Uganda Merkez Bankası kripto para girişimlerinin Regulatory Sandbox’ın bir parçası olmasına sıcak baktığını belirtti.
Uganda Blockchain Birliği üyelerini bilgi birikimlerini aktarmak üzere bankaya davet eden Uganda Merkez Bankası, birliğe teknik tartışmalara geçilmeden önce Regulatory Sandbox’a uygun olarak yasal pozisyonlarını tazelemelerini tavsiye etti.
Tavsiye, Uganda Merkez Bankası Başkanı Kwame Rungunda tarafından 1 Haziran 2022’de ele alınan bir belge aracılığıyla iletildi. Mektupta iki tarafın Mayıs 2022’de gerçekleşen görüşmesine de değinildi.
Merkez Bankası, Haziran 2021 tarihinde finansal teknoloji firmalarının kontrollü bir alanda “yenilikçi finansal çözümleri”ni denemeleri için Regulatory Sandbox tasarısını oluşturmuştu. Bu girişimle ülkede elektronik ödemenin ve diğer finansal hizmetlerin hızla gelişmesi ümit ediliyordu.
Rungunda’nın mektubu ise bankanın kripto paralara bakışında bir U-dönüşü olarak yorumlanıyor.
Nisan 2022’nin sonlarına doğru banka, kripto paralara yönelik bir uyarı metni yayımlamıştı. Bu metinde Uganda Merkez Bankası, ülkedeki tüm ödeme hizmeti sağlayıcılarına hitap etmiş ve kripto para işlemlerine müsaade ederek kara para aklama ve dolandırıcılık faaliyetlerine zemin hazırladıklarını belirtmişti.
Metin ayrıca kripto para ticareti gerçekleştiren herhangi bir banka veya finansal teknoloji şirketinin finansal lisanslarının iptal edileceği uyarısında da bulunmuştu.
Kripto paralar Haziran 2022 itibarıyla Uganda’da yasaklanmış değiller ve hala satın alınabiliyor, elde tutulabiliyor ve ticari işleme konabiliyorlar. Ancak, ülke henüz kripto paralara dair herhangi bir yasal düzenleme geliştirmiş de değil. Bu nedenle kripto paralarla ilgilenen şirketler ülkede serbestçe hareket edebilmek için dijital varlık lisansına sahip olamıyor.
Uganda Kripto Paralara Yönelen İlk Afrika Ülkesi Değil
Afrika son dönemde kripto paraların benimsenmesi yönünde ciddi atılımlarla karşı karşıya. Veriler 2020 ile 2021 yılları arasında kripto para kullanan Afrikalıların sayısının %1.200 oranında arttığını gösteriyor. Ugandalıların ise yaklaşık %2’si kripto para kullanıyor.
İlginizi çekebilir: Orta Afrika Cumhuriyeti Madenlerini Dijital Varlıklara Dönüştürüyor
Kripto paralara dair bu kucak açan tutum kıta boyunca yaygın olarak görülüyor. Örneğin, Orta Afrika Cumhuriyeti geçtiğimiz günlerde Bitcoin’i yasal bir para birimi olarak Kabul eden ilk Afrika ülkesi oldu. Dünyada ise El Salvador’dan sonra ilk kez bir ülke böyle bir atılımda bulunmuş oldu.
Kenya’da ise devletin enerji şirketi olan KenGen, Bitcoin madencilerini ülkeye davet etti ve jeotermal enerjiden elde edilen ekstra gücün kripto para madenciliğinde kullanılabileceğini belirtti. Hükümet, kripto para madenciliği işlem ücretlerinden ya da vergilerinden ciddi anlamda gelir elde edebileceğini umuyor.
Daha fazla Blockchain Haberleri için: Blockchain Haberleri
Daha fazla Bitcoin Haberleri için: Bitcoin Haberleri
Gelişmelerden ve son dakikalardan haberdar olmak, kripto para dünyasında aktif bir yer edinmek istiyorsanız Telegram kanalımıza bekliyoruz.