ABD’nin İran’a yönelik yaptırımları kapsamında kripto paralar da bulunuyor. San Francisco merkezli kripto para borsası Kraken‘in ise İran’daki kullanıcılar için dijital varlık ticareti yapmalarına izin verdiği ve yaptırımları ihlal ettiği gerekçesiyle ABD Hazine Bakanlığı tarafından federal soruşturmaya tabi tutulduğu bildirildi.
New York Times 26.07.2022 Salı günü yaptığı haberde konuyla ilgili beş kaynağı referans alarak, kripto para borsası Kraken’in 2019 yılından itibaren zaten Hazine Bakanlığı Dış Varlıklar Ofisi (OFAC) tarafından soruşturma altında olduğunu ve olası bir ceza ile karşı karşıya kalabileceğini belirtti.
Kraken’in baş hukuk görevlisi Marco Santori açıklamasında, Kraken’in düzenleyicilerle belirli tartışmalar hakkında yorum yapmaktan kaçındığını ve ticari büyümesine katkı sağlaması için uyumluluk ekibini genişlettiğini söyledi. Ayrıca haber ajansı Blockworks’e e-posta yoluyla açıklama yapan Santori şu ifadeleri kullandı:
“Kraken, yaptırım yasalarına uyumu yakından izliyor ve genellikle düzenleyicilere olası potansiyel sorunları bile rapor ediyor”
ABD bilindiği gibi Rusya’nın Ukrayna’ya gerçekleştirdiği işgal nedeniyle bazı Ruslara da yaptırımlar uyguladı. Fakat kripto para şirketlerinin hesaplara erişimi tamamen yasaklamalarını kısıtlamak için yasal bir gereklilik henüz yok. Kraken CEO’su Jesse Powell; 2022 Mart ayında bu konuyla ilgili bir yorumda bulunmuştu ve yasakların topyekün tüm Ruslara uygulanmasının haksızlık olacağını söyleyerek, bu eylemleri “aşırı bir önlem” olarak nitelendirmişti.
NYS, Slack Kanalında Paylaşılan Verilere Atıfta Bulundu!
New York Times ayrıca, CEO Jesse Powell’ın bir Slack kanalına gönderdiği elektronik tablodan bahsederek, Kraken’in haziran ayı itibarıyla İran da dahil olmak üzere ABD tarafından yaptırım uygulanan ülkelerdeki birçok kullanıcıya hizmet vermeye devam ettiğini raporladı.
Elektronik tablodaki verilere göre, Kraken’in İran’da 1.522 kullanıcısı var. Şirketin Suriye’de 149 ve Küba’da 83 kullanıcısı görünüyor ve her iki ülke de ABD yaptırımları altında. Veriler, Kraken’in ABD’de 2,5 milyondan fazla ve İngiltere’de ise 500.000’den fazla kullanıcısı olduğunu gösteriyor.
Blockchain Sektörü Birçok Alanda İnceleme Altına Alındı!
Blockchain endüstrisi kısa tarihinin en zorlu dönemlerinden geçiyor. Kripto varlık endüstrisi ile ilgili şüphe uyandıracak tüm eylemler araştırılmaya ve incelenmeye devam ediyor. ABD’nin yaptırım uyguladığı ülkelere hizmet etme iddialarıyla gündeme gelen tek kripto para borsası Kraken değil…
Belirsiz bir makroekonomik ortam içinde; TerraUSD’nin (UST) çöküşü, Celsius ve Voyager gibi kripto para kredi sağlayıcıları üzerindeki zincirleme etkiler yer alıyor. Tüm bu olayların tetiklediği ve hızlandırdığı durum ise kripto varlıkların düzenlenmesi olarak yorumlanıyor.
İlginizi çekebilir: Binance’in ABD Yaptırımlarına Rağmen, İran’da Faaliyet Göstermeye Devam Ettiği İddia Ediliyor!
Hatırlarsanız Reuters’ın temmuz ayı başlarında yayımladığı haberde; Binance borsası için benzer iddialar gündeme gelmişti. Binance’in, İran merkezli kullanıcılara platformunda ticaret yapmasına izin verdiği ve ABD yaptırımlarını ihlal ettiği bildirildi. Binance’in Küresel Yaptırımlar Başkanı Chagri Poyraz bu iddialara yanıt olarak, şirketlerinin İran’daki trader’lara erişimi engellediğini fakat kullanıcıların VPN’ler aracılığıyla bu engelleri aşmış olabileceğini söyledi.
İlginizi çekebilir: Muhabbit Özel: Binance Yarı Yıl Raporu Yayımlandı. Kripto Parası Olanların Kaçırmaması Gereken Dikkat Çekici Detaylar
Kraken’e Eylül 2021’de, Emtia Vadeli İşlemler Ticaret Komisyonu (CFTC) tarafından sözde yasa dışı bir teklif nedeniyle 1,25 milyon dolar ceza verildi. 2022 yılı başlarında Kraken 10 milyar doların üstünde bir değerleme bildirimi yaptı.
Daha fazla Bitcoin Haberleri için: Bitcoin Haberleri
Daha fazla Borsa Haberleri için: Borsa Haberleri
Gelişmelerden ve son dakikalardan haberdar olmak, kripto para dünyasında aktif bir yer edinmek istiyorsanız Telegram kanalımıza bekliyoruz.