Meme Coin Nedir? Özellikleri Nelerdir?
Meme coinler genellikle internette yer alan ve meme olarak adlandırılan paylaşımlar için kullanılır.
Sosyal medyadaki fenomenler, son zamanlarda sürekli olarak artmakla beraber, kripto para piyasasında her zaman belirgin bir şekilde yer aldı.
Örneğin, Elon Musk, bir meme coin olan Dogecoin ile ilgili herhangi bir tweet attığında, Twitter ve TikTok gibi sosyal medya platformlarındaki fenomenler de bu popülariteye ayak uydurarak bu coinler için paylaşımlar yapıyor.
Bazı kripto para meraklıları, bu coinlere yatırım yapmayı delilik olarak adlandırırken, bazıları ise bunu %1000’lere kadar kâr elde etme potansiyeli olan yatırım olarak görüyor.
Meme Coin Nedir?
Genellikle, meme coinlerin kullanım alanları sınırlıdır ve bir değerinin olup olmadığı sürekli sorgulanmaktadır.
Meme coin olarak adlandırılan bu kripto para birimleri genellikle internette yer alan ve meme olarak adlandırılan (komik videolar ve görüntüler gibi) paylaşımlar için kullanılır.
Bu coinler arasında en popüler olan Dogecoin (DOGE), bir Shibu Inu köpeğinin resmiyle ortaya çıkmıştır.
Dogecoin, kendi blok zincirinde geliştirilmiştir ve bu nedenle diğer blok zincirleri üzerinde geliştirilen ve çalıştırılan meme coinlerden farklıdır.
En popüler meme coinlerden ikisi, Ethereum üzerinde geliştirilmiş bir ERC-20 tokenı olan Shibu Inu (SHIB) ve Binance Smart Chain üzerinde geliştirilen SafeMoon‘dur (SAFEMOON).
Ancak, CoinMarketCap verilerine göre kripto para piyasasında seksenden fazla meme coin vardır. Bu coinlerin bazıları Elon Musk’ın favorisi olan Dogecoin’e olumlu ya da olumsuz olarak atıfta bulunur.
Meme Coinlerin Popülerleşmesi
Meme coinlerin zaman zaman bu denli popüler hale gelmesinin arkasında ünlü isimlerin ya da sosyal medya fenomenlerinin yer aldığı söylemek yanlış olmayacaktır.
Dogecoin 2013’te piyasaya sürüldükten sonra, meme coin geliştirmek çok daha kolay hale geldi ve meme coinleri, ünlü isimlerin ya da sosyal medya fenomenlerinin desteğini de arkasına alarak kripto para meraklıları arasında oldukça popüler hale geldi.
Örneğin, Mayıs 2021’de Facebook CEO’su Mark Zuckerberg, “My Goats: Max ve Bitcoin” başlığıyla bir keçinin resmini paylaşmıştı. Bu paylaşımdan kısa bir süre sonra Aqua Goat adlı bir meme coininin değeri yaklaşık %300 arttı.
Ayrıca Elon Musk da Twitter hesabından yaptığı paylaşımla Dogecoin için $1 sinyalini vermişti ve bu paylaşımdan sonra Dogecoin’in fiyatı hızla bir şekilde yükselmiş ancak $1 seviyesini görememişti.
Meme Coin’in Farkları Nedir?
Kripto para yatırımcıları, genellikle güçlü bir ekibe, yatırımcılara ve topluluğa güvenir. Ancak meme coinleri, özellikle Elon Musk gibi ünlü isimlerle olan ilişkiler nedeniyle popülerlik kazandı.
Örneğin, BABY SHARK’ın fiyatını yükseltmek için yalnızca popüler bir çocuk şarkısı olan Baby Shark hakkında bir tweet atılması yeterli olabiliyor.
Ayrıca, bu coinlerin geliştiricileri, fiyatı artırmak için reklamcılık faliyetlerine de önem gösteriyor.
Örneğin, Shibu Inu coin’in arkasındaki ekip, toplam SHIB arzının yarısını Ethereum’un kurucu ortağı olan Vitalik Buterin’e vermeye karar vermişti. Ardından Vitalik de Hindistan Covid ile Mücadele Vakfına 1 milyar dolar bağışlamıştı.
Haziran 2021’de bu coinler, kripto para piyasasının yaklaşık %2.8’ini oluşturuyordu. Bu içeriğimizi yazdığımız anda da CoinMarketCap verilerine göre bu coinlerin toplam piyasa değeri yaklaşık $41,3 milyar. Ayrıca, tipik olarak meme coinler genellikle katrilyonlarca arza sahip.
En Popüler Meme Coinler
Dogecoin (DOGE)
Dogecoin, Jackson Palmer ve Billy Markus tarafından geliştirilmiştir. Dogecoin bir meme coin olarak piyasaya sürüldü, ancak Dogecoin’in 2019 yılında Elon Musk’ın favorisi olduktan sonra ciddi bir popülerlik kazandı.
Köpek temalı meme coin, CoinMarketCap verilerine göre $32,4 milyar değerinde piyasa hacmine sahip. Şu anda da borsalarda $0,24 fiyatıyla işlem görüyor.
Elon Musk ayrıca Dogecoin’i geliştirmek, mal ve hizmetler için ödeme aracı olarak kullanmak ve karbon ayak izini azaltmak için Doge geliştiricileriyle birlikte çalışıyor.
Shibu Inu Coin (SHIB)
Shibu Inu, Nisan 2021’de “merkezi olmayan kendiliğinden topluluk oluşturma deneyi” amacıyla geliştirildi ve ayrıca Mayıs 2021’in başında ATH’sine (tüm zamanların en yüksek değeri) ulaşmadan önce hızla %2 milyonun üzerinde değer kazandı.
Diğer coinlerde olduğu gibi SHIB’in de arzı bol sıfırlıdır ve toplam arzı bir katrilyondur ve kullanıcıların milyarlarca hatta trilyonlarca SHIB tutmasına izin verecek şekilde geliştirilmiştir.
SHIB’in $1 dolarlık inanılmaz hedefine ulaşılması için yaklaşık %12 milyon artması gerekir. Toplam piyasa hacmi $8,7 milyar olan SHIB’in anlık fiyatı ise yaklaşık $0,000022.
SafeMoon (SAFEMOON)
SafeMoon, Binance Smart Chain’de en popüler olan meme coin olarak tanımlanır. Dogecoin’den farklı olarak sınırlı bir arzı vardır ve deflasyonist bir token ekonomisine sahiptir.
Bir SAFEMOON işlemi gerçekleştiğinde %10 komisyon alınır. Bu komisyonun %5’inin yakılır ve diğer %5’i de token sahiplerine yeniden dağıtılır. Bu nedenle, toplam token arzı sürekli olarak azaltılır ve değerinin yükseltilmesi amaçlanır.
Meme Coinler Nereden Satın Alınır?
Önde gelen Dogecoin, OKEx, Huobi, FTX, Binance, Coinbase ve Kraken dahil olmak üzere birçok global kripto para borsasında mevcuttur.
Bu coinler, daha sınırlı bir fiyat aralığında bulunmaya yatkındır. Örneğin Shiba Inu, OKEx, Huobi, FTX, Binance gibi merkezi borsalarda ve Uniswap gibi DEX’lerde (merkezi olmayan borsalarda) işlem görür.
Binance Smart Chain’de geliştirilen Safemoon, Binance‘ta ve PancakeSwap gibi BSC üzerinde yer alan DEX’lerde işlem görür.
Değeri çok düşük olan ve bol sıfır içeren bu coinleri yalnızca PancakeSwap gibi DEX’lerde bulunur ve yalnızca diğer kripto para birimleriyle (BNB gibi) satın alınabilir.
Siz meme coinler hakkında ne düşünüyorsunuz?
Daha fazla Nedir kategorisindeki içeriklerimiz için: Nedir?