Muhabbit

Rusya Parlamentosuna Sunulan Kripto Paraların Vergilendirmesine Dair Kanun Tasarısında Neler Var?

Yasa tasarısında, token sahibi Rus kuruluşları dijital haklarından elde edilen gelirlerin yüzde 13’ünü, yabancı şirketler de yüzde 15’ini vergi olarak ödemelidir.

Rusya merkez bankası

Rusya merkez bankası

Rusya son günlerde kripto paraları yasallaştırmakla ilgili önemli adımlar atmaya başladı. Hükümet, vergi yasasına kripto paraları da dahil ederek güncellediği tasarıyı, parlamentonun alt meclisi olan Devlet Dumasına sundu.

Rusya’da Kripto Paralardan VAT (KDV) Alınabilir

Yeni mevzuat, dijital varlıkların satışlarından elde edilen kârlarda vergi düzenlemelerini içeriyor. Önemli değişiklikler olan mevzuatta katma değer vergisinin (VAT) kripto paralara uygulanması gibi detaylar bulunuyor. Hazırlanan tasarının son haline göre, mevcut Rus yasalarında kripto paraları kapsayan bir terim olan Dijital Finansal Varlıkları (DFA) ihraç edenlere ya da borsa platformlarındaki hizmetlere VAT yani katma değer vergisi uygulanmalıdır.

İlginizi Çekebilir: Rusya Kripto Paraları Yasallaştırıyor mu?

Kripto paralar, DeFi ve blockchain teknolojilerine dair bilgiler içeren online dergi Forklog‘un alıntı yaptığı açıklamada ise, güvenlik ve hizmet tokenlarını kapsayan bir başka yasal tanım olan “dijital haklar” için vergi matrahının, tokenın satışı ve satın alma fiyatı arasındaki fark olarak belirleneceği belirtildi.

Rusya Duma Meclisi

Rus Kuruluşları Yüzde 13 Vergi Ödeyebilir!

Yine yasa tasarısında, token sahibi Rus kuruluşları dijital haklarından elde edilen gelirlerin yüzde 13’ünü, yabancı şirketler de yüzde 15’ini vergi olarak ödemelidir. Aynı zamanda dijital finansal varlıkları ihraç edenler, ilgili taraflara ve cari yıl içinde yapılan işlemlere ilişkin vergi raporlarını 1 Şubat 2023’e kadar dosyalamakla yükümlü durumda.

GMT Legal hukuk firmasının yönetici ortağı Andrey Tugarin konuyla ilgili yaptığı açıklamada, olası yasanın kripto para sahibi Rusları etkilemeyeceğini söyledi. Bu yasa tasarısının sadece dijital finansal varlıklar ve dijital haklar pazarını ilgilendirdiğini ifade etti. Kısacası taslağın getirdiği vergi rejimi, menkul kıymetler piyasası için geçerli olanın aynısıdır.

Bu vergilendirme yasa tasarısına paralel olarak, Rus hükümeti de yakın zamanda revize edilen ve Maliye Bakanlığı tarafından kabineye sunulan yeni “Dijital Para Birimi Hakkında” yasa tasarısını sunmaya hazırlanıyor. Her ne kadar Rusya Merkez Bankası karşı çıkıyorsa da Maliye Bakanlığı kripto paraların yasallaştırılması konusunda ısrarcı bir yaklaşım sergiliyor.

Ayrıca Ocak 2021’de yürürlüğe giren ve kripto paraları kapsamlı bir yasal çerçeveye oturtmak için “Dijital Finansal Varlıklar Hakkında” yasasının tamamlanması bekleniyor. Genel beklentiler, her iki yasanın da Devlet Dumasının bahar oturumunda kabul edilmesi yönünde ilerliyor.

Daha Fazla Bitcoin Haberleri İçin: Bitcoin Haberleri

Daha fazla Kripto Para Haberleri için: Kripto Para Haberleri

Gelişmelerden ve son dakikalardan haberdar olmak, kripto para dünyasında aktif bir yer edinmek istiyorsanız Telegram kanalımıza bekliyoruz.

Son Yazılar

Exit mobile version