Muhabbit

Binance Research, Aptos ve Sui Blok Zincirleri Hakkında Rapor Yayımladı!

Blok zinciri ekosisteminde ismini duyurmaya başlayan 2 önemli blok zinciri Aptos ve Sui nasıl özelliklere sahip? Hep birlikte inceleyelim.

Aptos ve Sui; Blockchain Trilemma’sını, yani bir blok zincirinin merkeziyetsizlik, güvenlik ve ölçeklenebilirlik özelliklerinden ikisinin optimize edilmesi gerektiği fikrini ele almaya çalışan yeni Layer-1 (Katman-1) projeleridir.

Binance Research, yayımladığı raporda (25.10.2022) bu 3 blok zinciri özelliğine değinerek, Aptos ve Sui’nin bu özellikleri nasıl optimize ettiğine dair bilgiler paylaştı.

İlginizi çekebilir: Aptos Blok Zinciri (APT) Nedir? Yeni Başlayan Aptos Mainnet Hakkında Her şey!

Ölçeklenebilirlik

Aptos ve Sui blok zincirlerinde ölçeklenebilirlik, işlemlerin birçok rakipten daha hızlı ve daha düşük gecikmeyle yürütülmesine izin veren paralel execution (yürütme) teknikleri aracılığıyla hedefleniyor.

Aptos execution metodu olarak, aynı anda birden fazla işlemin gerçekleştirilmesine izin veren Block-STM execution motorunu kullanıyor. Sui ise sadece tek adresleri ilgilendirecek basit işlemlerin (token swap, NFT mint) konsensüsü atlamasına ve neredeyse anında kesinliğe sahip olmasına izin veren yeni dual execution (ikili yürütme) metodunu kullanıyor. Sui, konsensüsüne sadece DeFi gibi karmaşık işlemler söz konusu olduğu zaman danışıyor. İki blok zinciri de BFT (Byzantine Fault Tolerance) konsensüsü kullanıyor fakat farklı execution metotları uyguluyor.

İlginizi çekebilir: Rollup Nedir? Optimistic ve ZK Rollup’lar Nasıl Çalışıyor?

Güvenlik

Her iki blok zinciri de yeni akıllı sözleşmelere özel programlama dili olan Move’u kullanıyor. Move programlama dili, yapısı gereği blok zincirlerinde güvenlik ve gizlilik özelliklerinin geliştirilebilmesine dayalı bir altyapı sunuyor. Bu altyapı; geliştiricilerin akıllı sözleşmeleri resmi olarak doğrulamalarına ve belirli türdeki saldırı ve istismarları önlemeye yardımcı olabilecek bir araç olan Move Prover‘ı içeriyor. 

Move altyapısına ek olarak Aptos blok zinciri, yükseltilebilirliğe odaklandığını açıkça belirtiyor ve en son güvenlik teknolojilerinin, zincir üzerinde hızlı şekilde güncelleneceğini taahhüt ediyor.

Binance Research, raporunda Aptos blok zincirinin güncellenebilirlik iddialarını ve sürecin nasıl işleyeceğini takipte kalacaklarını belirtiyor.

Hack olayları ve çalınan miktarlar

Merkeziyetsizlik

Öncelikle, merkeziyetsizliğin bir spektrum olduğunu bilmemiz gerekiyor. Blok zincirleri üzerinde merkeziyetsizliğin önemli olduğu birçok katman bulunuyor ve projeler değişik hedefleri optimize etmek için farklı fedakarlıklar yapıyor.

Aptos ve Sui, merkeziyetsizliğe katkıda bulunmak için hardware gereksinimlerinin kilit bir rolü olduğunu vurgulayarak sistem gereksinimlerini düşük tutuyor. Bu noktada Sui, Aptos’un önüne geçerek önemli blok zincirleri arasında liderliği eline almış durumda. 

İlginizi çekebilir: Aptos Foundation Erken Testnet Kullanıcılarına 20 Milyon Token Airdrop Dağıttı!

                                                                                                                                                                                                                                                             

Son Söz

Web2 alanında üst düzey mühendis ekipleri tarafından geliştirilen bu iki blok zinciri de, büyük yatırımcı kuruluşlardan önemli bir sermaye toplamayı başardı.

Her iki projenin de hedefi, blok zinciri teknolojisinin adaptasyonunu geniş kitlelere yaymak ve 1 milyar kullanıcı hedefine ulaşmak. Bizler de Muhabbit ekibi olarak, her iki projeyi takip etmeye devam edeceğiz. 

Twitter’dan anlık ve hızlı haber akışı için hesabımızı takip edebilirsiniz: https://twitter.com/Muhabbitcom

Daha fazla Blockchain haberi için: Blockchain Haberleri

Gelişmelerden ve son dakikalardan haberdar olmak, kripto para dünyasında aktif bir yer edinmek istiyorsanız Telegram kanalımıza bekliyoruz.

Son Yazılar

Exit mobile version