NFT (Non-Fungible Token) Token Nedir?
Değiştirilemez tokenların en yaygın örneği ERC-721 tokenlarıdır.
NFT, eşsiz benzersiz token anlamına gelmektedir ve kimileri tarafından da koleksiyonluk dijital varlıklar olarak tanımlanır.
İtibari para birimlerini ve coinleri yapısı gereği değiştirilebilir, takas edebilir, yani herhangi bir parayı aynı değerde başka bir parayla değiş tokuş edebiliriz. Örnek vermek gerekirse birisi size 10 lira borç verdiğinde siz o borcu başka bir 10 lirayla ya da iki tane 5 lirayla ödeyebilirsiniz veya bir Bitcoin her zaman bir Bitcoin’dir. NFT’ler ise bunun aksine koleksiyonluktur ve birbirlerinden farklı değere sahiptir. Değiştirilemez tokenların en yaygın örneği ERC-721 tokenlarıdır.
NFT Projeleri Hangi Alanlarda Kullanılıyor?
NFT’ler Eğlence, Protokol, Sosyal Para, Oyun Platformu, DeFi, Blockchain Çözümleri, Akıllı Sözleşme Platformu, Governance, Yield Farming, Ticari Hizmetler, İş Platformu, Sanat, Staking ve Emoji olmak üzere birçok sektörde kullanılmaktadır. Büyük ilgi gören ve NFT’nin popülerleşmesini sağlayan ilk projelerinden biri, kullanıcıların sanal kediler biriktirmesine, üretmesine ve değiş tokuş etmesine imkan sağlayan ve Ethereum üzerinde yaratılmış bir oyun olan CryptoKitties’dir.
NFT’lerle İlgili Hangi Platform ve Kripto Para Projeleri Var?
SAND, Enjin Coin, Decentraland, Theta Network, Meme, CHADS VC, UniLayer, Aavegotchi, RedFOX Labs, Phantasma, Rarible, Shroom.Finance, Ultra, WAX, WHALE, ve daha birçok kripto para projesi üzerinde NFT bulunmaktadır.
NFT Standardı Nedir?
NFT’ ler benzersiz yapıda olup, her biri birbirinden farklı değerde veya özelliklerdedir. NFT tokenlar koleksiyonluk ve benzersiz olmaları sayesinde değer kazanırken, değiştirilebilir tokenlar, kullanan kişi sayısı arttıkça değer kazanır. Bu anlamda en popüler platform birçok yeni ekosistem gibi Ethereum ağı. ERC-20 ile karşılığı olan token çıkarılmasına olanak sağlayan Ethereum ağı, NFT’ler için de ERC-721 ve ERC-1155 gibi standartlara da sahip.
NFT Standartları
ERC-721 çoğunlukla koleksiyon olarak kullanılır. 2017 yılında tanıtılan ERC-721 “token”larının ERC-20 “tokenlar”ından farkı kripto para olarak kullanılamaması ve bu nedenle bir borsada başka bir kripto para ile değiştirilememesidir.
ERC-1155 ise oyun endüstrisi için tasarlanmış daha spesifik bir standart olarak bilinmekedir. Gelecekte yüz binlerce kullanıcının olduğu bir oyunda; ekipman, gıda, hammadde içeren bir sistemde token sözleşmesine yol açabilecek zincirdeki değer yaratabilecek oyun içi şeyler bir zaman sonra birçok soruna sebep olabilir. ERC-1155 tam da burada, kullanıcılara bir paket fırsatı sunmak için tasarlanmıştır.
Birçok kişiye göre geleceğin en önemli ekosistemlerinden biri olacak olan NFT tokenları Bitcoin’in tahtını bile sallayabilir. Bununla birlikte uzmanların birçoğu ve dünyanın en önemli yatırımcıları Bitcoin almanın hala en mantıklı yatırım aracı olduğu konusunda hemfikir.
Siz NFT’ler hakkında ne düşünüyorsunuz?