Merkezi olmayan enerji (DeEn), işlem yapma ve enerji birimlerini işlemek için DApp’lerden ve Ethereum ile yapılan akıllı sözleşmelerden yararlanır. 31 Temmuz tarihinde piyasaya sürülen ve tüketicilerin birden çok enerji sağlayıcısı arasında seçim yapmasına izin veren blockchain tabanlı bir pazar başlatmış olan, Berlin merkezli sürdürülebilir bir teknoloji şirketi olan Lition’da geliştirilen DeEn, DeFi ile aynı “yapı, avantajlar ve kullanım mantığına” sahip.
DeFi DeEn ile Beraber Çalışmalı
Lition, dijital varlık ticaretinin eşler arası olduğu DeFi’ye benzer bir şekilde, DeEn tüketicilerin enerjilerinin tam olarak nereden sağlandığını bilmelerine olanak sağlıyor. Bu çözüm, tüketicilere elektriklerinin nereden geldiğini seçmeye, ayrıca hızlı ve güvenli bir şekilde değiştirme olanağı sağlıyor.
Şirket, merkezsiz pazarın durumunu şu örnek ile açıkladı:
Lition’un kendi Enerji Borsası, tüketicilere açık ve doğrudan açık bir şekilde eşler arası (P2p) enerji ticaret formu görevini görmekte. Bununla beraber, akıllı sözleşmeler ve blockchain teknolojisini kullanarak gereksiz aracılar ortadan kaldırılıyor. Bu durum, uygun fiyatlı enerjiye, daha yüksek verim elde edebilen üreticilere ve sürdürülebilir enerjinin devamlılığına izin verecektir.
Lition, enerji paylaşımının uzun bir süredir aşırı merkezleştiğini düşünüyor. Bu nedenle tüketiciler genellikle mevcut enerji pazarından ayrılmayı başaramıyor. DeFi, insanların finansal piyasada varlık ticaretini nasıl değiştirdiyse, gerçek bir merkezsiz vizyon ve merkezsiz enerji elde etmekte bunun parçası olmalıdır.
Lition konu hakkında şunları söyledi:
DeFi “makinesi” büyümeye devam ettikçe, sistemin çalışması ve bakım işleri için daha fazla enerji gerekecek. Ne yazık ki şu anda, bu enerjinin kaynağı belirsiz bir durumda. DeFi sektörü, DeEn’in kendisini devlete / şirkete ait enerji bağımlılıklarından ayırmasını ve gerçekten merkezsiz bir hale getirmesine ihtiyaç duyuyor.
Paylaşılan yeni bir yazıya göre, yeni bir sürdürülebilir küresel enerji anlayışı bizi bekliyor. AB, 2050 yılı için karbon nötr bir hedef belirlemiş durumda ve bununla beraber güneş ve rüzgar enerjisi teknolojisine yatırım yapmaya başladı.
Bildirilenlere göre, Almanya tüm nükleer ve kömür bazlı enerji üretimini durdururken, blockchain tabanlı birçok yenilenebilir enerji platformuna tam destek vermekte.