Muhabbit

Artan Fiyatlara Rağmen, Kripto Para Madencilik Cihazlarına Olan Talep, Patlama Yaptı!

Fiyat artışları, ASIC makinelerine olan telepte değişikliğe neden olmadı.

Bitcoin

Ohio Bitcoin madencilik

Son zamanlarda dünya genelinde yaşanan çip krizi, madencilik sektörüne de etkilemiş durumda. Özelllikle kripto para madenciliği yapan yatırımcılar bu durumdan olumsuz etkilenmeye devam ediyor. Cihaz sıkıntısı yaşayan madenciler, sıfır makinelerin yanında yüksek fiyatlarına rağmen ikinci el cihazlara da ilgi göstermeye başladı.

Bilindiği üzere son dönemlerin popüler gelir kaynağı olarak görülen kripto para madenciliği, oldukça önemli bir gelir kapısı oldu. Ancak elektrik talebine olan artışı tetiklemesi nedeniyle, bazı ülkeler bu gibi faaliyetlere oldukça tepkili. Özellikle Çin tarafı bu konuda sert adımlar atmaya devam ediyor. Hatta ülke, madencilik faaliyetlerini ülkede tümden yasaklamış durumda. Bu nedenle burada bulunan madenciler ekipmanlarını başka ülkelere taşımaya başladı.

Madenciler Rusya’ya Yönelmeye Başladı

Bu nedenle Çin’den ayrılan madencilerin uğrak noktası olan Rusya’da, yürütülen kripto para madenciliğine yönelik kullanılan ekipman talebinde büyük artış yaşanmaya başladı. Özellikle 2021 yılı içinde ASIC makinelerine olan talepte görülen artış, arz sıkıntısı yaşanmasına ve fiyatların yükselmesine neden oldu.

Yerel haber ajansı Kommersant tarafından yayımlanan bir habere göre, madenciler sıfır cihaz bulamadıkları için ikinci el madencilik makinelerine yöneldiler. Bu kapsamda, internet ortamında yapılan bir araştırmada Bitcoin veya ASIC madenciliği yapmak için tasarlanmış cihazlar için yapılan aramaların da yıl içinde yaklaşık olarak 13 kat arttığı belirtildi.

Ülkede satılan madencilik cihazının fiyatı ortalama 1.600 $ civarında bulunuyor. Bu makineler arasında en çok rağbet gören ürünler ise Çinli üretici Microbt tarafından üretilen Whatsminer modeli oldu. Bu ürüne olan talebin ise yaklaşık 23 kat arttığı belirtiliyor. Bunun yanında alternatif olarak, Pekin merkezli Bitmain şirketi tarafından yapılan Antminer aramalarının da, geçen yıla oranla 11 kat daha fazla olduğu dile getirildi.

Gazete, ülke içinde madencilik üzerine faaliyet gösteren bölgeler arasında, başkent Moskova ve Rusya’nın ikinci büyük şehri Saint Petersburg’dan sonra Krasnodar Krai, Tataristan Cumhuriyeti ve Sverdlovsk Oblastı’nın başı çektiğini belirtiyor. Aslında bu bölgeler elektrik fiyatları yüksek olmasına rağmen, yatırımcılar tarafından talep görmeye devam ediyor.

Çip Krizi Devam Ediyor

Küresel anlamada yaşanan çip krizi ile birlikte Ethereum ve diğer altcoinlerin üretimi için kullanılan grafik işleme birimleri (GPU), yüksek fiyatlarına rağmen arz sıkıntısı yaşamaya devam ediyor. Yapılan bir araştırmada, 2021’in ilk 10 ayında GPU satışları yıllık bazda %15,8 düşmesine karşın, pazarın %129,6 değer kazandığı belirtiliyor.

“Kripto para madencilik cihazlarına yönelik fiyat artışlarına rağmen, insanlar neredeyse her fiyattan satın almaya istekli.”

Yapılan haberde, üretim sıkıntısının devam edeceği belirtilirken, bu durumun 2023’ün sonuna kadar süreceği konuşuluyor.

Çin hükümeti tarafından yıl içinde kripto para madencilerine yönelik baskıların sonucunda, enerji zengini Rusya, Bitcoin madencileri için ana destinasyon haline geldi. Financial Times tarafından kasım ayında yayımlanan verilere göre, Çin’den kaçan madencilerin çoğu Rusya’ya yerleşmiş durumda.

Daha fazla Bitcoin Haberleri için: Bitcoin Haberleri

Daha Fazla Blockchain Haberleri İçin: Blockchain Haberleri

Gelişmelerden ve son dakikalardan haberdar olmak, kripto para dünyasında aktif bir yer edinmek istiyorsanız Telegram kanalımıza bekliyoruz.

Son Yazılar

Exit mobile version