Muhabbit

Bitcoin Yükselirken Amerika Borcunu Katlamaya Devam Ediyor

para yönetimi

Bitcoin, dolar karşısında yükselişini sürdürürken Amerika’da işler hiç iyi gitmiyor. Amerikan Dolarının küresel kayıp yaşaması tartışılırken, konu bu kez de borçlara geldi. Amerika’nın borcu son açıklanan rakamlarla tarihe geçti. Ülke kuruluş tarihi itibariyle ilk kez böyle bir borç ile karşı karşıya kaldı. ABD’nin ulusal borcu 24 trilyon doları geçti. Evet yanlış duymadınız! Amerika ulusal bazda borcunu giderek katladı. Başkan Donald Trump’ın da izlediği politikalarda borç da önemli rol oynadı. Trump hükümetinin devletin başında durduğu dört yılda borcu 4 trilyon dolar arttı.

Amerikan Dolarının iyice itibar kaybetmesi ve diğer devletlerin dolar karşısında izlediği politikalar, ülkeyi bu duruma getirdi. Elbette sadece nedenler bununla sınırlı değil. Merkez Bankasının sürekli para basma isteği de durumu tetikledi.

Yaşanılan sıkıntılar bununla bitmeyecek gibi gözüküyor. FED, corona virüsü sebebiyle finansal ve ekonomik etkileri aşağıya çekme için piyasaya 6 trilyon dolar likidite sağlayacak. Geniş açıdan baktığımızda ABD’nin o kadar da iyi durumda olmadığını görebiliyoruz. Kimine göre ise ülke son kozlarını oynuyor. 

Bitcoin Yaşanılan Durumdan Etkilenmedi 

Bitcoin, ABD’nin içinde bulunduğu durumdan etkilenmedi. Geleneksel para ekonomisine göre Bitcoin, fırtınayı atlatmayı bildi. BTC’nin 2020 yılına hızlı giriş yapması bunda en büyük etken olarak göze çarpıyor. BTC / USD paritesi bu yılın başında yüzde 2’den fazla değer kazandı. 

En popüler dijital para biriminin gösterdiği direnç, borsada da kendini belli ediyor. Bitcoin, şu anlık 7 bin dolar seviyelerinde tutunmayı başarıyor. Özellikle dijital paraların çıkmasından sonra Amerikan Dolarının ateşi eskiye nazaran biraz daha söndü. 

Amerika İçin İyi Tablo Çizilemiyor 

Trading Economics şirketinin verdiği verilere göre Amerika 9 Nisan tarihinden sonra 24,018 trilyon dolar borçlandı. Hükümet için bu borç tam olarak şu anlama geliyor. Vatandaşlarının her biri için 72.88 dolar ve vergi mükellefi için 193.805 dolar borç çıkıyor. 

Borsacı ve ekonomist Peter Schiff, Amerika’nın yaptığı borç ile ilgili Twitter’dan fikirlerini beyan etti. Schiff gidişatın hiç iyi olmadığını belirtti ve şunları ekledi: 

Donald Trump göreve başladığından beri ülkeyi 4 trilyon dolar daha borçlandırdı. Diğer dönemlerde başkan olan Bush’un 8 yılda yaptığı borcu sadece 4 yılda yaptı. Donald Trump yeniden başkan olarak seçilirse, 16 yılda Obama’nın yaptığı borcu da geride bırakacak. 

Son Yazılar

Exit mobile version