Muhabbit

Taproot Nedir?

Gizliliği, ölçeklenebilirliği ve güvenliği iyileştirmek için Bitcoin’in komut dosyalarının çalışma şeklini değiştirmeyi kendisine amaç edinen Taproot nedir?

Taproot nedir

Taproot nedir

Taproot, SegWit’in piyasaya sürülmesinden bu yana çok beklenen ve yaygın olarak desteklenen bir Bitcoin yükseltmesidir. Bilindiği üzere 2015 yılında geliştirilen bir protokol güncellemesi olan SegWit, blockchain ağlarının bugün karşı karşıya olduğu ölçeklenebilirlik sorununa bir çözüm olarak ortaya çıkmıştı. 

Sıradaki Taproot yükseltmesi ise, gizliliği, ölçeklenebilirliği ve güvenliği iyileştirmek için Bitcoin’in komut dosyalarının çalışma şeklini değiştirmeyi kendisine amaç edinerek ortaya çıkmıştır.

Taproot Nedir?

Taproot ilk olarak Bitcoin Core katılımcısı ve eski Blockstream CTO’su Gregory Maxwell tarafından önerilen , Bitcoin’in akıllı sözleşme esnekliğini genişleterek daha fazla gizlilik sunmaktadır. Bunun yanında, belirli karmaşık işlem türleri için gereken veri miktarını azaltarak işlem maliyetlerini düşürmeye yardımcı olacaktır.

Ağın daha fazla benimsenmesine katkı sağlayacak olan Taproot, daha ölçeklenebilir ve özel bir Bitcoin’e doğru büyük bir adım olarak görülmektedir

Bitcoin ağındaki bazı zaman kilidi sürümleri, çoklu imza gereksinimleri gibi işlemler, onları daha karmaşık hale getiren çeşitli zorluklarla karşılaşabilir. Bu da birden fazla işlemin oluşturulmasını gerektiren bu karmaşık işlevleri kullanan işlemleri herkes tarafından tespit edilebilir hale getirmektedir.

Ancak, yapılacak olan yeni Taproot güncellemesi bu özellikleri içeren bir Bitcoin işleminin tüm hareketli parçalarını “gizlemeyi” mümkün kılacaktır. Bu sayede yapılan tüm işlemler tek bir işlem gibi görünecektir. Bu durumun da, Bitcoin gizlilik savunucuları için büyük bir kazanç olacağı beklenmektedir.

Taproot yükseltmesi ile ilgili olarak ilk öneri 2018 yılının Ocak ayında Bitcoin Core geliştiricisi Greg Maxwell tarafından ortaya çıkarıldı. Ekim 2020 itibariyle, Taproot, Pieter Wuille tarafından oluşturulan bir çekme talebinin ardından Bitcoin Core kütüphanesine birleştirildi. Yapılan açıklamalara göre yükseltmenin tam olarak uygulanabilmesi için, düğüm operatörlerinin Taproot’un yeni konsensüs kurallarını benimsemesinin gerektiği bildirildi. Ayrıca yapılacak olan aktivasyonun aylar sürebileceği de açıklandı.

Taproot, bir Bitcoin çalışma sistemini gizlemeyi mümkün kılan bir yükseltmedir. Mesela, Taproot kullanarak Bitcoin harcamak, bir Lightning Network kanalında bir işlem, eşler arası bir işlem veya karmaşık bir akıllı sözleşme ayırt edilemez hale gelebilir. Yapılan bu işlemlerden birini izleyen herhangi biri, karşısında eşler arası işlemden başka bir şey görmez. Ancak, şu ayrıntıya değinmek gerekirse; bu durum ilk gönderenin ve son alıcının cüzdanlarının belli olacağı gerçeğini değiştirmeyecektir.

Schnorr İmzaları

Yapılan açıklamalara göre Taproot’un, Schnorr imzaları adı verilen başka bir güncellemeyle birlikte uygulanması bekleniyor. Böylece bu durum sadece Taproot’un uygulanmasını mümkün kılmakla kalmayıp, aynı zamanda imza toplama adı verilen ve çok beklenen başka bir özelliği de etkinleştirecek.

Schnorr imzalarından da kısaca bahsetmek gerekirse, Schnorr imzaları Alman matematikçi ve kriptograf Claus Schnorr tarafından geliştirilen bir kriptografik imza şemasından oluşmaktadır. Schnorr imzalarının ağda çeşitli avantajlar sağlayacağı bilinmektedir. Bu avantajlardan önemli bir tanesi ise, karmaşık bir Bitcoin işleminde birden fazla anahtar alabilmeleri ve tek bir benzersiz imza üretebilmeleridir. Taproot, Schnorr imzalarıyla birleştirildiğinde işlem gerçekleştirirken verimliliği de artırabilecek.

Sektörde yer alan büyük bir Bitcoin madencilik havuzu olan F2Pool da yeni yapılacak olan Taproot yükseltmesini destekleyenler arasında yer aldığını duyurdu. Halihazırda Bitcoin hash gücünün %17’sine sahip olan F2Pool’un da desteğini açıklaması sonucunda Taproot destekçisi madencilerin oranı %45’e ulaştı.

Sonuç olarak Taproot, Bitcoin’in akıllı kontrat özelliklerini ve imkanlarını daha da geliştirip, kullanıcıların ağda normal işlem gibi görünen akıllı kontratları gönderebilmelerini sağlayacak. Bu durum sayesinde Bitcoin kullanıcıları çok karmaşık akıllı kontrat ayarlamalarını normal BTC işlemleri gibi gizleyip yapabilecekler.

Daha Fazla Blockchain Haberleri İçin: Blockchain Haberleri

Daha fazla Bitcoin Haberi için: Bitcoin Haberleri

Daha Fazla Nedir Haberleri İçin: Nedir Haberleri

Son Yazılar

Exit mobile version