Hindistan Merkez Bankası (RBI), yaptığı bir açıklama ile dijital para birimi ile ilgili araştırmalara başladığını duyurdu. Banka açıklamasında özel dijital para birimleri, sanal para birimleri ve kripto para birimlerinin son yıllarda popülerlik kazandığını dile getirerek şu ifadelere yer verdi:
“Hindistan’da, düzenleyiciler ve hükümet bu para birimleri hakkında şüpheci ve ilgili riskler konusunda endişeli. Bunun yanında, RBI, itibari para biriminin dijital bir versiyonuna ihtiyaç olup olmadığı ve varsa bunun nasıl operasyonel hale getirileceği olasılığını araştırıyor.”
Yapılan bu açıklama, RBI’nin dijital para birimlerini araştırma ve keşfetme üzerine yaptığı duyuru değil. Banka 2018 yılında da, banknotların baskı maliyetlerini azaltmak için bir merkez bankası dijital para birimini (CBDC) uygulamaya koymanın arzu edilirliği ve fizibilitesi konusunda çalışmak ve rehberlik sağlamak için bölümler arası bir grup oluşturduğunu söylemişti.
Yine Aralık 2019’da açıklama yapan RBI başkanı Shaktikanta Das, teknolojik engeller nedeniyle bir CBDC hakkında konuşmak için erken olduğunu ancak teknoloji yeterli koruma önlemleri ile geliştikçe, merkez bankanın uygun bir zamanda kesinlikle ciddiye alacağı bir alan olduğunu düşündüğünü belirtti.
25 Ocak tarihinde yapılan bir duyuruda RBI, dijital ödemelerin Hindistan‘da cep telefonları ve kartlar aracılığıyla hızla arttığını açıkladı. Bu kapsamda konuyla ilgili olarak Ağustos 2020’de başlatılan pilot uygulamanın 31 Mart 2021’e kadar devam edeceğini belirtti. Pilot uygulama ile kazanılan deneyime dayalı olarak ise gerçek uygulamaya geçilip geçilmeyeceği belirlenecek.
Daha fazla CBDC Haberleri için: CBDC Haberleri
Telegram kanalımıza katılmak isterseniz buraya tıklayabilirsiniz.