Muhabbit

Chainalysis: Kripto Para Kabulü, Afrika Başta Olmak Üzere Tüm Dünyada Artmaya Devam Ediyor!

Chainalysis, özellikle P2P ticaretinde önemli artış olduğunu belirtiyor.

Chainalysis2

Chainalysis

Blockchain analitik firması Chainalysis’in 2021 Kripto Para Coğrafyası Raporu, dünya genelindeki ülkelerde ve bölgelerde kripto para benimsenmesini inceleyerek, gelişmekte olan pazarlardaki dinamik trendler hakkında bilgilere yer veriyor.

Bilindiği üzere geçtiğimiz yıldan itibaren, dünya çapında kripto paraların benimsenmesi ve kullanımı, büyük kurumsal yatırım akışlarıyla birlikte çarpıcı bir şekilde artış gösterdi. Bu kapsamda Ocak 2020 ve Ocak 2021 tarihleri arasındaki bir yıllık süre içerisinde, dünya çapında kripto para cüzdan sayısı %45 oranında artarak 66 milyona ulaştı.

Kripto para sektörü ile ilgili düzenli rapor yayımlayan Chainalysis, ağustos ayında Afrika gibi gelişmekte olan pazarlarda P2P ticareti ve kullanımından kaynaklanan küresel kripto para kabulünde %880‘lik bir artış bildiren bir rapor yayımlamıştı.  

Bunun yanında son raporda, ABD’de MicroStrategy ve Twitter’ın kurucusu Jack Dorsey gibi kurumsal yatırımcıların yaptığı büyük hamlelere rağmen, Chainalysis benimseme endeksinde Vietnam birinci olurken, onu Hindistan ve Pakistan’ın izlediği görülüyor. Ayrıca, endeksteki ilk 20 ülkeden altısı Afrika ülkelerinden oluşuyor.

Chainalysis’teki araştırma başkanı Kim Grauer’e göre, araştırma firması bu yıl kripto para birimlerinin taban tarafından benimsenme derecesini ölçmek için daha hedefe yakın bir yaklaşım benimsedi. 

“Verilerimizi yukarı doğru yönlendiren çok büyük kurumsal boyutta transferler var. Tanıtılan ağırlıklar ve metrikler açısından yaptığımız her şey, kurumsal şirket veya havale ödemesini kabul eden sıradan kişi arasındaki o günlük taban etkinliğini yakalamaya çalışmaktı. Bu sayede gerçekten büyük transferler yapılıyor.”

P2P Ticareti Afrika’da Çok Popüler

Rapor, bazı piyasa eğilimlerine dikkat çekerek belirli bölgelerde kripto para kullanımı hakkında daha fazla bilgilere yer veriyor. Örneğin, rapor, Afrika‘nın dünyadaki en küçük kripto para pazarı olduğunu ve bölgeler genelinde toplam pazar büyüklüğünün yalnızca %3’ünü oluşturduğunu, ancak eşler arası ticaret ve havale ihtiyaçlarının Afrika’nın taban kripto para birimini benimsemesine güç verdiğini gösteriyor.

Raporda ayrıca, Haziran 2020 ile Temmuz 2021 arasında, Afrika dışından gelen transferlerin kıtadaki toplam kripto para işlem hacminin %96’sını oluşturduğu belirtiliyor. Bunun yanında Afrika’nın Latin Amerika ve Orta ve Güney Asya gibi diğer gelişmekte olan kripto para pazarlarının önünde, eşler arası (P2P) işlem hacminin en büyük oranına sahip olduğunu gösteriyor. 

“Vietnam her alanda güçlü. Hindistan, alınan toplam değerde güçlü, Pakistan ise P2P pazarlarında güçlü ve endeksimizin ilk üçünde yer alıyor.”

Bunun yanında Grauer, Vietnam’ın çok büyük bir profesyonel pazarının bulunduğunu Hindistan’ın ise son derece büyük bir kurumsal pazarı olduğunu belirtiyor.

Başkan, raporda yer alan verilerdeki P2P etkinliğini ölçmek için LocalBitcoins ve Paxful dahil olmak üzere yaklaşık 15 farklı P2P platformuna giden tüm fonları izlediğini dile getiriyor.

Grauer, Chainalysis’in Venezuela’nın kripto para faaliyetleri hakkında ülkedeki benimsenme ve hiperenflasyon arasındaki ilişkiyi de ölçmeye çalıştığını da söylüyor.

“Venezuela’daki insanların şu anda kripto para birimi hakkında spekülasyon yapmakla ilgilenmediklerini, daha çok yaşamak ve hayatta kalmakla ilgilendiğini ve bu yüzden insanların çaresizlikten buna yöneldiği görülüyor.” 

Daha Fazla Kripto Para Haberleri İçin: Kripto Para Haberleri

Daha fazla Blockchain Haberleri için: Blockchain Haberleri

Gelişmelerden ve son dakikalardan haberdar olmak, kripto para dünyasında aktif bir yer edinmek istiyorsanız Telegram kanalımıza bekliyoruz.

Son Yazılar

Exit mobile version