Muhabbit

Uzmanlara Göre Ethereum DeFi İçin Hazır Değil!

Ethereum, DeFi için yeterli değil!

DeFi

DeFi projeleri, Ethereum blockchainine yüklenirken, uzmanlar Ethereum’un bu durumu desteklemeye henüz hazır olmadığı konusunda uyarıyor.

Bir matematikçi, eski serbest fon yöneticisi ve Avusturya menşeli Morpher‘in kurucusu Martin Froehler, Ethereum’un merkezsiz finans için sahip olduğu en iyi şey olmasına rağmen, ağın mevcut yeteneklerinin yeterli olmadığını söyledi.

Ethereum, saniyede yalnızca 15 işlem gerçekleştirebiliyor ve 15 saniyelik blok süresine sahip. Ethereum’un tasarımı gereği, üstündeki projeler ile işlem yaparken Ethereum ile etkileşime giriliyor. Bu, DeFi projelerinin kitlesel benimsenmesinin önünde büyük bir engel.

Froehler, Ethereum’u en iyi merkezi olmayan akıllı sözleşme platformu olarak nitelendiriyor. Anca ağda hala sorunlar olduğundan, geliştiriciler bunlara karşı koymak amacı ile çözümler aradı.

Froehler konuşmasına şöyle devam etti:

Ethereum’un sidechaini üzerinde gerçekleşen her bir hareketin kriptografi kanıtı var. İnsanlar Ethereum ihtiyaç duymadan ticaret yapabiliyor. Ayrıca herhangi bir işlem ücreti ödemiyorlar ve bir saniyelik işlem sürelerinin tadını çıkarıyorlar.

Pek çok endüstri üyesi, Ethereum’un DeFi popülaritesini beklemediğini düşünüyor. Hatta, yaklaşan ağ güncellemesi Ethereum 2.0 bile, merkezsiz finans hizmetine hazır değil.

Ethereum 2.0 performansı artıracaktır, ancak yüksek gas maliyetleri yeni kullanıcıları korkutabilir. Merkezsiz borsa 1inch CEO’su Sergey Kunz, 3 Eylül’deki Decentralized Finance Marathon etkinliğinde Ethereum altyapısının merkezsiz finans için yetersiz olduğunu söyledi.

Her şeyi yeniden düşünmelisiniz. Akıllı sözleşmeleri koda taşıyabilirsiniz ancak bu ölçeklenebilir bir çözüm değil. Ölçeklendirebilmek için standartlar oluşturmanız ve Ethereum 2.0’a benzer NEAR gibi parçalanmış mimariye dayalı yeni protokoller getirmeniz gerekiyor.

Aynı etkinlikte, ParaSwap’ın kurucusu ve CEO’su Mounir Benchemled, layer-2’nin nasıl çalıştığını kullanıcılara açıklama karmaşıklığına ve “fonları bu kullanıcılara hemen ödeyememe riskine” dikkat çekti. Benchemled ayrıca tüm DeFi projelerinin Ethereum 2.0’a geçmesinin pratik olmayacağını söyledi.

Ethereum blockchainin önündeki zorluklara rağmen, Froehler, “DeFi kalıcı bir protokoldür” diyerek DeFi yanlısı yorumlar yapmaya devam ediyor.

Daha fazla DeFi haberi için: DeFi Haberleri

Daha fazla Ethereum haberi için: Ethereum Haberleri

Son Yazılar

Exit mobile version