Validatör (Doğrulayıcı) Nedir?

Blockchain ekosisteminde yer alıyoruz peki bu teknolojinin teknik temellerinden ne kadar haberdarız? Validatör nedir? İnceleyelim.

Proof of Stake (PoS) konsensüsü, ekosistemde büyük bir yer edindiğinden beri, hepimizin sıkça duyduğu validatör (doğrulayıcı) kavramına açıklık getirmek istedik.

Blok Zinciri Validatörleri ve Validatör Node’ları

Validatörler; Proof of Work (PoW) blok zincirlerinde madencilerin yaptığı blok oluşturma işleminin yanı sıra, Proof of Stake (PoS) blok zincirlerinde bloktaki işlemleri doğrulama görevini üstlenirler ve yaptıkları blok doğrulama işlemlerinden belli miktarlarda ödüller kazanırlar.

İlginizi çekebilir: Proof-of-Stake Nedir?

Validatörler genellikle stake ettikleri kripto para miktarına göre rastgele seçilir. Bu seçimler blok zincirlerinin konsensüs mekanizmalarıyla, neyi tercih edeceklerine bağlı olarak değişiklik gösterir. Validatör sayısının fazla olması ve rastgele, farklı coğrafik bölgelerdeki insanlardan oluşması bir ağın merkeziyetsizliği için oldukça önemlidir. Bazı blok zincirleri; güvenilir, düşük sayıda, yüksek sistemsel özellikte makinelerden oluşan validatörleri tercih etmektedir.

Örneğin 26 aktif validatörü olan BNB blok zincirinde, ağa gelen saldırılar sonrasında 2 milyon BNB hack’lenmiştir. Bu saldırılardan sonra BNB ağında merkeziyetsizliği ve validatör sayısını artırmak için çalışmalar yürütülmüştür.

Blok zincirinde validatör çalıştırmak için kullanılan mantığa transaction processors (işlem yürütücüleri) denir. Bu yürütücüler blok zincirlerde kodlanır ve işlem parametrelerinin eksiksiz olup olmadığının kontrol edilmesi için kullanılır. Tüm parametreler kabul edilirse, validatör işlemi blok zincirine ekleyecek bir node’a geçirir.

Validatör node, konsensüse katılan özel bir full node türüdür. Konsensüse katılan validatör node’lar işlemlerin kaydını doğrulamaktan, oylamaktan ve sürdürmekten sorumludurlar. Herhangi bir blok zinciri veya DLT ağının güvenliğini destekleyen bu node’lar, zincirin performansını artırırken aynı zamanda zincir güvenliğinin sağlanmasında hayati önem taşırlar.

Validatörlerin Kullanıldığı Başka Alanlar

Blok zincirlerin kripto paralar dışında birçok alanda kullanıldığını, kullanılmaya başlandığını biliyoruz. Blok zinciri teknolojisi kullanılarak güvenli uçak bakım kayıtları yapılmasını sağlayacak bir tezden örnek vermek gerekirse:

Bu kullanım durumu için uçak bakım kayıtları, tedarik zincirini takip etmek için blok zincirine eklenilen verilerden oluşuyor. Bu tezde bir istemci ve REST API kullanılıyor ve validatörler, Global State (genel durum) değişikliğinin gerçekleşmesine izin veren bloklar basıyorlar. Bir http web istemcisi veya mobil cihaz aracılığıyla batch (toplu işlemler) gönderildikten sonra, validatörler batch’in içindeki işlemleri kontrol ederek batch’i onaylıyorlar. Validatörler, batch’teki bütün özellikler tamamlandığında batch’i sisteme dahil ediyorlar. Eğer herhangi bir doğrulanan batch sisteme dahil edilmezse, Genel Durum ve Merkle Tree asla güncellenmiyor.

İlginizi çekebilir: Hepimizin sıkça duyduğu Merkle Tree Nedir?

Aşağıdaki şekil HTTP İstemcisi ve doğrulayıcılar arasındaki etkileşimi anlatmaktadır. HTTP / Mobile API İstemcisi aracılığıyla yeni bir batch yüklenir ve ardından validatör tarafından kullanıcıların istemcisine, güncelleştirilmiş bir genel durum veya geçersiz işlem döndürmesi için doğrulanır. HTTP İstemcisi, global durum güncellendiğinde, onaylanmış blokların kimliklerini kontrol etmek için kullanabilir.

Bu tezde yer alan blok zincirinde veriler; uçak yükü, durumu ve kimliklerinden oluşuyor. Bu zincirde node’lar, blok zinciri ile etkileşim kurmak ve ağın durumunu güncellemek için kullanılır. Blok zincirin bir parçası olan her kuruluş, blok zincir üzerinde konsensüse veya anlaşmalara katkıda bulunmak için bilgisayarlarında kendi yetkili node’unu çalıştırır. İletişim, ağ üzerinde validatörlerin işlemleri onaylamasıyla sağlanır. Validatörler, doğruladıkları işlemler için atanan bağlantı noktalarını dinler.

Her node şu süreçleri izler:

Ana validatör süreci: İşlem yapma, blok yönetimi, konsensüs, durum güncellemeleri ve P2P ağının tamamlanması.

REST hizmeti: Yetkili HTTP istemcilerinden gelen işlemler için ayrılmış bir bağlantı noktasındaki isteklerin dinlenmesi.

İşlem yürütücüleri: Validator sürecine katkı sağlamak adına bir veya daha fazla işlemcinin çalıştırılması.

Aşağıdaki şekil, birlikte çalışan üç node’dan oluşan işlemlerin görsel bir temsilidir. Node’lar P2P ağında yürütme süreci için rekabet ettikten sonra, kazanan node işlem yürütücülerin yardımıyla blok zincire bloğu ekleyecektir.

Son Olarak

PoS konsensüsünün teşvik edilerek yaygınlaşmasıyla sıkça duyduğumuz validatörler; işlemleri doğrulayan, güvenliklerini sağlayan ve bloklar oluşturan aktörlerdir. Validatörler blok doğrulama işlemlerinden ödül kazanırken aynı zamanda kullanıcıların da bu ödüllere ortak olmasını sağlayabilirler.

Nasıl mı? Validatörler, validatör olmak için belli miktarda bir kripto para stake ederler. Validatör node’larını çalıştırdıktan sonra bir komisyon oranı belirlerler ve blok zincirler kullanıcılara bu validatörlere stake etme (delegate, delegasyon) hakkı tanır. Stake edilen kripto para ile orantılı olarak kullanıcılar, stake ettikleri validatörler üzerlerinden ödül kazanır. Validatörler de bu ödüllerden komisyon alırlar. Kötü niyetli validatörler, ağ tarafından tespiti yapıldığı takdirde slash’lenir (cezalandırılır). Cezalandırma kötü niyetli validatörün token’larının hepsini veya belli bir miktarını alarak gerçekleşir.

Gerçek hayatta bazı sektörler için kullanılması düşünülen ve hakkında tezler yazılan bu işlem onaylama yöntemi, ileride karşımıza sıkça çıkacak gibi gözüküyor!

Twitter’dan anlık ve hızlı haber akışı için: https://twitter.com/Muhabbitcom

Daha fazla Nedir haberi için: Nedir Haberleri

Gelişmelerden ve son dakikalardan haberdar olmak, kripto para dünyasında aktif bir yer edinmek istiyorsanız Telegram kanalımıza bekliyoruz.

Son Yazılar

Bybit CEO’su Ben Zhou, Canlı Yayında Konuştu
Bybit CEO’su Ben Zhou, borsanın 1.4 milyar dolarlık hack saldırısının ardından müşteri çekim işlemlerinin devam edeceğini açıkladı. Zhou, kayıp fonları yerine koymak için Ethereum satın almayacaklarını, bunun yerine ortaklarından sağlanan bridge loan (geçiş kredisi) ile likidite açığını kapatacaklarını belirtti. Müşteri Çekimleri Devam Edecek Bybit kurucu ortağı ve CEO’su Ben Zhou, X Space canlı yayınında yaptığı […]
2 gün önce Borsa
Tarihin En Büyük Kripto Hırsızlığı: Bybit Hack Saldırısı!
Kripto para borsası Bybit, soğuk cüzdanından 1,4 milyar dolardan fazla varlığın çalınmasıyla tarihin en büyük kripto hırsızlıklarından birine maruz kaldı. Olay, sektör genelinde büyük yankı uyandırırken, uzmanlar ve piyasa aktörlerinden farklı yorumlar geldi. Elliptic’in Baş Bilim İnsanı Tom Robinson, “Bu olay, açık ara farkla tarihin en büyük kripto hırsızlığı. Şimdiye kadar en büyük soygun, 2021’de […]
2 gün önce Borsa
Ross Ulbricht: “Roger Ver Serbest Bırakılsın!”
Silk Road’un kurucusu Ross Ulbricht, vergi kaçırmakla suçlanan Roger Ver için özgürlük çağrısı yaptı. 2014’te ABD vatandaşlığından çıkan Roger Ver yetkililer tarafından vergi borcunu eksik bildirdiği gerekçesiyle suçlanıyor. Ve 109 yıla kadar hapisle karşı karşıya. Ross Ulbricht: “Roger Ver, zor zamanlarımda bana destek oldu.” Ulbricht sosyal medyada yaptığı paylaşımda”Roger Ver, zor zamanlarımda bana destek oldu. […]
2 gün önce Öne Çıkan
Sam Bankman-Fried Hapishanede Röportaj Verdi: ‘Yargılanmam Siyasi Hesaplaşmanın Parçası’
New York Sun’ın editör yardımcısı AR Hoffman, Manhattan Gözaltı Merkezi’nde tutuklu bulunan eski FTX CEO’su Sam Bankman-Fried (SBF) ile yaptığı röportajı yayınladı. Kripto milyarderi, dolandırıcılık suçlamalarından mahkum edilmesine ve 25 yıl hapis cezasına çarptırılmasına rağmen masum olduğunu söylüyor. FTX’in Çöküşü: Finansal Kriz mi, Dolandırıcılık mı? Bankman-Fried, FTX’in hiçbir zaman gerçekten iflas etmediğini, şirketin tüm yükümlülüklerini […]
3 gün önce Borsa
Pi Network (PI) Mainnet Lansmanı Sonrası Yüzde 55 Düşüş Yaşadı!
Pi Coin, 20 Şubat 2025’te ana ağına geçiş yaparak (mainnet launch) büyük bir beklentiyle piyasaya sürüldü. İşlem görmeye başladığı ilk saatlerde %36 yükselerek 1.99 dolara ulaştı. Ancak bu yükseliş kısa sürdü ve Pi Coin, OKX borsasında sert satışlarla %55 düşerek 1.989 dolardan 0.9123 dolara geriledi. Pi Coin’de Büyük Çöküş! Piyasa beklentileri öncesinde IOU fiyatlarının 60-70 […]
3 gün önce Altcoin
AvaCloud, Blockchain Gizliliğinde Yeni Dönemi Başlatıyor: EtraPay Satın Alımı ve Gizlilik Paketi Duyuruldu
AvaCloud, gizlilik teknolojilerinde devrim niteliğinde bir adım attı. EtraPay’in satın alınması ve yeni bir gizlilik çözümleri paketinin duyurulmasıyla birlikte, kamusal ve özel blockchain’lerin en güçlü yönleri birleştirildi. EtraPay ve Yenilikçi Encrypted ERC (eERC) Teknolojisi AvaCloud, EtraPay‘i satın alarak Encrypted ERC (eERC) standardı gibi yenilikçi bir teknolojiyi bünyesine kattı. Sıfır bilgi kanıtları (zero-knowledge proofs) ve homomorfik […]
4 gün önce Avalanche
Exit mobile version