Dünyada etkisini gösteren ve hızla yayılmaya devam eden koronavirüs pandemisine karşı her sektörde önlemler alınmaya devam ediyor. Bu kapsamda yeni bir çalışma gerçekleştiren Albany Havalimanı, havalimanı içindeki yüzeylerin ve nesnelerin temizliğini takip etmek için blockchain tabanlı “Wellness Trace Uygulaması” ile deneyler yapmaya başladı.
Microsoft Azure kurumsal blok zinciri kullanılarak oluşturulan uygulama General Electric Co. (GE) tarafından TE-FOOD ve Eurofins ortaklığında geliştirildi. Geliştirilen bu yeni sistem, yolculara koronavirüs salgını sırasında ve sonrasında güvenli bir seyahat deneyimi sunmayı hedefliyor.
Uygulama, havalimanı yolcularına gerçek zamanlı olarak dokunmadan önce yüzeylerin temizliği hakkında bilgi vermeyi amaçlıyor. Yolcular, akıllı telefonları aracılığıyla havalimanının içine ve çevresine dağılmış QR kod etiketlerini tarayarak bu bilgileri toplayabilecek. Bunun yanında yeni sistem sayesinde yolcular, belirli bir yüzeyin temizliği hakkındaki kişisel gözlemlerini ifade etme imkânını da elde edecekler.
Havalimanı çalışanlarının uygulamayı havalimanının içindeki ve çevresindeki ana alanlar ve nesneler için temizlik protokollerini takip etmek üzere kullanacağı uygulamanın, üç ay sürecek olan deneme çalışmaları başladı. Bu kapsamda Havaalanının etrafındaki bölgelere ve nesnelerin üzerine 45’ten fazla QR barkod etiketi yapıştırıldı.
Albany Havalimanı CEO’su Philip Calderone, konu ile ilgili olarak şu açıklamayı yaptı:
“Blockchain teknolojisi kullanılarak geliştirilen bu sağlık izi uygulaması, pandemi sürecindeki dünyada daha güvenli seyahat edebilmek için atılmış önemli bir adımdır.”
Blockchain Kullanımı Artıyor
Dünyanın dört bir yanındaki şirketler ve hükümetler koronavirüsle mücadeleye yardımcı olmak için blockchain teknolojisini yoğun bir şekilde kullanmaya başladı.
Örneğin salgını kontrol altına almakta büyük ölçüde başarılı olan bir şehir devleti olan Singapur’da, yakın zaman önce hükümete ait yatırım şirketi SGInnovate ve Singapurlu başlangıç Accredify, ortaklaşa yeni bir blockchain destekli dijital sağlık pasaportu geliştirdi.
Bunun yanında, Singapurlu firma Perlin, kullanıcıların COVID-19 durumlarını anında doğrulamasına olanak tanıyan “ICC AOKpass” adlı blockchain tabanlı bir mobil uygulama geliştirdi.
Tüm bu çalışmalar göz önüne alındığında, hayatımızın her alanında ortaya çıkan bazı sorunlara çözüm üretmede blockchain teknolojisinin aktif bir şekilde kullanıldığı görülmektedir.
Daha Fazla Blockchain Haberleri İçin: Blockchain Haberleri