Muhabbit

FSB Kararları Yayınladı! Stablecoinler İçin Problem Kapıda

Finansal İstikrar Kurulu tarafından yayınlanan belge ile, stablecoinler ile ilgi tavsiye kararları merkez bankalarına iletildi.

fsb stablecoin

Finansal İstikrar Kurulu (FSB) dün yayınladığı belge ile, stablecoinler hakkında açıklamalarda bulundu. Belgede stablecoinlerin denetleyici ve düzenleyici kurumlar açısından ne gibi sorunlara sahip olduğu detaylı bir şekilde belirtilmiş durumda.

FSB genellikle merkez bankalarına ve G20 yetkililerine alacakları kararlar hakkında tavsiye veren bir kurum olarak tanımlanabilir. Bu noktada stablecoinler hakkında da tavsiye kararları yayınlayan kurum, kripto paraların bir an önce düzenlenmesi gerektiğini belirtiyor.

FSB kurumlara stablecoinlerin tam anlamıyla kontrol edilememesi halinde, yasaklanması gerektiğini öneri olarak iletmiş durumda.

Yasaklanma konusunda FSB’nin odak noktası ise perakende yatırımcılar. Stablecoinlerin tam anlamıyla kontrol edilmemesi halinde bir finansal istikrarsızlık ortaya çıkabileceğini belirten kurum, tam anlamıyla kontrol edilmeyen kripto paraların potansiyel bir risk barındırdığını belirtmekte.

Piyasalarda Kişiler Stablecoinleri İtibari Paralar Yerine Tercih Edebilir

Gelişen ve gelişmiş piyasalarda yatırımcıların zaman içinde stablecoinleri tercih etmeye başlamasının merkez bankaları açısından büyük problemler oluşturacağını ortaya koyan kuruluş, gelecekte çıkabilecek makro-finansal problemler hakkında ilgili kurumları şimdiden uyarmakta.

Yetkililer En Çok Merkezsiz Stablecoinlerden Endişeliler

FSB yetkilileri stablecoinler içerisinde en çok merkezi olmayan stablecoinlerden endişeli olduklarını belirmekteler. Bu noktada ise hemen aklımıza Dai (DAI) gelmekte. “Store of Value” konusunda merkezsizlik dolayısıla yeteri kadar güvenli olmadığı FSB tarafından savunulan merkezsiz stablecoinler direkt hedef tahtasına oturmuş durumda.

Bankalar Etkilenecek

Stablecoinler ile birlikte itibari para birimlerinde tutulan yatırımların yeni bir alana kayma riskinin gelişen piyasalarda oldukça yüksek olduğundan bahsedilen raporda, durumun banka faaliyetlerini etkileyeceğinden de bahsedilmekte. Hatta rapora göre stablecoinlere doğru gerçekleşen bir akış ile birlikte, global piyasalardaki sermaye akışı bozulabilir ve finansal piyasalarda istikrarı bozarak hızlı bir yıpranma süreci başlatabilir.

Finansal kuruluşlar için durum kötüleşebilir.

Bir diğer madde ise stablecoinlerin ABD Doları için bir “repo” görevi görmesi.

Toplamda 10 Maddelik Bir Öneri

Maddelerden bazıları ise şu şekilde:

Yetkili makamlar gereksinimleri karşımadığı takdirde stablecoinleri ve onları üreten kuruluşların faaliyetlerini durdurabilecek kontrole sahip olmalı.

Yetkili makamlar, düzenlemelerin sınırlarını ve sektörel kapsamını iyi bir şekilde belirlemeli. Tüm yetkili makamlar gerek yurt içi gerek yurt dışında konu ile alakalı olarak işbirliği yapmalı ve koordineli bir şekilde çalışmalıdır.

Yetkili makamlar, düzenlemelerin fonksiyonların ve faaliyetlerin hesap verebilirliğini sağlayacak bir yönetişim mekanizmasına sahip olmasını sağlamalıdır.

İzine tabi olmayan defter teknolojisine sahip çözümler yönetişim anlamında zorluklar yaratabilir, bu noktada istenilen yönetişim sağlanamaması halinde gerekli müdahaleler ilgili kurumlarca gerçekleştirilmelidir.

Yetkili makamlar stablecoin düzenlemelerinin verileri korumak, toplamak, depolamak ve yönetmek için yeterli altyapıya sahip olmalıdır.

FSB tarafından yapılan düzenleme tavsiyeleri, bazı stablecoinler için tehlike çanlarını çalıyor olabilir mi?

Son Yazılar

Exit mobile version