eğilim ile açık finans için küresel bir merkez olmaya devam ediyor. 

Singapur ve Tayland gibi pazarlar hâlihazırda elektronik ödeme ekosistemini aktif olarak kullanan ülkeler arasında yer alıyor.

Hatta yakın zaman önce bu konuda araştırma yapan dijital araştırma firması Messari, Asya’da gerçekleşen kripto para faaliyetlerinin, küresel boyutta gerçekleşen tüm dijital varlık ticaretinin neredeyse yarısını oluşturduğunu bir rapor ile ortaya çıkarmıştı.

Daha Fazla Borsa Haberi İçin: Borsa Haberleri

Daha Fazla Kripto Para Haberleri İçin: Kripto Para Haberleri

Gelişmelerden ve son dakikalardan haberdar olmak, kripto para dünyasında aktif bir yer edinmek istiyorsanız Telegram kanalımıza bekliyoruz.

Son Yazılar

Exit mobile version