Muhabbit

2021’deki Hacklenmelerin Ardında Rusya Mı Var?

Fidye yazılımların arkasındaki Rusya mı?

Birçok borsa ve hesap 2021 yılında hacklendi. Çalınan paralara neler olduğu bilinmiyordu.

Chainalysis’in 14.02.2022 tarihinde yayımladığı bir raporda bu paraların %74’ünün Rusya’ya gönderildiği ortaya çıktı. Raporda yaklaşık olarak 400 milyon doların Rusya’daki yüksek riskli hesaplara aktarıldığı belirtildi.

2021 yılındaki hacklenmeler ve fidye yazılımları analiz edildi. Belirlenen 3 sebepten dolayı Rusya’yla bağlantılı olduğu ortaya çıktı.

Bu üç sebep ise şöyle;

  1. Suçların arkasında, Rusya Merkezli Evil Corp izleri bulundu. Bu grup Rusya hükümetiyle bağları olduğunu bilinen bir siber suç örgütüdür.
  2. Hiçbir Rusya vatandaşı hacklenmedi.
  3. Fidye yazılımlarındaki duyurular ise sadece Rusça yapıldı.

Bunlara ek olarak raporda internet işlem trafikleri Rusya’ya doğru aktığı bildiriliyor. Hatta fidye yazılımından alınan bir paranın Rusya’da olabileceği ortaya çıktı. Her ne kadar VPN araçları IP adreslerini değiştirebiliyor olsa da fidye yazılımlardan alınan paranın Rusya’ya gönderilmesi ihtimali diğer ülkelerden daha fazla.

Şirketlerin kâbusu Rusya merkezli fidye yazılımı

Fidye yazılım programları kullanıcının bilgisayarına genelde ek bir program aracılığıyla bulaşıyor. Kullanıcı indirmek istediği dosya adında farklı bir dosya indiriyor. Sonrasında ise yazılım bilgisayardaki tüm dosyaları şifreliyor. Şifreleri çözmek içinde belirli bir adrese para gönderilmesi isteniyor. Ödemeler de çoğunlukla Bitcoin (BTC) veya Monero (XMR) olarak kabul ediliyor.

2021 yılının en büyük hacklenme olaylarından biri Colonial Pipeline’dı. Rusya merkezli hacker grubu Darkside tarafından yapılan fidye yazılım programı Colonial Pipeline’ı esir aldı. Şifrelenen verileri geri almak isteyen şirket kripto para olarak 4 milyon dolar fidye ödedi. Sonrasında ise 2.3 milyonunu geri alabildi.

fidye - 2021'deki Hacklenmelerin Ardında Rusya Mı Var?

Fidye yazılımlardan Türkiye’de nasibini almıştı!

Özellikle 2020 yılının Haziran ayında Türkiye’deki birçok firma da fidye yazılımına çok fazla para ödedi. Öyle ki bu tarihlerde fidye yazılımı şikâyetlerinde Türkiye birinci sırada yer aldı.

Uluslararası siber güvenlik kuruluşu Trend Micro’nun yaptığı araştırmada tespit edilen tehditlerin sayısı milyarlarla ifade edildi. Şirketin hazırladığı raporda dünya genelindeki siber saldırıların yüzde 26.4’ü Türkiye’de gerçekleşti.

Saldırıya en çok uğrayan diğer ülkeler arasında ise; Hindistan, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ve ABD bulunuyor.

Daha Fazla Kripto Para Haberleri İçin: Kripto Para Haberleri

Daha fazla Bitcoin Haberi için: Bitcoin Haberleri

Gelişmelerden ve son dakikalardan haberdar olmak, kripto para dünyasında aktif bir yer edinmek istiyorsanız Telegram kanalımıza bekliyoruz.

Son Yazılar

Exit mobile version