Muhabbit

Nijerya, eNaira’nın Kullanımını Artırmak İçin ATM ve Bankalardan Para Çekimini Sınırlandırıyor!

Nijerya, “nakitsiz Nijerya” politikası kapsamında, ülkenin CBDC projesi olan eNaira’nın kullanımını artırmak istiyor.

nijerya btc

nijerya btc

Nijerya, “nakitsiz Nijerya” politikası kapsamında, ülkenin CBDC projesi olan eNaira’nın kullanımını artırmak istiyor. Bu kapsamda da yetkililer, bireylerin ve işletmelerin ATM’lerden çekebileceği nakit miktarını büyük ölçüde azalttığını duyurdu.

Kısa süre önce Nijerya Merkez Bankası tarafından yayımlanan bir açıklamada, bireylerin ve işletmelerin artık ATM’lerden para çekimlerinin günde 45 dolar ve haftada 225 dolar ile sınırlı olacağı belirtildi.

Bunun yanında, bankalardan çekilecek miktarlara da sınırlama getiren Merkez Bankası, bireylere 225 dolar işletmelere ise 1.125 dolar haftalık çekim sınırı getirildiğini belirtti. Eğer bu kullanıcılar belirtilen miktarlar üzerinde çekim yapmak isterlerse bireylerin %5 ve işletmelerin ise %10 ücret ödemek zorunda kalacağı açıklandı.

İlginizi çekebilir: CBDC Nedir?

Konu ile ilgili olarak açıklama yapan Bankacılık Gözetim Başkanı Haruna Mustafa, şu ifadelere yer verdi:

“Müşteriler, bankacılık işlemlerini gerçekleştirmek için alternatif kanalları (İnternet bankacılığı, mobil bankacılık uygulamaları, USSD, kartlar/POS, eNaira vb.) kullanmaya teşvik edilmelidir.”

Belirtilen çekim limitlerinin kümülatif olarak değerlendirileceği belirtildi. Yani bir kişi ATM’den 45$ çektikten sonra aynı gün bir bankadan nakit çekmeye çalışırsa %5 hizmet ücreti ile karşılaşacak. Merkez Bankasının almış olduğu bu karardan önceki çekim limitleri ise bireyler için 338 dolar, işletmeler için de 1.128 dolardı.

CBDC Kullanım Oranları Çok Düşük

Merkez Bankası yeni gelişmenin, eNaira‘nın benimsenme oranlarının artırılması için yapıldığını belirtiyor. Bilindiği üzere, 25 Ekim 2021 tarihinde lansmanı yapılan eNaira’nın, o günden bu yana kullanım oranları beklentinin oldukça altında kaldı.

11 milyonun üzerinde bir nüfusa sahip olan Nijerya’da sadece %0,5’lik bir kitlenin, geçtiğimiz yıl piyasaya sürülen dijital para birimini kullandığı belirtildi. İşte bu oranların beklenen seviyelere gelmesini isteyen yetkililer, vatandaşlarını CBDC’yi kullanmaya yönlendirmek istiyor.

Aslında Nijeryalılar kripto paralara olan ilgileri ile biliniyor. Hatta bölge ile ilgili yayımlanan raporlarda Nijerya, Afrika’nın kripto para benimseme konusundaki en iyi ülkesi olarak tanımlanıyor. Chainalysis tarafından hazırlanan bir raporda, ülke, kripto para benimseme konusunda küresel olarak 11. sırada yer alıyor.

Nijerya ile ilgili bir rapor da önde gelen kripto para borsalarından KuCoin tarafından yayımlandı. Raporda, 18-60 yaşları arasındaki Nijeryalı nüfusun %35’inin bu yıl kripto para sahibi olduğu veya kripto para alım satımı yaptığı belirtildi.

İlk defa 2012 yılında “nakitsiz” politikasını duyuran Nijerya, nakit kullanımından uzaklaşmanın, ödeme sistemini daha verimli hale getireceğini düşünüyor. Yetkililer ayrıca, dijital ödeme sisteminin, bankacılık hizmetlerinin maliyetini düşüreceğini ve para politikasının etkinliğini artıracağını belirtiyor.

Twitter’dan anlık ve hızlı haber akışı için: https://twitter.com/Muhabbitcom

Daha Fazla Kripto Para Haberleri İçin: Kripto Para Haberleri

Daha fazla Blockchain Haberleri için: Blockchain Haberleri

Gelişmelerden ve son dakikalardan haberdar olmak, kripto para dünyasında aktif bir yer edinmek istiyorsanız Telegram kanalımıza bekliyoruz.

Son Yazılar

Exit mobile version