Muhabbit
Ethereum-Genel-Muhabbit

Ethereum-Genel-Muhabbit

The Merge (Birleşme) Nedir? Tam Olarak Nasıl Yapılacak? Ethereum 2.0 Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şey!

The Merge veya Birleşme kavramını çok duyduk. Peki birleşme nedir? Ethereum 2.0’da ne gibi değişiklikler olacak? Detaylı makalemiz sizlerle.

İngilizce “The Merge” ve Türkçesi ile “Birleşme” anlamına gelen bu kavram, son zamanlarda kripto para piyasasında en çok konuşulan konulardan biri haline geldi. Makalemizde birleşme ile ilgili bilmeniz gereken her şeyi ve Ethereum 2.0’ın ne zaman hayata geçeceğini paylaşacağız.

The Merge (Birleşme) Nedir?

Ethereum ağında yapılması hedeflenen birleşme ile; proof-of-work konsensüsü ile çalışan Ethereum blok zincirinin son kısmı; Beacon Chain üzerindeki proof-of-stake konsensüs algoritmasına bağlanacak ve Ethereum 2.0 adını alacak.

İlginizi çekebilir: Proof-of-Stake Nedir?

Ethereum Foundation, birleşme kavramının kesin anlamını şu şekilde ifade ediyor:

Birleşme; Ethereum’un mevcut yürütme ağının (ana ağının), yeni bir proof-of-stake katmanı olan Beacon Chain ile birleştirilmesini ifade ediyor.

Kaynak: ethereum.org

Birleşmenin önemli hedefleri var: Bunlardan ilki Ethereum madencilik aktivitelerinde enerji tasarrufu sağlamak. Bir diğeri ise ağı stake edilen ETH’lerle güvence altında tutmak. Birleşme ile Ethereum ağında daha fazla güvenlik, sürdürülebilirlik ve ölçeklenebilirlik bekleniyor.

Bazı kavramların daha net anlaşılabilmesi için, konunun teknik tarafına biraz daha inelim.

Beacon Zinciri: Ethereum 2.0’ın İşleme Motoru

Beacon Chain; Ethereum 2.0’ın mimarisinde çok önemli bir rol oynuyor. Beacon Chain, Ethereum ağından farklı bir blok zinciri ve Ethereum ile paralel çalışıyor. Ethereum’da yapılan hiçbir işlemi kendi ağında işlemiyor ancak ağdaki her işleme kendi üzerindeki konsensüs ile erişiyor ve kayıt altına alıyor. Bu erişimin gerçekleşmesi için; aktif validatörler hesap bakiyeleri ile doğrulama yapıyorlar.

Beacon Chain’in güvenliği Ethereum’un aksine proof-of-stake konsensüs algoritması ile sağlanıyor. Beacon Chain 1 Aralık 2020 tarihinde yaratıldı.

Basitçe söylemek gerekirse; Beacon Chain şimdiye kadar Ethereum 2.0 için bir testnet olarak çalıştı. Birleşme ile birlikte tüm bu çalışmalar sonra erecek.

İlginizi çekebilir: Ethereum Test Ağı Merge Denemeleri, Emin Adımlarla İlerliyor

Yukarıda paylaştığımız görselde görüleceği gibi birleşme; proof-of-work ile çalışan Ethereum’un proof-of-stake ile çalışan Beacon Chain ile bir araya geldiği anı ifade ediyor. Birleşme anında, proof-of-work konsensüs algoritması “hemen o an” proof-of-stake ile değiştirilecek.

Bu işlemin hatasız bir şekilde gerçekleşebilmesi için; kritik bazı konuların güvence altına alınması gerekiyor:

İlginizi çekebilir: Ethereum Madencileri, Yaklaşmakta Olan The Merge’ü Hasarsız Atlatabilecek mi?

Birleşme Ne Zaman?

Bu noktada şunu belirtmekte fayda var; Ethereum 2.0 yıllardır yapım aşamasında ve birleşmeye ait “kesin tarih” uzun süreler boyunca devamlı uzak gelecekte gerçekleşecek bir ihtimal olarak karşımıza çıkmıştı.

Ancak bu gidişat; 14 Temmuz 2022 tarihinde değişti ve Ethereum Foundation’ın bir üyesi tarafından bir zaman çizelgesi paylaşıldı. Sonrasında ise bu zaman çizelgesinin de “son ürün” olmadığı ve bir öneri olarak sunulduğu belirtildi.

Öneriye göre birleşme, başka bir aksaklık öngörülmediği sürece 19 Eylül 2022 tarihinde gerçekleşecek. Ancak bu tarih belirttiğimiz gibi kesin bir tarih değil ve gecikmeler yaşanabileceği düşünülüyor.

İlginizi çekebilir: Vitalik Buterin, Birçok Projenin Proof-of-Stake’e Geçmeye Çalıştığını Söyledi!

Birleşmeye Nasıl Hazırlanmalı?

Birleşme etkinliği; şimdiye kadar kripto para piyasasında yaşanılacak olan en büyük olay. Bu olaydan faydalanmak isteyecek, masum insanların varlıklarını ele geçirmeye çalışacak “kötü aktörler” için ise bu bir fırsat.

Bu nedenle şunu kesinlikle bilmekte fayda var: Hiçbir ETH yatırımcısı veya kullanıcısı, cüzdanlarını kullanarak birleşme öncesi hiçbir şey yapmak zorunda değil.

Ethereum ağının başlangıcından beri her işlem, değişikliğe uğramadan proof-of-stake konsensüsüne geçiş yapacak. Cüzdanlarda tutulan her varlık, birleşme sonrasında da erişilebilir olacak ve yeni gelişme için yapılması gereken hiçbir şey bulunmuyor.

İlginizi çekebilir: Bitcoin vs Ethereum: Aradaki Fark Nedir?

Birleşmeden Sonra Ethereum

Birleşme ile Ethereum; topluluğuna önemli sözler veriyor ve bunlardan biri ölçeklenebilirlik. Vitalik Buterin, birleşme ile birlikte Ethereum blok zincirinin saniyede 100 bin adet işlem yapabileceğini iddia etti.

Ancak birleşme; protokolün son haline gelmesine katkı sağlayacak 5 adımın yalnızca ilk aşaması. Şimdi hep birlikte tüm aşamalara bakalım:

The Merge

Bu aşama; daha önce de bahsettiğimiz gibi mevcut Ethereum ağının, paralel çalışan Beacon Chain’e ait proof-of-stake konsensüsüne geçişini ifade ediyor.

The Surge

Bu aşama; protokole “sharding” getirilmesini sağlayacak. Sharding; bir ölçeklendirme çözümü olarak karşımıza çıkıyor ve bu yolla ana ağ shard’lara ayrılıyor. Bu tasarımın amacı işlem yükünü ana ağ üzerinde verimli şekilde dağıtmak.

The Verge

Bu aşamada “verkle trees” açılımı yapılacak. Merkle proofs (Mekle kanıtları) üzerinde geliştirmeleri içeriyor ve Ethereum node’ları üzerindeki verinin depolanmasının optimizasyonu sağlanacak.

The Purge

Benzer olarak bu aşama da validatörler için veri depolaması üzerine. Uygulama ile validatörler için gerekli depo alanları azaltılabilecek.

The Splurge

Bu aşama, iş sıralamasındaki son adım ve ağın düzgün çalışması için son geliştirmeler burada yapılacak. The Splurge ile birlikte Ethereum 2.0 güncelleştirmeleri tamamlanacak.

İlginizi çekebilir: Muhabbit Özel: Binance Yarı Yıl Raporu Yayımlandı. Kripto Parası Olanların Kaçırmaması Gereken Dikkat Çekici Detaylar

Birleşme ile İlgili Bilinen 5 Yanlış Bilgi

Kripto para ekosisteminde Ethereum 2.0 birleşmesi ile ilgili yanlış bilgiler de dolanıyor. Önem arz eden ve düzeltilmesi gereken bu yanlış bilgilere bakalım:

Yanlış 1: 32 ETH ile Node Yürütebilirsiniz

Ethereum ağında 2 çeşit node bulunuyor. Bunlardan ilki blokların oluşmasını ağa sunabilir, bir diğeri ise sunamaz. ETH tutması zorunlu olmayan node’lar blok oluşumunu ağa sunamazlar ancak ağın güvenliğinin önemli birer parçasıdır. Tüm blok önerenlerini, önerilerinden dolayı sorumlu tutarlar.

Yanlış 2: İşlem Ücretleri Birleşme Sonrası Düşecek

Birleşme sonrasında ağın konsensüs algoritması tamamen değişecektir ancak ağın kapasitesinde artış olmayacaktır. Dolayısıyla işlem ücretlerinde bir azalma da görülmeyecektir. Ethereum ağındaki yüksek işlem ücretleri için Layer 2 (Katman 2) çözümleri şimdilik işlem ücretlerini düşürmede en etkili yol olarak görünüyor.

Yanlış 3: İşlem Hızlarında Büyük Artış Yaşanacak

Birleşme sonrası işlem hızlarında değişimler olacağı doğrudur ancak genel anlamda işlem hızları birleşme öncesi ile aynı kalacak, büyük değişimler gözlemlenmeyecektir.

Yanlış 4: Birleşme ile Ağda Kesintiler Yaşanacak

Birleşmenin tasarımı, birleşme sonrası hiçbir ağ kesintisi olmaması üzerine kurulu. Birleşme sonrası Ethereum ağının tüm fonksiyonlarının eskisi gibi çalışması bekleniyor.

Yanlış 5: Birleşme Sonrası Stake Edilen Tüm ETH’ler Çekilebilecek

Şu anda (27.07.2022) ağ üzerinde yaklaşık 13 milyon ETH stake edilmiş durumda. Birleşme sonrası stake edilen ETH’lerin bir anda çekilebilmesi mümkün olmayacak çünkü bu işlemlerin güvenlik nedeni ile sınırlamaları bulunuyor. Günlük en fazla 43 bin 200 ETH’nin çekimi yapılabilecek.

Son Söz

Birleşme ve Ethereum 2.0’ın gelecek olması, şüphesiz ki blok zinciri tarihine en önemli gelişmelerden biri olarak kazınacak. Ethereum şu anda Bitcoin’den sonra en yüksek market değerine sahip ve piyasaya akıllı kontratlar gibi yenilikçi çözümler getirmiş çok önemli bir proje.

Böylesine büyük bir projede yaşanacak bu önemli değişikliğe, henüz net olmasa da yakın zamanda tanık olacağız gibi görünüyor. Hep birlikte heyecan içerisinde bekliyoruz.

Daha fazla Nedir haberi için: Nedir Haberleri

Daha fazla Blockchain haberi için: Blockchain Haberleri

Gelişmelerden ve son dakikalardan haberdar olmak, kripto para dünyasında aktif bir yer edinmek istiyorsanız Telegram kanalımıza bekliyoruz.

Son Yazılar

Exit mobile version