Muhabbit

Rus Bankaları, Dijital Ruble İçin Hazır Olduğunu Söylüyor!

Rus bankaları, Merkez Bankası ile CBDC’ler konusunda anlaştı.

Rus

Beş Rus bankası, kamuoyu danışma raporunun yayınlanmasının ardından Rusya Merkez Bankası’nın önerdiği Dijital Ruble için pilotluk yapmaya hazır olduklarını bildirdi.

Yerel haber ajansı Izvestia’ya göre, Rusya Merkez Bankası, devam eden kamuoyu görüşmelerinden sonra ve 2021’in ilk yarısında sınırlı sayıda vatandaşlar ile beraber Dijital Ruble denemesi yapacak.

Tüm ödeme ve uzlaştırma ortamının dijital para birimleri tarafından kademeli olarak elden geçirilmesi ile, dünyanın dört bir yanındaki Merkez Bankaları, kendi CBDC’lerini ve itibari para birimlerinin dijital versiyonunu başlatma yaklaşımlarını yoğunlaştırmakta.

Bildirilenlere göre, Dijital Ruble’nin test edilmesine yardımcı olmak için MKB, PSB, Zenit, Dom.RF ve Crimean RNKB dahil olmak üzere beş banka Rusya Merkez Bankası tarafından güvence altına alındı.

Izvestia’ya göre, Dijital Ruble için üretilecek olan “cüzdanlar” banka kartlarının dijital bir kopyası olacak. İhtimaller dahilinde olan bir başka konu ise, bu beş rus bankasının çalışanlarına maaşlarını Dijital Ruble biçiminde vermesi olarak kayıtlara geçti.

Gördüğümüz gibi, CBDC’ler ciddi anlamda hızlanma dönemine girmiş görünüyor. Rusya Merkez Bankası, CBDC planları ile ilgili olarak son zamanlarda gaza basan tek Merkez Bankası değil. Bahamalar Merkez Bankası, önümüzdeki haftalarda “Sand Dollar” ismini verdiği CBDC’sini başlatma ve bu birimi Bahamalar’ın ötesine yerleştirmek için iddialı bir plan yaptığını açıkladı.

Çin dahil diğer ülkeler de CBDC testlerinin ileri aşamalarına gelmiş durumda. Her ne kadar Dijital Yuan’ın piyasaya sürülmesi için bir tarih verilmemiş olsa bile, lansman tarihi muhtemelen yakın bir zamanda açıklanacak.

Dünya dijitalleştikçe, şüphesiz para birimlerinin de evrimi bu yönde olacaktır. Bu tür köklü bir değişime şahit olduğumuz için kendimizi şanslı hissetmeliyiz ve bu değişimlere ayak uydurmalıyız. Çok yakın zamanda ülkemiz içinde bu tür haberleri dört gözle bekliyoruz.

Son Yazılar

Exit mobile version