Muhabbit

İspanyol Merkezli BBVA ZKP Sistemini Kullanmak İstiyor

İspanyol dev, blokchain teknolojisinin nimetlerinden yararlanmaya hazırlanıyor.

Devlet destekli bir araştırma kurumu olan IMDEA Software Institution ile iş birliği başlatan BBVA, finans servislerinde ileri seviye kriptografi tekniklerinin yanı sıra ZKP teknolojisini kullanmak istiyor. Her iki kurum da araştırmalarını mümkün olduğunca hızlı bir şekilde yapmak için, birbirlerinin teknolojilerinden ve araştırmalarından yararlanacağını belirtti.

Zero-Knowledge-Proofs(ZKP) Nedir?

ZKP, kısaca bilgiyi karşı tarafa iletmeden bilginin doğruluğunu kanıtlayan bir sistem. Profesyonel iş alanında ise bu teknoloji, kurumların bazı önemli bilgilerinin tam olarak korunmasında önemli bir rol oynuyor.

BBVA, Kriptografiye Dayalı Çözümler Sunacak

Ortaklığın en büyük amacı, depolanan verilerin 3. şahıslar tarafından görüntülenme olasılığını en düşük seviyede tutmak.

4 Mayıs tarihinde yapılan basın açıklamasında; “BBVA, müşterilerine sunmak üzere hazırladığı dijital ürünler ve hizmetlerin, prototiplerinin geliştirme aşamasına başlamıştır.” ibaresine yer verildi.

IMDEA’dan Antonio Faonio’nun konu hakkında düşünceleri ise şu şekilde;

Geçmişte, kriptografik teknikler sadece teoride ilgi çekiciydi, fakat son yıllarda bu teknikleri pratik senaryolara uygun hale getirebilecek çok büyük yenilikler gördük.

COVID-19 Bize, Veri Koruma Sistemlerinin Önemini Bir Kez Daha Gösterdi

BBVA’nın Araştırma ve Patent Başkanı Carlos Kuchkovsky, “Dijital hizmetler hayatımızın bu denli içindeyken, paylaştığımız bilgileri korumamızı sağlayan teknolojik çözümlerin gelişmesi çok önemli.” dedi. Bildiğiniz üzere, corona virüs salgını sürecinde, hastalığı izlemek adına kullanıcıların kişisel verilerini kaydeden uygulamalar hayatımıza girdi.

Kuchkovsky sözlerine ayrıca şunları ekledi;

Bu verilerin titizlikle ve güçlü bir şekilde korunması gerekiyor.

Kurumsal Şirketler ZKP Teknolojisini Benimsiyor

Başlarda, cüzdandan cüzdana para aktarımı gizliliği ilkesini benimseyen ZKP, geçtiğimiz günlerde gelişerek bir ağdaki ya da blok zincirindeki diğer varlıklarla etkileşime giren hassas verileri koruma aracı olarak kullanılmaya başladı.

Bildiğiniz üzere BBVA, 2015 yılında Garanti Bankası’nın %39.9’luk hissesini satın almış, 2019 yılı itibariyle de Garanti BBVA olarak hizmetlerine devam edeceği açıklanmıştı.

Son Yazılar

Exit mobile version