Investing.com’un Türkiye’de yaptığı ankete göre katılımcıların %21’lik bir kısmı lider kripto para birimi Bitcoin‘in 100 bin dolara ulaşacağını düşünüyor.
Investing.com, Türkiye’deki kripto para yatırımcılarının alışkanlıklarını ve öngörülerini anlayabilmek adına yaklaşık 1800 kişinin katılımıyla bir anket düzenledi. Ankette kripto para yatırımcılarına lider kripto para birimi Bitcoin olmak üzere kripto paralara nasıl baktıkları, yatırımlarını ne şekilde yaptıkları soruldu.
Türkiye Kripto Para Yatırımcılarının Yüzde 65’inin Tercihi Bitcoin!
Katılımcıların %65’i lider kripto para birimi Bitcoin’e yatırım yapmayı tercih ederken, %35’lik bir kesimi yapmamayı tercih etmekte. Katılımcıların %11’lik kısmı Bitcoin’e bir seneden uzun süredir yatırım yapmayı tercih etmediğini belirtti.
Bununla birlikte katılımcıların %59’luk kısmı son 3 ay içerisinde, %20’lik kısmı son 3-6 aylık dönem içerisinde ve %10’luk kısmı 6-12 aylık dönem içerisinde Bitcoin yatırımı yaptığını ifade etti.
Katılımcıların %75’i Bitcoin Almak İstiyor!
Ankete katılan 1800 kripto para yatırımcısının %75’i yıl sonuna kadar lider kripto para birimi Bitcoin’i portföyüne katmak istiyor. %25’lik kısım ise Bitcoin yatırımlarına sıcak bakmıyor.
Yatırım yapmayı düşünen katılımcıların %65’lik bir kısmı Bitcoin’e 1000 dolardan daha az bir miktarda yatırım yapmayı düşünüyor. %23’ü 1000 dolar ile 10 bin dolar arasında bir yatırımı düşünürken %9’luk kısmı 10 bin dolar ile 100 bin dolar arasında bir yatırım yapmayı planlıyor. Bununla birlikte %3’lük bir kısım 100 bin doların üzerinde bir Bitcoin yatırımı yapmayı planlıyor.
Bitcoin Fiyatı 100 Bin Doların Aşacak!
Ankete katılan kripto para yatırımcılarının %32’lik bir kısmı Bitcoin fiyatının yıl sonuna kadar en az 100 bin doları aşacağını düşünüyor. %29’luk bir kısmı 80 bin dolar civarında duracağını, %22’lik bir kısmı 60 dolar seviyesine geri döneceğini düşünüyor. %17’lik bir kesim ise Bitcoin’in hâlihazırda bu yılki en yüksek seviyesine çıktığını savunmakta.
Katılımcıların %10’unun Kripto Paralara Güveni Yok!
Ankette 1800 kripto para yatırımcısına Bitcoin ve diğer kripto paralara ne kadar güvendikleri soruldu. Katılımcıların %10’u kripto paralara hiç güvenmediğini belirtti.
Geri kalan %90’lık kısım ise güven sorusunu “biraz güveniyorum“, “ortalama güveniyorum” ve “tamamen güveniyorum” şıklarına eşit bir şekilde (%30-%30-%30) bölünerek cevapladı.
Bitcoin’in Karşılaşacağı En Büyük Tehdit Düzenlemeler!
Ankette kripto para yatırımcılarına Bitcoin başta olmak üzere kripto paraların karşılaşabileceği en büyük tehdit soruldu. Katılımcıların %40’ından fazlası ülkelerin düzenleyici birimleri tarafından yapılan düzenlemeler ile gelen kısıtlamalardan endişelendiğini belirtti. Ayrıca katılımcıların %18’i ülkelerin kripto para düzenlemeleri kapsamında gerçekleştirilen yerel vergilendirmelerin Bitcoin’i etkileyeceğini düşünmekte.
Birkaç ay önce Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, kripto paraların ödeme aracı olarak kullanılmasının önünü kesmişti. Çıkarılan yönetmelik ile birçok kripto para platformu hayatına farklı bir şekilde devam etmek için yörüngesini değiştirmişti. Bazı kripto para platformları ve hukuk büroları yönetmeliğin iptali için dava açtığını da duyurmuştu.
Yönetmelikten kısa bir süre sonra kripto paralar ve türevleri “kripto varlık” başlığı altında toplandı. Kripto varlık hizmet sağlayıcıları için ise MASAK’a “rapor” verme zorunluluğu getirildi. Şu anda Türkiye’de 10 bin Türk Lirası’ndan büyük meblağların çekimi için MASAK’a rapor verilmesi söz konusu.
Türkiye’de gerçekleşen tüm bu gelişmeler, kripto para yatırımcılarının düzenlemeler ile gelecek kısıtlamaların Bitcoin ve diğer kripto para birimlerini etkileyeceğini düşünmesini “anlaşılabilir” hâle getirmekte.
Bununla birlikte yükseliş sonrası satışlar da kripto para yatırımcılarını endişelendiren tehditlerden biri. %23’lük bir kısım “pump and dump” benzeri bir şemanın oluşmasından korkuyor.
Investing.com’un anketine buradan ulaşabilirsiniz.
Gelişmelerden ve son dakikalardan haberdar olmak, kripto para dünyasında aktif bir yer edinmek istiyorsanız Telegram kanalımıza bekliyoruz.