Muhabbit

Kazakistan’ın Kripto Para Madenciliğinden 1,5 Milyar Dolar Getiri Sağlaması Bekleniyor!

Kazakistan’ın kripto para madenciliği faaliyetlerinden 5 yıllık tahmini kazancının 1,5 milyar doların üzerinde olması bekleniyor.

Kazakistan

kazakistan muhabbit

Çin’in kripto para madenciliği liderliğini kaybetmesiyle yeni lider Kazakistan mı olacak?

Kazakistan Ulusal Blockchain ve Veri Merkezi Endüstrisi Birliği’nin verilerine göre kripto para madenciliği, Kazakistan ekonomisine her yıl 230 milyon dolardan daha fazla gelir sağlamakta. Beş yıllık bir dönem ele alındığında ise kripto para madenciliğinin ülke ekonomisine 1,5 milyar dolarlık bir getirisi olacağı ve 300 milyon doların üzerinde vergi geliri sağlayacağı tahmin edilmekte.

Kazakistan Ulusal Blockchain ve Veri Merkezi Endüstrisi Birliği’nin Başkanı Alan Dordzhiev, madencilik piyasasındaki resmî madencilerin bile yılda 98 milyar tenge yani yaklaşık 230 milyon dolara yakın bir getiri sağladığını ifade etti.

Bununla birlikte Başkan Dordzhiev, bu getirinin sadece resmî madencilik tesislerinden sağlandığını ve gayriresmî olarak faaliyetini sürdüren madencilerle birlikte bu getirinin ikiye katlanacağını ekledi.

Madencilerin Elektrik Tarifeleri Farklı!

Çin’deki kripto para ve madencilik baskıları sonrasında kripto para madenciliği şirketleri rotalarını Kuzey Amerika ülkelerine ve Kazakistan’a doğrultmuştu. Artan kripto para madenciliği faaliyetleri ile enerji tüketimi konusunda sıkıntı yaşayan Kazakistan, madencilerin elektrik tarifelerini değiştirmişti.

Geçtiğimiz hafta Kazakistan Enerji Bakanlığı tarafından yapılan açıklamaya göre, tarife değişikliğinin yanı sıra kripto para madencilerini çeşitli kısıtlamalar bekliyor.

Göreve yeni gelen Enerji Bakanı Magzum Maratuly Myrzagaliev tarafından 1 Ekim 2021 tarihinde imzalanan yasa tasarısına göre, resmî olarak onayını yeni alan tüm kripto para madenciliği tesisleri, iki yıllık bir süre için 1 MW enerji kapasitesi ile sınırlandırılacak.

Etkili Bir Çözüm! Ama Yabancı Yatırımcı Kaçabilir…

Ulusal Blockchain ve Veri Merkezi Endüstrisi Birliği üyelerine göre etkili bir çözüm olarak görülen 1 MW sınırlaması, kripto para madenciliğinde elektrik tüketimini %35’ten fazla azaltacak.

Ayrıca birlik, Kazakistan’ın enerji tüketimindeki dengeyi kurmasındaki anahtarın yasa dışı kripto para madenciliğine karşı mücadele olduğunu düşünmekte. Ancak resmî kripto para madenciliği sektörünü kötü etkileyen bu kısıtlamaya karşı çıkmakta.

Başkan Dordzhiev, sınırlamanın yabancı yatırımcıları çekmek için yıllarca süren çabaları boşa çıkarmakla kalmayacağını, aynı zamanda Kazakistan ekonomisine gerçek para akışını da etkileyeceğini ifade etti.

Gelişmelerden ve son dakikalardan haberdar olmak, kripto para dünyasında aktif bir yer edinmek istiyorsanız Telegram kanalımıza bekliyoruz.

Son Yazılar

Exit mobile version