Muhabbit
nike

Nike Tedarik Zinciri İçin Blockchain Kullanacak

Hyperledger üzerinde geliştirilen çözüm, Nike tarafından kullanılıyor.

Alabama’daki Auburn Üniversitesi, blockchain teknolojisinin tedarik zincirine sağlayabileceği verimlilik ve tasarruf çözümlerini anlatan bir proof of concept ( kavram kanıtı) whitepaperı yayımladı.

Temel olarak proof of concept, Hyperledger Fabric üzerinde oluştulan verileri almak, kodlamak, dağıtmak ve saklamak için tasarlanmış bir protokol olarak tanımlanabilir. Datalar Nike, PVH Corp, ve ABD perakendecileri olan Kohl ve Macy’den toplanmakta.

Hyperledger Nedir?

Hyperledger, 2015 yılında Linux Foundation tarafından duyurulan, açık kaynak kodlu bir blockchain projesi olarak tanımlanabilir. Kurumsal şirketler ya da endüstriler Hyperledger’ı kendi blockchain projelerini geliştirmek için köprü hizmeti olarak kullanmaktalar. Kendisini ise şu şekilde tanımlamakta:

HyperLedger, sektörler arası blok zincir teknolojilerini ilerletmek için oluşturulan açık kaynak kodlu bir iş birliği girişimidir. Finans, bankacılık, nesnelerin interneti (IoT), tedarik zincirleri, imalat ve teknoloji liderlerinin bir araya geldiği ve Linux Vakfı’nın ev sahipliği yaptığı küresel bir iş birliğidir.

Hyperledger

Alabama Üniversitesi’nde projeyi geliştiren ekip 2018 yılında çalışmalarına başlamıştı. Bildiğiniz üzere Louis Vuitton ve ünlü İngiliz moda markasının da tedarik zinciri için VeChain (VET) blockchain çözümüne başvurduğunu haberleştirmiştik.

Proje ile birlikte 223.036 farkı ürünün verilerini “dağıtık defter” üzerine geçirildi. Verilerin sadece yüzde 1’i şirketler tarafından yüklenmiş durumda. Geri kalanı ise dağıtım merkezlerinden gelmekte.

Ekibin geliştirdiği çözüm ile birlikte tedarik zinciri içerisinde veri alışverişi çok daha verimli bir şekilde el değiştirebiliyor. Ortak bir dilde oluşturulan veriler şirketler ve ticaret ortakları arasında kolay bir şekilde paylaşılabilmekte.

Hazırlanan rapordaki bir diğer dikkat çekici nokta ise tedarik zincirinde fazlasıyla bulunan hatalı bilgi ve sahteciliğin ortadan kaldırılması. Sahteciliğin ortadan kaldırılması ile birlikte şirketlerin karlılık oranının ciddi bir şekilde artacağı raporda belirtilmekte.

Yeni iş fırsatları ortaya çıkacak.

Geleneksel Tedarik Zinciri Çözümleri Çok Verimsiz

Ek olarak hazırlanan whitepaperda, mevcut tedarik zinciri çözümlerinin birer “antika” olduğu belirtilmekte. Ayrıca geleneksel çözümlerin günümüzdeki büyük hacimli verileri işleme kapasitesinin olmadığı da makalede özellikle vurgulanıyor.

Siz şirketlerin tedarik zinciri ve veri depolama hizmetleri için blockchain hizmetlerini kullanması hakkında ne düşünüyorsunuz? Lütfen görüşlerinizi bizimle paylaşın.

Son Yazılar

Exit mobile version