İngilizce’deki oyun (game) ve finans (finance) kelimelerinin bir araya gelmesiyle oluşan GameFi; kripto paraların, blockchain teknolojisinin, NFT’lerin ve çeşitli oyun mekanizmalarının bir araya gelerek oluşturduğu sanal ortama verilen isim olarak karşımıza çıkıyor.
GameFi konsepti ilk olarak NFT fenomeni olan CryptoKitties video oyununun ortaya çıkmasıyla gündeme geldi. Ethereum ağı üzerinde bulunan CryptoKitties, günde 15.000’e yakın kullanıcının ilgisini çekerek NFT piyasasında bir viral haline geldi. Ancak CryptoKitties’in başarısı çok geçmeden Ethereum ağında yavaşlamalara ve hatta tıkanmalara sebebiyet verdi.
Bu tarihten itibaren yazılım geliştiricileri daha hızlı işlem gerçekleştirebilen, daha uygun fiyatlı Solana, Polygon ve Wax gibi blockchain’lere yöneldiler. Merkeziyetsiz finans (DeFi) platformlarının yükselişiyle beraber GameFi da kitleler tarafından kabul görür oldu.
GameFi Oyna-Kazan Prensibiyle Çalışıyor
Katılımcıların bir yandan oyun oynarken bir yandan da para kazanmalarını sağlayan bu ortam, oyuncuların oynamasını teşvik etmek için çeşitli finansal ödüller sunuyor. Öyle ki, bazı oyunların maddi getirisi oyuncuların bu oyunları tam zamanlı bir iş olarak görmesine dahi sebebiyet verecek kadar yüksek olabiliyor.
Bu oyunlarda açılış sayfaları, krediler, farming, ve yeni token üretme imkanları gibi bir dizi DeFi araçları da bulunuyor. Oyunlarda oyuncuların elde ettiği tüm varlıklar onların mülkiyetine geçiyor. Bazı oyunlarda kullanıcıların oyuna başlayabilmek için önden bir miktar kripto para yatırması gerekebiliyor.
İlginizi Çekebilir: DeFi Nedir?
Bir takım blockchain oyunları oyuncuları oyun içi görevleri tamamlamaları karşılığında ödüllendirirken, diğerleri oyuncuların sahip olduğu varlıklardan gelir elde etmesini sağlayabiliyor.
NFT’ler GameFi Projelerinde Büyük Role Sahip
Hemen her GameFi projesinin işleyiş mekanizması kendine özgü oluyor. GameFi projelerinde en yaygın olarak gözüken özelliklerden biri oyun-içi varlıkların NFT şeklinde geliştirilmesi oluyor.
Böylece avatarlar, kostümler, arsalar, silahlar, altınlar gibi tüm varlıklar için kullanıcıların tam mülkiyet kanıtı olmuş oluyor. Oyuncular, oyun sırasında elde ettikleri bu varlıkları sonrasında çeşitli NFT marketlerinde gelir elde etme amacıyla satışa çıkarabiliyor.
GameFi projelerinde para kazanmak için oyuncular aynı zamanda varlıklarını kiralayabiliyor, ve turnuvalara da katılabiliyor. Böylece GameFi dünya çapında hemen herkesin rahatlıkla kripto para kazanabildiği bir ortam olarak günümüzde geleneksel oyun piyasasıyla yarışır bir konumda bulunuyor.
Daha Fazla DeFi Haberi için: DeFi Haberleri
Daha fazla NFT Haberleri için: NFT haberleri
Gelişmelerden ve son dakikalardan haberdar olmak, kripto para dünyasında aktif bir yer edinmek istiyorsanız Telegram kanalımıza bekliyoruz.