Hindistan Merkez Bankası Başkan Yardımcısı Rabi Sankar ponzi tuzakları ile kripto paraları bir tutarak dijital para birimlerinin işleyişine bir düzenleme getirmektense konuya dair tüm işlemlerin yasaklanmasının Hindistan için en mantıklı seçenek olduğunu belirtti.
İlginizi çekebilir: Bitcoin Nedir?
Sankar, 14 Şubat 2022 tarihinde yaptığı açıklamasında kripto paraların bir para birimi, dijital varlık ya da emtia olarak tanımlanmaya uygun olmadıklarını düşündüğünü de dile getirdi.
Bu nedenle, kripto paralara yönelik herhangi bir finansal sektör düzenleyicisi tarafından düzenleme getirilemez. Tanımlanamayan bir şeye düzenleme getirmek söz konusu olamaz.
Sankar Hindistan ya da herhangi bir başka devletin ve kurumun kripto paralara yönelik bir düzenleme getirmesi bu paralara bir değer atfedilmesine ve hatta para birimi olarak kullanımlarının meşrulaştırılmasına yol açacağı endişesini dile getirdi ve ekledi:
Yalnızca düzenleme girişiminin kendisi dahi kitleleri kripto para kullanmaya teşvik edebilir.
Ancak Sankar yasaklama girişimlerinin kripto paraların kullanılmasına engel olmayacağının da bilincinde olduğunun altını çizdi. Sankar böyle bir senaryoda kripto paraların uyuşturucu ticaretine benzer bir şekilde yasağa dair devam eden ve herkes tarafından bilinen bir fenomen haline geleceğini söyledi.
Sankar’a göre itibari para birimlerinin egemen olduğu bir ekonomik sistemde kripto paraların varlığına müsaade etmek Hindistan dahil tüm ülkelerin mali istikrarı için ciddi bir tehdit oluşturuyor. Sankar, kripto paraların bir yatırım aracı olarak düzenlenmesi halinde de piyasada değerleneceğini ve her halükarda Hindistan rupi’sine zarar vereceğini dile getirdi.
Para politikası ve yasal ihale statüsü ile sabitlenen rupi’nin değerinin aksine kripto paraların değeri yalnızca insanların beklentilerine ve farazi olarak bu dijital varlıklara yükledikleri değere dayanıyor.
Hindistan kripto paralara yönelik herhangi bir yasal girişimde bulunmayı erteliyor
Hindistan kripto para şirketlerinin ve hükümetin konuya dair geniş çaplı düzenlemeler getirilmesini talep ettiği ülkelerden biri. Bu yoğun talebin arkasında yatan sebep ise her iki tarafın da kripto para işlemlerinin ve girişimlerinin yasal boyutuna bir açıklık getirilmesine yönelik ihtiyacı. Kripto para kullanımına yönelik net bir yasal düzenleme olmadığı sürece sektörde yer alan şirketlerin yasalara uygun bir şekilde uzun vadeli planlar yapması ve kitlelere hizmet sunması sekteye uğruyor.
Konuya dair 11 Şubat 2022 tarihinde açıklama yapan Hindistan Ekonomi Bakanı Nirmala Sitharaman, kripto paralara yönelik bir düzenleme getirmekte de, bu paraları bütünüyle yasaklamakta da acele etmeyeceğini belirtmişti. Böylece Hindistan ne kadar süreceği bilinmeyen bir yasal düzenleme boşluğu ile karşı karşıya kalmıştı.
Hindistan hükümeti ise Hindistan Merkez Bankası Dijital Para Birimi (CBDC) üzerine çalışmalarını sürdürmeye devam ediyor. Sitharaman’dan 1 Şubat 2022 tarihinde gelen bir başka açıklamaya göre dijital rupinin 2023’e dek piyasaya tanıtılması ve ekonomik büyümeye katkı sağlaması bekleniyor.
Daha fazla Blockchain Haberleri için: Blockchain Haberleri
Daha fazla Bitcoin Haberleri için: Bitcoin Haberleri
Gelişmelerden ve son dakikalardan haberdar olmak, kripto para dünyasında aktif bir yer edinmek istiyorsanız Telegram kanalımıza bekliyoruz.