Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başkanı Christine Lagarde, Deutsche Bundesbank tarafından düzenlenen bir çevrim içi konferansta dijital paralar hakkında konuştu.
Merkez Bankası Başkanı Lagarde yaptığı açıklama ile; COVID-19 salgını nedeniyle, Avrupa vatandaşlarının ödeme tercihlerinde dijital sistemi tercih etme oranının artış gösterdiğinden bahsetti. Lagarde, Avrupada her beş vatandaştan dört tanesinin düzenli olarak internet kullandığını dile getirdi. Ayrıca dünyada etkisini gösteren koronavirüs pandemisinin de dijitalleşme sürecine etkisinin büyük olduğunu söyledi. Ayrıca pandemi süreci bitse dahi dijitale olan eğilimin tersine dönmesinin pek olası olmadığını da belirtti.
Lagarde, tüm bu dijitalleşme süreçlerini değerlendirdiklerini ve Avrupa Merkez Bankası yetkililerinin, Avrupa Merkez Bankası Dijital Para Birimi (CBDC) için mevcut planını tartışarak, tüketici tercihlerindeki değişimi ve hızlı dijital eğilimini ele aldıklarını belirtti.
Dijital Alışveriş
Konferansta son yıllarda istikrarlı bir şekilde büyüyen e-ticaret sisteminin kullanıcılar tarafından fazlasıyla benimsendiğinden bahsedildi. Ayrıca, elektronik ortamda yapılan alışverişlerin Şubat ve Haziran 2020 tarihleri arasında satış hacmi açısından neredeyse %20 artış gösterdiğini buna karşılık mağaza içi alışverişlerinin ise giderek düştüğü açıklandı.
Dijital ödemelerde ölçeklenebilirlik önemli bir konudur ve Lagarde de, rekabetçi kalabilmek için küresel ölçekte ödemelere hakim olmanın önemine değindi. Avrupa Merkez Bankası Başkanı, yabancı ülkelerin dijital ödeme seçeneklerinde kendilerine kıyasla daha önde olduklarını belirtti ve Çin’e bir atıfta bulunarak olarak şunları söyledi:
“Avrupa bu rekabette geride kaldı. Avrupa’da ödemeler entegrasyonunun olmaması, yabancı sağlayıcıların bu konuda öne geçmesi anlamına geliyor. Dijital bir dünyada, tüketiciler devletin parasıyla ödeme yapma olanağına sahip olmalıdır.”
Avrupa Merkez Bankası başkanı, Çin‘in on yıl içinde nakitten mobil ödemeye geçmeyi başardığını ve teknoloji firmalarının da bu dijital trendi ilerletmekte etkili olduğunu ekledi. Lagarde, küresel rekabetin önünde kalmak için bir CBDC uygulanması gerektiğini belirtti. Avrupa Birliği’nin şu anda daha verimli sınır ötesi ödemeleri ve genel dijital işlemleri kolaylaştırmak için bir merkez bankası dijital para biriminin sistemi ve uygulanabilirliği konusunda çalışmalar gerçekleştirdiklerini söyledi.
Merkez Başkanına göre, Avrupa’da bir CBDC’nin başlatılmasının potansiyel etkilerini inceleyen sonuçlar, önümüzdeki haftalarda açıklanacak.
Diğer Dijital Para Haberleri İçin : Dijital Para Haberleri
Diğer Blockchain Haberleri İçin: Blockchain Haberleri