MakerDAO Nedir?

Ethereum üzerine kurulmuş merkezi olmayan bir organizasyon olan MakerDao nedir?

makerdao

makerdao

MakerDAO, herhangi bir aracıya ihtiyaç duymadan kripto para birimlerinin ödünç verilmesine ve ödünç alınmasına izin vermek için Ethereum blok zinciri üzerine kurulmuş merkezi olmayan bir organizasyondur.

DeFi hareketinin bir parçası olan MakerDAO, kendisini, kripto para ekonomisine istikrar getirmeye adanmış merkezi olmayan bir organizasyon olarak tanımlıyor.

Maker Protocol, iki tokenli bir sistem kullanmaktadır. Birincisi; İstikrar sunan teminat destekli bir stablecoin olan DAI, ikincisi; Paydaşlar tarafından sistemi sürdürmek ve DAI’yi yönetmek için kullanılan bir yönetim simgesi olan MKR.

DAI’nin 2017 yılında piyasaya sürülmesinden bu yana, kullanıcılar tarafından benimsenmesinin önemli ölçüde arttığı görülüyor.

Bunun yanında DAI’nin, DeFi hareketini genişletmeye yardımcı olan merkezi olmayan uygulamalar için bir yapı taşı haline geldiği biliniyor. 

İlginizi çekebilir: DeFi Nedir?

Kullanıcılar, MakerDAO’nun akıllı sözleşmelerinde ETH’leri kilitleyerek belirli bir miktarda DAI oluşturabilir. Sözleşme üzerinde ne kadar çok ETH kilitlenirse, o kadar fazla DAI oluşturulabilir.

DeFi ekosistemi üzerinde en yaygın olarak kullanılan projelerden biri olan MakerDao üzerinde kilitli ETH miktarı ise her geçen gün artmaktadır.

MakerDAO Kurucusu Kim?

MakerDAO, 2015 yılında Danimarkalı bir girişimci olan Rune Christensen tarafından geliştirilmiştir.

Copenhagen Üniversitesinden Biyokimya alanında bir diplomayla mezun olan Christensen aynı zamanda Copenhagen İşletme Okulunda da uluslararası işletme okumuştur.

Christensen, MakerDAO’dan önce uluslararası işe alma şirketi Try China’nın kurucu ortaklığı görevinde de bulunmuştur.

MakerDAO Çalışma Sistemi

Bilindiği üzere, bir kredinin teminatı belirli bir noktanın altına düştüğünde (ETH fiyatı ödünç alınan DAI miktarının çok altına düştüğünde) o kredi tasfiye edilir.

Başka bir ifade ile, teminat olarak kullanılan ETH, ödünç alınan DAI, ceza ve ücretleri geri ödemek için satılır. Böyle bir tasfiye sistemi, insanların çok fazla borçlanmasını engelleyerek sistemi istikrarlı tutar.

ETH fiyatı düştüğünde ve aynı anda çok fazla kredi tasfiye edildiğinde, kredileri geri ödemek için MKR oluşturulur ve satılır. 

Aynı zamanda, MKR’de ücretler ödenmeli ve yakılan veya imha edilen MKR’yi geri almak için tasfiye cezaları kullanılmaktadır.

 Teoride, MKR’de tasfiye edilen kredileri desteklemek için her zaman yeterli değer olmalıdır.

DAI, ETH ve MKR, her biri diğerini etkisiz hale getirmek ve sistemi istikrarlı tutmak için çalışan otomatik bir kontrol ve denge sistemi olarak çalışmaktadır.

Bu noktada DAI ve MKR’nin çalışma istemi şu şekilde işlemektedir:

MKR Tokeni

Maker (MKR), kullanıcıların DAI çıkarmasına ve yönetmesine olanak sağlayan, Ethereum blockchain tabanlı, bir merkeziyetsiz kuruluş olan MakerDAO ve bir yazılım platformu olan Maker Protocol’ün yönetişim tokenidir.

Yani, yeni bir MKR’nin oluşturulması, DAI’nin kararlılığına bağlıdır. DAI sabit kalırsa, toplam arzını azaltan daha fazla MKR yakılır. Eğer DAI, sabitlenmiş olduğu dolar fiyatından uzaklaşırsa, toplam arzı artırarak daha fazla MKR oluşturur. 

Maker (MKR) Farklılıkları

Eylül 2021 itibariyle DAI, en popüler stablecoinlerden biri konumunda yer alıyor. Yaklaşık olarak 6,5 milyar dolar toplam piyasa değeriyle en büyük 31’inci kripto para birimi olan DAI, piyasadaki en büyük stablecoin olan USDT’in en büyük rakipleri arasında yer alıyor.

MKR sahipleri, istikrarlı bir MakerDAO sisteminden finansal olarak yararlandıklarından, MakerDAO protokolünün çıkarlarına en uygun şekilde hareket etmeye teşvik edilirler. 

Sonuç olarak, MKR sahipleri, ücretlerin ne kadar yüksek belirleneceği ve hangi teminat türlerinin protokol tarafından teminat olarak kabul edilebileceği gibi yönetişim kararlarında oy kullanabilmektedir.

MakerDAO sisteminde, bir MKR tokeni bir oya eşittir, böylece büyük miktarda MKR’ye sahip olan kişi veya kuruluşlar, oylama sonuçları üzerinde büyük bir etkiye sahip olabilmektedir. Protokolün, kullanıcıların oylayabildiği birkaç yönünü ise şu şekilde sıralayabiliriz:

MakerDAO Geleceği

MakerDAO, benimsenmesine katkı sağlayan birçok yüksek profilli ortaklık sayesinde, DeFi hareketinin amiral gemisi projelerinden biri haline gelmiş durumda.

Ancak bu ekosistemin çoğu gibi, hala gelişmeye açık olan platform, yeni projeler ve girişimler ile büyümesine devam etmek istiyor.

Her ne kadar piyasada oldukça güçlü rakipler bulunsa da MakerDAO, karşılaştığı zorlukların üstesinden gelebilirse, piyasada daha güçlü bir oyuncu haline gelecektir.

Daha fazla Nedir?Kimdir? ve Nasıl? haberine ulaşmak için tıklayabilirsiniz.

Telegram kanalımıza katılmak isterseniz buraya tıklayabilirsiniz.

Son Yazılar

SEC, Kripto Staking ve Doğrudan Varlıkla İşlem Gören ETF Kararlarını Erteledi
Amerika Birleşik Devletleri Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu (SEC), kripto staking ETF’leri ve “in-kind” (doğrudan varlıkla) yaratım ve itfa işlemlerine ilişkin kararlarını erteledi. SEC, bu düzenleme değişikliklerini değerlendirmek için daha fazla zamana ihtiyaç duyduğunu belirtti. Kurumun uzun vadeli dijital varlık stratejisi üzerinde çalışan iç birimi, yeni kuralları şekillendirmek için çalışmalarını sürdürüyor. Grayscale ve VanEck ETF’lerine […]
1 hafta önce Blockchain
Güney Kore, Kayıtsız Kripto Platformlarını Yasakladı
Güney Kore, kripto para sektörüne yönelik denetimlerini sıkılaştırırken, Apple da ülkedeki App Store’dan 14 kayıt dışı kripto uygulamasını kaldırdı. Finansal Hizmetler Komisyonu (FSC) tarafından yapılan açıklamaya göre, bu adım Mali İstihbarat Birimi’nin (FIU) talebi üzerine 11 Nisan itibarıyla hayata geçirildi. KuCoin ve MEXC de Listede Kaldırılan uygulamalar arasında önde gelen yabancı kripto borsaları KuCoin ve […]
1 hafta önce Blockchain
Trump’ın Tarife Hamleleri, Küresel Kripto Fonlarında 795 Milyon Dolarlık Çıkışa Neden Oldu
CoinShares verilerine göre, küresel kripto yatırım ürünlerinde geçen hafta 795 milyon dolar tutarında net çıkış yaşandı. Bu art arda ikinci hafta gerçekleşen bir çıkış oldu. CoinShares Araştırma Başkanı James Butterfill, Başkan Trump’ın uyguladığı tarifelerin kripto varlık sınıfına olan duyarlılığı olumsuz etkilediğini belirtti. Butterfill, yaptığı açıklamada Trump’ın tarife politikalarının kripto para yatırımları üzerindeki olumsuz etkisinin sürdüğünü […]
1 hafta önce Blockchain
JPMorgan, İngiliz Sterlini ile Blokzincir Ödemelerini Başlattı
JPMorgan, şirketlere İngiliz sterlini (GBP) cinsinden 7/24 blokzincir tabanlı ödeme yapma imkânı sunduğunu duyurdu. Bu yeni hizmet daha önce başlatılan euro (EUR) ve Amerikan doları (USD) işlemlerine ek olarak sunuluyor. Bankanın blokzincir birimi Kinexys (eski adıyla Onyx), İngiltere’de GBP cinsinden blokzincir mevduat hesaplarını devreye aldı. Böylece JPMorgan gerçek zamanlı ödeme altyapısını genişletmiş oldu. Sterlin, JPMorgan’ın […]
1 hafta önce Blockchain
Strategy, Bitcoin Alımlarını 87.000 Doların Altına Düşen Fiyatla Durdurdu
Michael Saylor’ın liderliğindeki Strategy şirketi, Bitcoin (BTC) fiyatı $87.000’in altına düşerken alım yapmayı durdurdu. Şirket 7 Nisan’da SEC (ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu) ile yaptığı açıklamada, 31 Mart ile 6 Nisan arasında Bitcoin alımı yapmadığını duyurdu. Ayrıca şirket birinci çeyrekte dijital varlıklarda 5,91 milyar dolarlık gerçekleşmemiş zarar bildirdi. Michael Saylor’ın Bitcoin Stratejisi: Fiyat Düşüşü […]
2 hafta önce Bitcoin
ABD Federal Ajansları, Kripto Varlıklarını 7 Nisan’a Kadar Hazine’ye Bildirecek
ABD federal ajanslarının, 7 Nisan’a kadar kripto para varlıklarını Hazine Bakanlığı’na bildirmesi bekleniyor. Bu bildirimler ise Başkan Donald Trump tarafından bu yıl imzalanan bir yürütme emri doğrultusunda yapılacak. Ancak federal ajansların bu varlıkları halka açıklamaları gerekmeyecek. Sadece Hazine Bakanı Scott Bessent’e raporlama yapılacak. Beyaz Saray’a yakın bir yetkiliye dayandırılan bilgilere göre, 7 Nisan itibarıyla federal […]
2 hafta önce Blockchain
Exit mobile version