Şok Eden İddia: Binance Yasa Dışı Faaliyetlere Ev Sahipliği Yapıyor!
Reuters haber ajansının iddiasına göre Binance, son 5 senedir hackerların, uyuşturucu kaçakçılarının ve dolandırıcıların meskeni haline geldi.
Dünyanın en büyük kripto para borsalarından Binance, şok eden bir iddiayla gündeme bomba gibi düştü. Reuters haber ajansının iddiasına göre platform, son beş senedir hackerların, uyuşturucu kaçakçılarının ve dolandırıcıların meskeni haline geldi.
En az 2,35 milyar dolar değerinde yasa dışı sermayeye ev sahipliği yaptığı iddia edilen platform, suçlamaları reddederek bu haberlerle “kamuoyunun yanlış yönlendirildiğini” ifade etti.
2020 senesinin Eylül ayında Kuzey Koreli hacker grubu Lazarus küçük çaplı bir Slovak kripto para borsasına erişim sağlayarak 5,4 milyon dolar değerinde sanal parayı çaldı. Hırsızlık, Washington tarafından Kuzey Kore hükümetinin nükleer silah programını finansal olarak besleme girişimlerinden biri olarak yorumlandı. Olaydan birkaç saat sonra hackerlar Binance üzerinde en az 20 kimliği belirsiz hesap açtı ve çalınan paraları bu hesaplar aracılığıyla aklamayı başardı.
Slovak polisi ile Binance arasında geçen görüşmeler suçu detaylarıyla ortaya koydu. Binance’in Slovak polisi ile paylaştığı bilgilere göre, Lazarus hackerları, 9 dakika gibi kısa bir süre içerisinde, kimlik yerine yalnızca şifreli e-mail adresleri kullanarak Binance hesapları oluşturmayı ve Eterbase’den çalınan kripto paraları işleme sokmayı başarmıştı.
Halen çalınan paraların akıbetini araştıran Eterbase’in Kurucu Ortağı Robert Auxt’a göre hesaplar kimliği belirsiz kişilerce açıldığı için, Binance’in para hareketliliğini kimin gerçekleştirdiği konusunda hiçbir fikri yok.
Lazarus’un Mart 2022’de kripto paralarla ilgili online bir oyun Axie Infinity’nin Ethereum köprüsü Ronin Network’ten 600 milyon dolardan fazla para çalmasının üzerine Binance CEO’su Changpeng Zhao, Kuzey Koreli hackerların belli olmayan bir miktardaki fonu Binance’e transfer ettiğini belirtmişti. Hallmann’a göre Binance 5 milyon dolardan fazla olan fonun bu hackerlara ait olduğunu tespit etti ve hesaplarını dondurdu, ayrıca güvenlik güçlerine konuya dair soruşturmalarında destek de oldu.
ABD Lazarus’a 2019 senesinde Kuzey Kore’nin nükleer silah programına siber saldırılar aracılığıyla destek verme gerekçesiyle yaptırım uygulamıştı. ABD aynı zamanda Lazarus’u Kuzey Kore istihbaratının maşası olmakla suçlamış, Kuzey Kore ise bu suçlamaları “kötü bir iftira” olarak tanımlamıştı. Chainalysis Lazarus’un 2020 senesinde kadar 1,75 milyar dolar değerinde kripto para çaldığını ve bu paraları kimliği belirsiz borsalar aracılığıyla akladığını tahmin ediyor.
İlginizi çekebilir: Changpeng Zhao Kimdir?
Kuzey Koreliler tarafından hacklenen Eterbase, olayın sonrasında Binance’in yardımına başvurdu. Konuya dair 9 Eylül 2020 tarihinde bir tweet paylaşan Zhao, “yardım için elinden geleni yapacağını” belirtmişti. Ancak Eterbase Binance’in destek merkezine e-mail ile ulaştığında, merkez, herhangi bir hesap bilgisini güvenlik güçlerinin talebi dışında paylaşamayacağını belirtti.
Bunun üzerinde Eterbase Slovakya’nın Milli Suç Ajansı’na bir şikayette bulundu. 2021’in Haziran ayında Binance’e bilgi talebiyle ulaşan ajansa Binance cevap olarak hack ile bağlantılı hesapları tespit edemediğini belirtti. Aynı yılın Temmuz ayında polisler tarafından gerçekleştirilen daha ayrıntılı bir talep sonrasında ise Binance 24 hesabın bilgilerini paylaştı ve bu hesapların 9 aydan fazla bir süredir boş olduğunu çünkü çalınan varlıkların “anında” işleme sokulduğunu ifade etti.
2017’den 2021’e Binance Yasa Dışı Sermayeye Ev Sahipliği Yaptı
Reuters’a göre ise Eterbase’in kayıp parası 2017-2021 seneleri arasında yolu Binance’ten geçen yasa dışı sermaye akınının yalnızca küçük bir parçasıydı.
Bu tarihler arasında Binance siber saldırılardan, yatırım dolandırıcılıklarından ve yasa dışı uyuşturucu satışlarından elde edilen paralarla gerçekleştirilen en az 2,35 milyar dolar değerinde işleme ev sahipliği yaptı. Reuters tüm bu bilgilere, mahkeme kayıtlarını, kanun yaptırımlarını ve blockchain verilerini inceleyerek ulaştı. Ulaşılan bilgiler iki uzman tarafından incelendi ve tahmin edilen rakamın doğru olduğuna kanaat getirildi.
Reuters’dan bağımsız olarak Amerikan hükümetinin yasa dışı sermaye akışlarını takip için tuttuğu Chainalysis’in 2020 senesinde yayımladığı bir rapora göre Binance yalnızca 2019 senesinde 770 milyon dolar değerinde suç sermayesine ev sahipliği yaptı. Rapor, bu rakamın diğer tüm kripto para borsalarında görülenden daha fazla olduğunu belirtiyor. Bu rapora cevap olarak ise Binance CEO’su Changpeng Zhao Chainalysis’i Twitter üzerinden “kötü bir iş etiğine” sahip olmakla suçladı.
İlginizi çekebilir: Binance, Amerikalı Yetkililerin Merceği Altında!
Binance, Reuters’ın Zhao ile röportaj yapma taleplerini reddetti. Ancak platformun İletişim Başkanı Patrick Hillmann yazı ile iletilen sorulara cevap olarak haber ajansının hesapladığı rakamın yanlış olduğunu belirtti. Binance’in konuya dair kendi verilerini paylaşmaya ise yanaşmadı. Bunun yerine Binance’in “gezegendeki en gelişmiş siber adli tıp ekibi”ne sahip olduğunun altını çizdi ve platformun yasa dışı kripto para faaliyetlerini belirleme konusunda, her geçen gün daha da iyiye gittiğini ifade etti.
Mevcut veriler ise Binance’in 2021 senesinin ortalarına dek kara para aklama söz konusu olduğunda oldukça zayıf bir inceleme sistemi yürüttüğünü gösteriyor. Şirketin bazı önde gelen isimlerinin konuya dair endişelerini en azından 2018’den beri dile getirdiğini düşünürsek, bu durum oldukça ihmalkar gözüküyor. Binance ise sektörde konuya dair daha yüksek standartların sağlanmasına yardımcı olduğunu ve Reuters’ın raporunun “fazlasıyla modası geçmiş” verilerden oluştuğunu ifade ediyor.
2021 senesinin Ağustos ayında kara para aklama girişimlerine dair tutumunu sertleştiren platform, hem yeni, hem de mevcut kullanıcılara kimlik bilgilerini sağlamayı zorunlu kıldı. Dünya çapında yaklaşık 120 milyon kullanıcısıyla Binance, her ay yüz milyarlarca dolar değerinde işleme ev sahipliği yapıyor. Mayıs 2022’de sektörde gerçekleşen sarsıntıdan etkilenen platformun toplam değeri 1,3 trilyon dolara kadar düştü.
Bu sırada Zhao, şirketin kapsam alanını geleneksel iş sektörlerine doğru genişletmekten geri durmadı. Bir yandan Forbes’a 200 milyon dolar yatırım yapan şirket, diğer yandan da Elon Musk’a Twitter’ı satın alma sürecinde 500 milyon dolar verdi. Haziran 2022’nin ilk haftasında kamuya açılmaktan vazgeçtiğini duyuran Forbes, bu durumda Binance’in yatırımının da gerçekleşmeyeceğini belirtti. Musk ise Binance’ten aldığı desteğe dair şimdiye dek sessizliğini korudu.
Binance üzerinden gerçekleşen yasa dışı para akışı platformun toplam ticaret hacminin oldukça küçük bir kısmını oluşturuyor. Ancak, Amerikan Hazine Bakanı Janet Yellen ve Avrupa Merkez Bankası Başkanı Christine Lagarde gibi yetkililere göre kripto paraların yasa dışı kullanımı suçluların kara para aklamak için teknolojiyi nasıl değerlendirdiklerini ortaya koyuyor.
Rusya’nın Uyuşturucu Bataklığı: Hydra ve Binance İlişkisi
Binance müşteri işlemlerine dair uyuşturucu ticareti gibi karanlık işlerin döndüğü “darknet” web sitelerinde yer alan verileri derleyen Reuters, konuya dair hükümetlere ve şirketlere bilgi sağlayan Hollandalı analiz şirketi Crystal Blockchain’e başvurdu. Crystan Blockchain’den sağlanan veriler dünyanın en büyük darknet uyuşturucu piyasası olan Rus sitesi Hydra’nın 2017-2022 tarihleri arasında Binance’i 780 milyon dolar değerinde işlemi gerçekleştirmek için kullandığını gösteriyor.
Nisan 2022 tarihinde Amerikan Adalet Bakanlığı Amerikan ve Alman güvenlik güçlerinin Hydra’nın server’larına el konduğunu duyurdu. Bakanlık, server’ların yöneticisini kara para aklamak ve yasa dışı uyuşturucu tedariki sağlamakla suçladı. En nihayetinde web sitesi kapatıldı ve sözde yönetici Rus yetkililer tarafından tutuklandı.
Binance sözcüsü Hillmann’a göre Hydra verileri “doğru değil ve abartılmış,” ayrıca Reuters dolaylı para akışlarını da hesaplamasına dahil ederek büyük hata yapıyor.
Hillmann, Reuters’ın “Binance’in kara paraya dolaylı olarak maruz kalması durumunda herhangi bir sorumluluğu olduğunu düşünüyor musunuz?” sorusuna ise şu cevabı verdi:
“Kripto para yatırma işlemleri bloke edilemediği için önemli olan sermayenin nereden geldiği değil, sermaye geldikten sonra onunla ne yaptığımızdır. Binance, herhangi bir yasa dışı fonun izlenmesini, dondurulmasını, geri kazanılmasını ve/veya hak sahibine iade edilmesini sağlamak için işlem izleme ve risk değerlendirmelerini kullanıyor. Binance, Rusya da dahil olmak üzere kripto para birimleri kullanan suç ağlarını ortadan kaldırmak için kolluk kuvvetleriyle yakın bir şekilde çalışıyor.”
Amerika Birleşik Devletleri’nde (ABD) hala devam eden bir davaya göre, 2020 senesinde Binance, bir hacklenme mağduru adına hareket eden müfettişlerin ve avukatların çalınan sermayeyi aklamak için kullanılan bir hesabı tamamen dondurma talebini reddetti. Mahkemenin kararına karşı çıkan Binance, hesabı yalnızca geçici olarak kullanım dışı bıraktı. Hillmann’a göre suç, yetkililerin taleplerini Binance’e zamanında iletmemesi ve platformun konuya dair sorduğu sorulara cevap vermemesinde yatıyor.
İlginizi çekebilir: Binance, Web3 ve Blockchain Teknolojisi Alanına Yönelik Yatırımlara Odaklanıyor!
Almanya’da ise polis, 2020 senesinde Avrupalı suçluların kara para aklamak amacıyla Binance’i kullandığını ve netice itibarıyla kurbanların toplamda 750 milyon euro kaybettiğini belirtiyor.
Zhao’nun Binance olarak açılım yapmayı planladığı ülkelerin başında Rusya geliyordu. 2018 senesinde Binance’te yayımlanan bir blog yazısında “hiperaktif kripto para topluluğu” sayesinde devasa bir piyasa olarak nitelendirilen ülkede borsa kripto para sektörüne hakim olmak için bir dizi faaliyet yürütüyor. Bu faaliyetler arasında Rus hükümeti ile iyi ilişkiler kurmak da yer alıyor.
Binance, Rusya’daki faaliyetlerini kısıtlı bir şekilde de olsa ülkenin Ukrayna’yı işgalinden sonra da sürdürmeye devam etti. Borsa böylece Kiev’den gelen Rusya’yı finansal olarak izole etme çağrılarına kulak asmamış oldu.
2015 senesinde kurulduktan sonra Hydra, uyuşturucu satıcıları adına çoğu Rusya’da yer alan milyonlarca alıcıya her biri Bitcoin olarak fiyatlandırılmış narkotik maddeleri sağlayan bir platform haline geldi.
Amerikalı yetkililerle koordine bir şekilde hareket eden Alman polisi, Hydra’nın Almanya’daki server’larına Nisan 2022 tarihinde el koydu ve siteyi kapattı. Amerika ise Dmitry Pavlov isimli bir Rus vatandaşını server’ları yönetmekten suçladı ve suçlamadan bir hafta sonra da Pavlov, Rus yetkililer tarafından tutuklandı. Uyuşturucu kaçakçılığından yargılanan Pavlov, suçlamaları reddetti ve temyiz başvurusunda bulundu. Tutuklanmadan önce BBC’ye konuşan Pavlov, lisanslı bir server şirketi işlettiğini ve Hydra’nın da bu server’ları kullandığından bihaber olduğunu belirtti.
Amerikan Adalet Bakanlığı’na göre Hydra toplamda 5,2 milyar dolar değerinde kripto paraya sahip. Ancak bakanlık Hydra’ya dair açıklamasında ne Binance’ten ne de başka bir ödeme sağlayıcısından bahsetmedi. Hydra gibi siteler internetin ancak dark web olarak bilinen, kullanıcıların kimlik bilgilerini gizleyen bir tarayıcı kullanmasını gerektiren, gizli köşelerinden erişime açıklar.
Hydra’nın Rusça forum sitesine bakıldığında 2018’in Mart ayı gibi erken bir tarihte dahi kullanıcıların satın alma işlemleri için Binance’in kullanılmasını tavsiye ettiği görülüyor. Bu tavsiyenin arkasında yatan gerekçe ise o dönemde yalnızca bir e-mail adresi ile kayıt olunmasına müsaade eden Binance’in kimlik gizliliğini koruması, hızlı ve uygun fiyata işlem gerçekleştirme imkanı sunması.
Hydra, Rusya’da narkotik piyasasını dönüştürmesi ile biliniyor. Hydra’dan önce sokak satıcılarından nakit paraya satın alınan uyuşturucular, Hydra ile birlikte online satışa geçir yaptı ve ödemeler Bitcoin ile yapılmaya başlandı. Teslimat ise gizli konumlara işaret eden ve alıcıya bildirilen koordinatlardan “hazine”yi almak şeklinde gerçekleşiyordu. “Hazine avcıları” olarak bilinen alıcılar aldıkları maddeleri kasaba sınırındaki ormanda gömülü bir halde, çöp kutularına atılmış bir şekilde ya da terk edilmiş binaların tuğlaların arasına sıkışmış olarak bulabiliyordu.
Binance’in şirket içi yazışmaları şirketin Rusya’da yasa dışı finans riskinden haberdar olduğunu ortaya koyuyor. Binance’in Uyum Birimi 2020 senesinde Rusya’yı “ekstrem” riskli ülke olarak konumlandırdı. Birim, kararını gerekçelendirirken Amerikan Dışişleri Bakanlığının Rusya’ya dair kara para aklama raporlarına işaret etti. Hillmann’a göre Binance Rusya’daki kara para aklama girişimlerine karşı diğer tüm kripto para borsalarından daha çok önlem aldı. Bu kapsamda şirket üç Rus dijital para platformuna yasak getirdi. Bu üç şirket ABD tarafından da yaptırıma maruz kalmıştı.
Mahremiyetle Gelen Tehlike: Monero
Geçtiğimiz beş sene boyunca Binance platform üzerinden işlem gerçekleştiren kullanıcılarının Monero adı verilen bir coini alıp satmalarına zemin hazırladı. Monero, kullanıcılarına anonimlik sağlamasıyla bilinen gizlilik odaklı bir kripto paradır. Örneğin, Bitcoin işlemleri halka açık bir blockchain üzerinde listelenirken, Monero göndericilerin ve alıcıların dijital adreslerini gizli tutuyordu. Hala Binance’in sitesinde erişime açık olan “Yeni Başlayanlar için Monero” isimli yazıya göre bu tip coinler “gerçek bir finansal gizlilik arayanlar için birebir.”
Zhao da geçmişte Monero’nun başı çektiği bu “mahremiyet” coinlerine dair övgü dolu açıklamalarda bulunmuştu. Şirket çalışanlarıyla 2020 senesinde gerçekleştirdiği bir video arama sırasında da Zhao mahremiyetin insanların finansal özgürlüklerinin bir parçası olduğunu dile getiriyor. Her ne kadar bu konuşma sırasında Monero’dan bahsetmese de, Zhao Binance’in başka mahremiyet coini projelerini maddi olarak desteklediğini belirtiyor.
İlginizi çekebilir: Monero’da Tehlike Çanları Çalıyor!
Monero Binance kullanıcıları arasında da oldukça popüler. Mayıs 2022 itibarıyla Binance günde ortalama 50 milyon dolar değerinde Monero işlemine ev sahipliği yapıyordu. CoinMarketCap verilerine göre başka hiçbir kripto para platformu bu denli yüksek bir Monero işlem hacmine sahip değil.
Avrupa ve Amerika’da yer alan yetkililer ise Monero’nun anonimliğinin onu kara para aklayıcılar için potansiyel bir araç haline getirdiği konusunda uyarılarda bulunuyor. ABD Adalet Bakanlığının 2020 raporuna göre Monero gibi gizlilik sağlayan kripto paralar yüksek risk taşıyan ve muhtemel suç girişimlerine zemin hazırlayan varlıklar.
Reuters’ın araştırmasını yürüttüğü pek çok darknet forumunda 20’den fazla kullanıcı Binance üzerinden Monero’yu yasa dışı uyuşturucu satın almak için kullandığını belirtiyor ve hatta konuya dair “nasıl yapılır” kılavuzları dahi sağlıyor.
Avrupalı Emeklilere Büyük Tuzak: Grandefex
2019 senesinin son aylarında, Almanya’da emekli bir aile avukatı olan Konrad Alber yatırımlarının çoğunu online olarak bulduğu bir ticaret platformuna yatırdı. Konuya dair Reuters’a konuşan Alber, o dönem bu yatırımın cüzi olan emekli maaşına bir katkı sağlayabileceğini ve böylece eşinin artık çalışmasının gerekmeyeceğini umduğunu dile getirdi.
Grandefex isimli platform Alber’a parasının gelişmiş bir algoritma sayesinde katlanacağı garantisinde bulundu. Bir e-mail aracılığıyla Alber’a ulaşan, biraz yatırım tecrübesine sahip bir satış temsilcisi de emekli avukata herhangi bir yatırımını bir sene içerisinde iki katına çıkarabileceğini söyledi. Böylece, Alber 18 aylık bir süre içerisinde yaklaşık 35.000 euroyu Grandefex hesaplarına geçirdi.
2021 senesinin Haziran ayında Grandefex’e bir süredir beklemekte olduğu kâr payını artık ödemesi talebinde bulunan Alber, parasının Binance’e transfer edildiğini fark etti. Grandefex’e yatırımını geri vermesi için yalvaran Alber, platformun finans departmanına dağlar kadar borcu olduğunu ve bir sinir krizinin eşiğinde olduğunu belirtti.
Bunun üzerinde Grandefex’ten aldığı cevap ise “Paranızı geri alamayacaksınız, kabullenin,” oldu. Reuters’ın Grandefex’e ulaşma çabaları da yanıtsız kaldı. 2020’nin Haziran ayında Alman yetkililer tarafından yapılan açıklama göre platformun yetkisi elinden alındı ve kapatılması emri verildi.
Grandefex, organize suç örgütleri tarafından oluşturulan ve çoğunluğunu emeklilerin oluşturduğu Avrupa vatandaşlarından 750 milyon dolar çalan sahte ticaret platformlarından yalnızca biri. Doğu Avrupa’da bulunan çağrı merkezleri aracılığıyla işlerini yürüttükleri belirtilen bu örgütlerin para aklama işlemlerini başta Binance olmak üzere çeşitli kripto para platformlarına taşıdığı ifade ediliyor.
Daha fazla Borsa Haberleri için: Borsa Haberleri
Daha fazla Blockchain Haberleri için: Blockchain Haberleri
Gelişmelerden ve son dakikalardan haberdar olmak, kripto para dünyasında aktif bir yer edinmek istiyorsanız Telegram kanalımıza bekliyoruz.